אמא מניקה תינוק בחוץ (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להניק זה פאן. להניק ב-40 מעלות בצל קצת פחות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
יש רק דבר אחד שמתקרב ברמות פוטנציאל החימום הפנימי שלו להריון מתקדם בקיץ – הנקה בקיץ. גם ככה חם לך, גם ככה את דביקה ומרוטה וצמאה, ועצם המחשבה להצמיד לגופך את התינוק (חמוד ככל שיהיה) המלהט ולוותר בבת אחת על אי אילו מיליליטרים של נוזלי גוף מהווה אתגר. ובכל זאת, גם הוא צריך לשתות (ובמקרה שלו: גם לאכול), והרי שלל עצות איך לעשות זאת נכון, במיוחד בשביל מניקות הקיץ הנועזות.

לא חייבים להסתובב בחוץ. כמובן שאין שום עוצר יציאות, ואם נוח ונעים לך לטייל ברחובות ובגינות באוגוסט נותר לנו רק לקנא בך – אבל אל תחששי להישאר בבית, במזגן או מול המאוורר, במיוחד בשבועות הראשונים. מספיק קשה ומתיש להניק גם בלי לשרוף אנרגיה ותאי מוח בשמש, והתינוק לא ייצא נפסד מבחינה אינטלקטואלית אם יראה כמה עצים פחות עד הסתיו.

לא צריך להוסיף מים. גם אם ממש, ממש חם, גם אם הזעת כבר ליטר וחצי לפני הזריחה – תינוק בן חצי שנה ומטה, שיונק הנקה בלעדית לפי דרישה, מקבל את כל הנוזלים שלו בחלב שלך. למעשה, מים לא רק שלא יועילו לו, אלא עלולים אפילו להזיק, לשנות את מאזן המלחים בגוף, לפגוע בייצור החלב אצלך ולתפוס מקום של חלב חיוני בקיבה. בקיצור, הרגיעי את כולם – התינוק שלך לא צמא, והכל בסדר.

עם זאת, יש לך אחריות להציע לתינוק לינוק לעתים תכופות יותר. אפילו אם מדובר ב"מיני-הנקה" של כמה שלוקים – פשוט הציעי לו את השד לעתים קרובות יותר, כדי לוודא שהוא לא שוכח לשתות.

אם כבר התחלתם מוצקים – אפשר להוסיף מים. לא בהגזמה, אף אחד לא מצפה מקטנצ'יק בן חצי שנה להוריד ליטר וחצי – כמה כפיות סמליות הן התחלה טובה, ולאט לאט יש להגדיל את הכמות.

תומר ואושר משאבת חלב (צילום: תומר גרנצל)
לשאוב. פתרון יעיל לימים חמים | צילום: תומר גרנצל
עד גיל שנה, המים צריכים להיות מי ברז רתוחים שעברו צינון. מים מינרליים לא מכילים פלואור כמו מי ברז, ומיצים למיניהם הם ממש לא הרגל שאתם רוצים להנחיל לפשוש הקטן.

הרכב החלב משתנה לפי הטמפרטורה בחוץ. בדיוק כמו שהוא יודע להכיל נוגדנים למחלות שונות ולשנות את אחוזי השומן שבו, החלב מסתגל גם לתנאי מזג האוויר, כך שמניקה בחרמון ומניקה באילת ממש לא מספקות לתינוק שלהן את אותה סחורה.

שתי בעצמך. מעבר לדאגה המובנת לתינוק שלך, את חייבת לדאוג שגם את שותה, הרבה יותר מאישה רגילה. 2-3 ליטר ביום הם המינימום שבמינימום למניקה הקיצית, ואם השתן שלך לא שקוף או שאת מרגישה כאב ראש – שתי עוד.

את אמורה לקבל כשישה חיתולים רטובים מדי יום. אם יש פחות, או אם השתן מגיע בצבע צהוב ו/או בריח חריף – את צריכה להניק יותר, או להתייעץ עם רופא ילדים לגבי תוספת שתייה.

קיץ הוא הזדמנות מצויינת למגע עור בעור, שמעודד ייצור חלב. נכון, העור והעור השני קצת דביקים, אבל אם בחורף האמהות חוששות להפשיט את התינוק כדי להיצמד לעורו ולהגביר את ייצור החלב שלהן, בקיץ אין מניעה, ושניכם יוצאים מורווחים.

_OBJאם את שואבת חלב – הקפידי לשמור אותו באיזור קריר בבית. אפשר לשמור חלב אם עד 10 שעות בטמפרטורות חדר של 19-22 מעלות צלזיוס, ועד 4 שעות בטמפרטורת חדר של 22-25 מעלות צלזיוס . במקרר, ניתן לשמור חלב אם שאוב עד 8 ימים.

*סייעה בהכנת המדריך: אחיעד שניר, אחות מוסמכת ויועצת הנקה IBCLC, בי"ח לניאדו. 

>> כל מה שאת רוצה לדעת על הנקה במקום אחד
>> האישה שעושה מיליונים משרשראות לעיסות לתינוקות
>> היית הולכת ליועצת הנקה שלא הניקה בעצמה?

 

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים