רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע במוות בעריסה. מדובר ללא ספק באחד המקרים הכי מפחידים עבור ההורה הטרי. החשש להניח את הרך הנולד במיטה ולגלות אותו ללא רוח חיים שעות ספורות לאחר מכן הוא משתק ומקפיא. מחקרים שונים אמנם מצאו קשר בין שכיבה על הבטן וחשיפה לסיגריות, אולם אין הסבר מדעי וברור מדוע זה קורה.
כעת מחקר חדש קובע שאם מניקים תינוק, אפילו חודשיים בלבד בתחילת חייו, הדבר מפחית ב-50 אחוז את הסיכון למוות בעריסה. שרית פאר, יועצת הנקה ואחות מוסמכת, התראיינה הבוקר בתוכנית "פאולה וליאון", והסבירה בנושא. "מוות בעריסה הוא מוות בלתי צפוי שמתרחש בשנה הראשונה לחיי התינוק, ולמעשה זהו מקרה המוות העיקרי לתינוקות, מבלי שלגמרי ידוע למה. מצאו כי הנקה, אפילו חלקית, יכולה לעזור למנוע זאת".
פאר מצביעה על שתי סיבות עיקריות לכך. הראשונה היא כי ידוע שהנקה עוזרת לנו לשמור על הגוף מפני מחלות וזיהומים, כמו חלילה זיהומים בדרכי נשימה שעלולים להוביל לחסימה ובכך למוות בשינה. סיבה נוספת היא העובדה שאישה מניקה נמצאת זמן רב יותר לצד התינוק בשל ההנקה וישנה לצדו בחדר. הנוכחות הגבוהה, מביאה גם להקשבה ולהאזנה על כל חרחור וקול שהוא משמיע, מה שמביא לפיקוח כמעט מוחלט. "אפילו אם אתן יכולות רק להניק חלקית, אפילו מנה ביום, זה עושה הרבה", מסבירה פאר.
עוד היא מוסיפה כי עבור מרבית הנשים שמתקשות להניק מדובר בחיבור של התינוק לפטמה. "עבור התינוק זה הכי טבעי, אבל את האמא אף אחד לא מלמד. נשים רבות מגיעות ללידה בלי שום ידע על הנקה. הכנה ללידה זה דבר מאוד פופולארי, אבל הכנה להנקה מבחינתי היא חובה, כי זה יגרום להצלחה".
מה עוד ניתן לעשות? הנה כמה כללי ברזל מצילי חיים
השכיבו את התינוק על הגב
מחקרים רבים הראו שהשכבת התינוק על הגב במקום על הבטן מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למוות בעריסה. הסיבה לכך אינה ברורה אך ההשערה היא שבשכיבה על הבטן אין סירקולציה של אוויר, כך שאוויר שהתינוק נושף, הרווי בפחמן דו חמצני, חוזר אליו. המלצת משרד הבריאות היא, לפיכך, להשכיב תמיד את התינוק על גבו כאשר הוא ישן, גם אם מדובר בנמנום קצר במהלך היום.
לשכיבה על הגב יש מחיר התפתחותי – במהלך שכיבה על הבטן התינוק מרים את ראשו ומפתח את חגורת הכתפיים שלו. לכן, חשוב לפצות את התינוק ולהשכיב אותו על הבטן בזמנים בהם הוא ער.
תנו לתינוק מוצץ
מחקר אמריקני הראה בבירור שתינוקות שמוצצים מוצץ בשנתם נמצאים בסיכון מופחת למוות בעריסה. הסיבות לכך אינן ברורות עד הסוף, אבל החוקרים משערים שההסבר הוא שדרכי האוויר של התינוק נשארות פתוחות.
ומה עם הטענות לפיהן שימוש במוצץ פוגע בהנקה וגורם לדלקות אוזניים? לטענת החוקרים, ניתן לדחות את השימוש במוצץ לגיל חודש כדי שהתינוק יסגל לעצמו טכניקת יניקה יעילה ובאשר לדלקות האוזניים, החוקרים ציינו שהסיכון לכך נמוך בשנת החיים הראשונה ושבכל מקרה, התועלת בשימוש במוצץ עולה על סיכון זה.
כדאי לשים את העריסה במקום קרוב
כאשר התינוק ישן בחדרכם או בחדר סמוך אליכם בחודשים הראשונים לחייו, הסיכון למוות בעריסה נמוך יותר כי ההורים יכולים לשמוע אותות מצוקה או הפסקת נשימה של התינוק.
אל תשכיבו אותו לישון במיטתכם
שינה משותפת עם התינוק באותה המיטה אולי נשמעת כמו דבר מהנה, אבל יכולה להיות בעלת תוצאות הרות אסון כמו מחיצת התינוק.
בחרו במזרן מתאים
אם אתם מעוניינים לחסוך בהוצאות על התינוק אך להשקיע בדברים החשובים באמת – המזרן הוא אחד מהם. בדקו היטב שהמזרן שאתם קונים מיוצר על פי תו תקן ואל תתפשרו על המזרן שאתם קונים. להפחתת הסיכון למוות בעריסה, חשוב שהמזרן יהיה יציב במידה מספקת ומאוורר.
הרחיקו עצמים מיותרים
כאשר התינוק ישן, הרחיקו מהמיטה כל עצם שעלול לחנוק אותו – בובות, כריות או צעצועים.
הימנעו מחימום יתר
חימום יתר של התינוק ידוע כאחד מגורמי הסיכון למוות בעריסה. מה גורם לחימום יתר? הלבשה של התינוק בשכבות בגדים רבות, תנור חימום בחדר, עליית חום הגוף בגלל מחלה, שמיכה עבה מדי או מזרן אטום שלא מאפשר אוורור ויוצר מעין "אפקט חממה". הטמפרטורה הרצויה בחדרו של התינוק היא 21-23 מעלות.
אל תעשנו ליד התינוק
מעבר לנזקים הרבים שעישון פסיבי עלול לגרום לתינוק, הוא גם מגביר את הסיכון למוות בעריסה. אז אם בכלל חשבתם לעשן לידו, עכשיו יש לכם עוד סיבה טובה למה לא לעשות את זה.
שימו לב לקשיי נשימה
נכון, לא על בגלל כל סיבה צריך לרוץ לרופא הילדים אבל אם אתם חושדים שהתינוק סובל מקשיי נשימה, זו סיבה מספיק טובה לבדיקה.
הדקו את הסדין
כאשר אתם מציעים את מיטת התינוק, שימו לב שהסדין מהודק בקצוות, כדי למנוע מצב של חנק על ידי סדין רפוי מדי.