בין אם מדובר בניתוח קיסרי יזום או ניתוח קיסרי דחוף חשוב שתהיי מוכנה ולכן ככל שתדעו יותר לפני הלידה, כך תגיעו רגועים יותר. כדי לסייע לכם בתהליך מרגעי ההכנה ועד שלב ההתאוששות, ביקשנו מד"ר אליאס קסטל, רופא בכיר במרפאה טרום ניתוח קיסרי ורופא מנתח במרכז הרפואי שיבא תל השומר, ומאן שוהם, מיילדת במרכז הרפואי שיבא תל השומר ומי שאחראית על המרפאה הטרום ניתוחית, לענות לנו על כמה שאלות חשובות.
1. האם רוב הניתוחים הקיסריים הם יזומים או דחופים?
כמחצית מהניתוחים הקיסריים הם ניתוחים יזומים, ואילו היתר הם ניתוחים דחופים כתוצאה ממצוקה של העובר או חוסר התקדמות במהלך הלידה. "כשמדובר בניתוחים דחופים, בדרך כלל אי אפשר לדעת מראש כי תלוי בהתפתחויות במהלך הלידה " אומר ד"ר קסטל.
2. מהן הסיבות לניתוחים קיסריים יזומים?
סיבות מרובות לניתוח קיסרי יזום כגון: עובר שאינו במצג ראש, שילייה ממוקמת באזור הפתח, עובר גדול אצל נשים הסובלות מסכרת הריונית, עבר של צלקות ברחם ( ניתוחים קיסרים או כל פעולה פולשנית לרחם שגרמה לצלקת עם חדירה עד לחלל הרחם כגון כריתת שרירנים) ומצבים רפואיים שונים של היולדת שעלולים להחמיר במהלך לידה ווגינלית.
3. אפשר לבחור ללדת בניתוח קיסרי גם אם אין לכך הצדקה רפואית?
"יש נשים שמעדיפות לידה קיסרית גם ללא הצדקה רפואית. במקרים אלה הצוות הרפואי מסביר ליולדת את הסיכונים בלידה הקיסרית, אולם בסופו של דבר נקבל את בקשתה. חלק מהנשים הן כאלה שהרו בגיל מאוחר, ולכן מעדיפות שלא להסתכן במצוקה של העובר בלידה, ואחרות, מעטות יותר, הן נשים צעירות שחוששות מחוויית הלידה ", אומר ד"ר קסטל. "אם מטופלת מתנגדת מאוד ללידה רגילה, לא כדאי להתעקש ולהכריח אותה, גם אם לידה וגינלית עדיפה מבחינה רפואית. רצון היולדת חשוב מאוד במהלך הלידה ושיתוף הפעולה שלה הוא חלק אינטגרלי בחוויית הלידה, לכן הצוות הרפואי נוטה לקבל את בקשת היולדת ולעזור לה לעבור חווית לידה על פי ציפיותיה".
4. איך מתכוננים לניתוח?
ניתוח קיסרי הוא סוג של לידה, וחשוב להתכונן אליו כדי להפוך את הניתוח ואת המפגש הראשוני עם התינוק לחוויה טובה ומעצימה, כדאי להשתתף בקורס הכנה לניתוח קיסרי.
בנוסף כשמדובר בניתוח יזום, צוות בית החולים מכין את היולדת ומלוויה לניתוח, כפי שמסביר ד"ר קסטל, "פעמיים בשבוע מתקיימת הדרכה ייעודית בנושא ניתוחים קיסריים, ליולדת ולמלוויה. במהלכה הם יקבלו את כל המידע על הניתוח וההכנות אליו. חלק מהנשים האמורות לעבור ניתוח מורכב יותר מוזמנות בנוסף גם לשיחה עם הרופא במרפאה."
"ההדרכה של היולדת ושל המלווה לפני הלידה חשובה מאוד, מאחר שהיא מצמצמת את תחושות החרדה ואי-הוודאות, והופכת את החוויה לחיובית יותר", אומרת אן שוהם. "המטרה היא להפוך את הניתוח הקיסרי לידידותי עבור היולדת".
5. מי נמצא בחדר במהלך הניתוח?
בחדר הניתוח נוכחים מרדים, שני רופאים שאחד מהם הוא רופא בכיר, שתי אחיות חדר ניתוח ומיילדת שמטפלת בתינוק מרגע הלידה. בנוסף לצוות הרפואי נמצא בחדר הניתוח גם המלווה של היולדת.
6. מה המקום של המלווה בתהליך? יכולים להיות כמה מלווים?
"חשוב לנו להיות קשובים הן ליולדת והן למשפחתה", מספרת שוהם. "המלווה נוכח/ת בתהליך כולו, עוד משיחת ההכנה, דרך הניתוח עצמו ועד ההתאוששות. ככלל, מלווה אחד בלבד יכול להיכנס לניתוח. אבל אנחנו משתדלים להגמיש את הכללים במידה ויש צורך, בכדי לענות על הצרכים המיוחדים של היולדת ".
7. איך מתבצע הניתוח?
"השלב הראשון הוא הרדמה, כשהעדיפות היא להרדמה אזורית של החלק התחתון, דרך מחט המוחדרת לעמוד השדרה (הרדמה ספינאלית או הרדמה אפידורלית)" מתאר ד"ר קסטל. "ההרדמה האזורית מאפשרת לאישה להיות ערה ומודעת למתרחש, וכך גם להיתמך במלווה שלה. בניתוח פותחים את הבטן בשכבות עד שמגיעים לרחם, מחלצים את העובר, מוציאים את השליה וסוגרים את כל השכבות. אם במידה ואין סיבוכים, התהליך כולו אורך 30-40 דקות".
8. מה מרגישים בזמן הניתוח?
"במהלך הניתוח, היולדת נמצאת תחת הרדמה אזורית, כך שהיא כלל לא חשה בכאב, אלא לכל היותר תחושה של לחץ במקום".
9. איך סוגרים את החתך של הניתוח?
"ניתן לבצע את סגירת העור בעזרת סיכות שמסירים תוך כ-5-7 ימים ממועד הניתוח, בעזרת תפרים בודדים או בעזרת תפר ממושך נמס, שאין צורך להוציא". מסביר ד"ר קסטל. "בדרך כלל סוגרים בעזרת סיכות, מאחר שטכניקה זו עדיפה במקרים של דימום מוגבר תת-עורי או במקרים של זיהום. אולם, רוב היולדות מעדיפות את התפר הממושך הנמס, מאחר שההתאוששות היא קלה יותר, לדעתן. במידה ואין מגבלה רפואית לרוב נענים לבקשת היולדת".
10. האם נשארות צלקות בולטות מהניתוח?
"מבחינה אסתטית, חשוב לציין שהתוצאה דומה בכל השיטות. תמיד נשארת צלקת לאחר חתך בגוף, ועובייה תלוי גם באישה האינדיווידואלית והאופן שבו העור שלה מגיב".
11. אילו סיכונים יש בניתוח קיסרי בהשוואה ללידה וגינלית?
"חשוב לומר ששני ההליכים שכיחים ועל פי רוב מתנהלים בהצלחה וללא סיבוכים. אך אף על פי שהסיכונים נמוכים, חשוב להיות מודעים להם. בשני סוגי הלידות- קיסרית ווגינלית- קיימים סיכונים שונים זה מזה", מסביר ד"ר קסטל. "בניתוח קיסרי, סיכונים מרכזיים נוגעים להרדמה, לדוגמה ירידת לחץ הדם שיכולה לגרום גם למצוקה של העובר. בנוסף, אחד הסיכונים השכיחים בניתוח הוא זיהום, במיוחד כשמדובר בניתוחים חוזרים. סיכון נוסף כשמדובר בניתוח חוזר, הוא שליה נעוצה, כלומר מצב שבו השליה משתרשת באזור הצלקת הקודמת וחודרת לתוך הרחם. לכן, אם אישה מתכננת מספר לידות, חשוב מאוד שתהיה מודעת לסיכונים שבניתוחים קיסריים חוזרים. בכל מקרה, חשוב לסמוך על הצוות הרפואי ולהבין שהיולדת נמצאת בידיים המקצועיות והמנוסות ביותר".
12. כיצד נראית ההתאוששות מהניתוח?
"ההתאוששות היא מאוד אינדיבידואלית ותלויה, בין היתר בסף הכאב של המטופלת", אומר ד"ר קסטל. "ככלל, לאחר הניתוח היולדת שוהה כשעתיים שלוש בחדר ההתאוששות, ואם הכל תקין היא עוברת לאחר מכן למחלקה. לאחר כשש שעות מהניתוח, ההרדמה עוברת ואז מורידים את האישה מהמיטה על מנת שתוכל ללכת מעט. בהמשך, אם אין סיבוכים, כמו חום וזיהומים, האישה משוחררת לביתה כעבור 72 שעות."
13. האם אפשר ליטול משככי כאבים לאחר הניתוח?
"היולדות בהחלט חשות בכאב לאחר הניתוח, ולכן הן מקבלות משככי כאבים. אנו מנסים להימנע ממשככי כאבים אופיאטים, שאסורים בזמן הנקה, כמו מורפיום ומציעים משככי כאבים אחרים שבטוחים בהנקה" מסביר ד"ר קסטל ומוסיף "חשוב ליידע את האחות כאשר הכאב בעוצמה נמוכה ולא לחכות שהכאב יהיה בעוצמה גבוהה."
14. האם ניתן ליהנות מ"חוויית לידה" ומחיבור עם התינוק גם בניתוח קיסרי?
"מגע עור לעור חשוב מאוד וביכולתו ליצור חוויה חיובית הרבה יותר בעבור האם, כזו שדומה ללידה טבעית, מאחר שהאינסטינקט הראשון של היולדת הוא לחבק את התינוק", מסבירה שוהם. "לכן, כחלק מהחשיבות שמקנים בשיבא לחוויה החיובית של היולדת, אנו שמים דגש מיוחד על המגע בין היולדת לתינוק (ניתוח קיסרי ידידותי), דבר שלא התאפשר בעבר בניתוחים קיסריים".
"אנו מנסים להפוך את חווית הניתוח עד כמה שניתן לחווית לידה רגילה. ולכן אנו מאפשרים שהתינוק יישאר על האמא לאחר הניתוח, ובמידת האפשר אף מורידים את הווילון המפריד כדי שהיולדת תוכל לראות את תינוקה נולד" מוסיפה שוהם.
15. האם מותר להניק מיד אחרי הניתוח?
"כן. אצלנו במחלקה, היולדות עוברות להתאוששות עם התינוק והמלווה מיד לאחר הניתוח, וכבר שם הן יכולות להניק." אומר ד"ר קסטל.
16. האם ניתן ללדת בלידה רגילה לאחר לידה בניתוח קיסרי?
"כשמדובר ביולדת שעברה ניתוח קיסרי אחד, בדרך כלל אין מניעה לניסיון לידה רגילה", אומר ד"ר קסטל. "כמובן שאנו מסבירים ליולדת לגבי הסיבוכים האפשריים, כולל סיכון לקרע של הרחם בשיעור של כ-0.5 אחוז. אם מדובר ביולדת שעברה שני ניתוחים קיסריים ומעלה ההמלצה תהיה לניתוח קיסרי, אבל גם פה אנו קשובים לרצון היולדת ומשתדלים במסגרת המגבלות הרפואיות לענות לרצון היולדת."
לכל שאלה, ניתן לפנות למרכז שירות וליווי 052-6666101 בטלפון ובוואטאפ.