"אני לא מבין בזה, אני לא רואה את הראש": שלומי סלם מצא את עצמו, ברגע אחד מלחיץ ובלתי צפוי, מיילד את אשתו נופר בסלון ביתם. הוא נעזר בפרמדיקית נעה עמרני, שהנחתה אותו טלפונית צעד אחד צעד.
נופר, אם לארבעה, תיארה הבוקר, "היינו אצל ההורים של בעלי ואכלנו ארוחת שישי. הרגשתי טיפה כאבים. אמרתי לבעלי: בוא נלך הביתה, אנוח קצת. כשנכנסנו הביתה, הרגשתי ממש לחצים. באנו לצאת עם מזוודות להורים שלי כדי להניח שם את הילדים, כשפתאום התחילו כאבים יותר ויותר חזקים. אמרתי לשלומי: 'אני כבר לא יכולה' וביקשתי ממנו שיתקשר למד"א. הצירים נהיו מאוד חזקים, זה קרה בשניות".
שלומי, איך אתה ברגעים האלה?
"הייתה תחושת לחץ וסטרס. באותו רגע אין מה לחשוב, כי אלה הילדים שלך. שלחתי אותם שייראו טלוויזיה בחדר והתקשרתי למד"א".
תוך כדי השיחה בין שלומי לעמרני הפרמדיקית, ירדו המים. הפרמדיקית ניסתה להרגיע את שלומי: "אסביר לך צעד-צעד מה לעשות. לך תביא מגבות ותשים ליד הרגליים שלה". שלומי השיב, "אני לא מבין בזה, אני לא רואה ראש. זה מתחיל להיפתח". כעבור כמה דקות דיווח שלומי, "אני רואה פה משהו. זה מתחיל לצאת. כן, יצא הראש".
נופר, מה עבר לך בראש ברגעים האלה?
"שלומי היה בלחץ נוראי, היה לו קשה. הוא לא מבין בזה. הייתי בלחץ, כי לא היו אנשי צוות לעזור לי. את לא יודעת מה יכול לקרות, כי בכל זאת זו לידת בית בסלון, לא עם מיילדת בבית החולים. זה היה מלחיץ, אבל זה עבר. זו הייתה חוויה שאנשים לא האמינו".
שלומי, איך הצלחת לתפקד ככה?
"כשאתה רואה את האוצר יוצא, אין פה מה לחשוב ימינה או שמאלה. זה דבר יפה מאוד, אבל אני לא מאחל את זה לאף אחד. זה קשה, זה לחץ. צריך להגיד תודה לאלוהים ולמוקדנית מד"א ולפרמדיקים שהגיעו ועזרו לנו".
מה הלקח מהאירוע?
נופר: "אם יש כאבים, לא משנה מה, ללכת לבדיקות. גם אם הרופאים אומרים לך: 'הכל בסדר, לכי הביתה'. זו חוויה שאנחנו לא נשכח אותה".
עמרני הפרמדיקית סיפרה, "שלומי תפקד כמו שצריך, הוא היה אלוף. היה קצת לחץ בהתחלה, אבל זה מאוד לגיטימי. היו לי לידות הרבה יותר מהירות מזה, זו לידה שיחסית הייתי בה מההתחלה ועד הסוף. זה היה סופר מרגש ואינטנסיבי".
מה ההנחיות להורים שנקלעים לסיטואציה כזאת?
"אם אישה מרגישה שהיא לקראת לידה, חשוב שתהיה במנוחה. לא לעשות שום פעילות גופנית, לא לרדת במדרגות - זה יכול לזרז תהליכים שאנחנו מעדיפים שלא יקרו, עד שצוות האמבולנס יגיע. כשהלידה נהיית פעילה, חשוב מאוד לשכב על הגב, לפרוס מגבות, לחמם את החדר לתינוק שאמור להגיע ולהיות קשובים".
מה עושים עם חבל הטבור?
"תלוי במצב התינוק, חשוב להסתכל על צבע הפנים. אם יש חבל טבור מסביב לצוואר, אנחנו מנחים את הבעל, שלומי במקרה הזה, להוריד את חבל הטבור מסביב. כמובן, חשוב לראות מה מצב התינוק ומה מצב האם".