גזים כלואים בגוף יכולים לגרום לתינוק שלכם (וגם לכם) להיות אומללים לחלוטין. אם הקטנצ'יק שלכם בררן או בוכה הרבה, או שאתם רואים אותו מקמר את הגב או מושך את רגליהם למעלה ולמטה, ייתכן שאתם מתמודדים עם כמה בעיות שיניים. אבל אם לא - יכול להיות שהתינוק שלכם מתמודד עם גזים. לפעמים מדובר רק על תוצאה של מערכת עיכול לא מפותחת, או בליעת אוויר בזמן האכילה, אבל לפעמים כאבי בטן וגזים הם תוצאה של רגישות למזונות או לפורמולות מסוימות.
אם זה מנחם אתכם - אתם והתינוקות שלכם ממש לא לבד. לאורך השנים חיפשה האנושות פתרונות להקלה על תינוקות עם גזים, חלקם מוכחים מחקרית על ידי רופאים וחלקם על ידי סבתות (שגם הן יודעות דבר או שניים בנושא). אז כדי לעזור לכולנו החלטנו לאסוף עבורכם את הטיפים האלה כדי שהתינוקות שלכם יצליחו לשחרר בקלות:
1. האכילו בצורה עדינה יותר
אם התינוק שלכם יונק, ולאמא יש גודש, לפעמים הזרם הראשוני יכול לגרום לבליעת אוויר ולגזים. כדי להקל עליו, מומלץ לסחוט מעט חלב מהשד, עד לתחושה נינוחה, ורק אז לתת לתינוק לינוק. אם אתם מאכילים את התינוק בבקבוק, נסו להאכיל אותו בקצב המחקה את חווית ההנקה ואפשרו לו לשלוט בזרימת החלב כדי שייכנס פחות אוויר ותימנע האכלת יתר.
2. אל תוותרו על גרעפס
דרך נוספת להקל על בעיית הגזים של תינוקכם היא לוודא שהגז לעולם לא יתחיל להצטבר מלכתחילה. אתם יכולים לעשות זאת על ידי הקפדה על גיהוק של התינוק לאחר כל ארוחה, גם אם זה אומר להעיר אותו כשהוא מנמנם. גיהוק תינוק פעמיים יכול להיות גם רעיון טוב כדי להוציא את כל הגזים - פעם אחת באמצע הארוחה ופעם אחת אחריה. טריק אחד מגניב של גיהוק תינוקות הוא להושיב אותם זקופים על הברך תוך תמיכה בראשם ופשוט לתת לגיהוקים לזרום.
3. עיסוי בבטן
עיסוי עדין של בטן התינוק במהלך היום, יכול לעזור להזיז דברים בגופו ולהמריץ את חילוף החומרים. רק לפני שאתם מנסים את הטיפ הזה, הקפידו להמתין לפחות חצי שעה אחרי תום ההאכלה שלו, ושימו לב לתגובות שלו כדי לדעת אם מה שאתם מנסים עובד או אם כדאי להפחית את עוצמת הלחץ. אתם יכולים לנסות טכניקות ספציפיות כמו לחיצה ועיסוי עם כיוון השעון (הכיוון בו פועלת מערכת העיכול), ויש הורים שנעזרים גם בשמנים אתריים לעיסוי תינוקות המכילים מרכיבים כמו קמומיל.
4. זמן בטן
להשכיב את התינוק שלכם על הבטן, יכול להיות רעיון לא רע. לא רק שזמן הבטן חיוני להתפתחות התינוק, הוא עוזר לו לבנות את שרירי הליבה ולחזק אותם ואת השליטה בראש. בנוסף, זמן הבטן יכול לעזור להקל במקרים של גזים עקשניים, ממש כמו עיסוי בטן. פעילות על הבטן היא דרך מצוינת לעודד גזים לעבור בגוף ולהשתחרר.
5. נשיאת ה"קוליק" או: נמר על עץ
החזיקו את תינוקכם כשהבטן שלו על הזרוע או הברכיים שלכם, בזמן שאתם מעסים לו את הגב. תנוחה זו ידועה גם כמרגיעה חוסר נוחות, ולמרות שהיא בדרך כלל משמשת במקרים של תינוקות עם קוליק, זה יכול לעזור גם בהקלה על הגזים.
6. תה ייעודי מעשבי תיבול
למרות שאין לכך הוכחות מדעיות, תוספים נוזליים למיניהם המכילים לרוב מי סוכר ועשבי תיבול הם פתרון רווח בקרב הורים מוטרדים. הורים מברכים עליו ונשבעים שזה עוזר להם, רופאים מזהירים שהשימוש בו יכול להעניק להורים תחושת ביטחון מזויפת (וזה אכן נוגד את המלצת ארגון הבריאות העולמי כי ילודים עד גיל חצי שנה יקבלו רק חלב אם או פורמולה), אבל לפעמים לא יזיק לנסות.
7. טיפות ייעודיות מעשבי תיבול
בדומה לתה, יש מעט עדויות לכך שטיפות להקלה על גזים אכן פועלות באופן עקבי. ועדיין, הורים רבים מאמינים שהן יעילות. שלא כמו חליטות התה, הטיפות מכילות חומרים בטוחים לתינוקות על פי ארגון הבריאות העולמי, וניתן לשנות את המינון שלהן לפי הגיל.
8. נסו פרוביוטיקה לתינוק
למרות שאין הוכחות גדולות לכך שפרוביוטיקה עוזרת לגזים אצל תינוקות, רופאת הילדים ד"ר דינה קוליק אמרה שהיא ראתה שיפור אצל 50 אחוז מהתינוקות שלקחו אותם. שימו לב, חלק מההורים אומרים שהפרוביוטיקה החמירה את הבעיה.
9. הצינורית שעושה את ההבדל
לא כולם מכירים אותה, וזה לפעמים יכול להישמע פתרון די כואב, אבל קיימת היום צינורית לשימוש חד פעמי שנחשבת כמקלה באופן טבעי על עצירות, קוליק ובעיות נוספות הקשורות לגזים. מדובר בפתרון מיידי לגזים של התינוק המתבצע בדומה לאופן בו מודדים חום דרך פי הטבעת. לוקחים את הצינורית הרכה, החלולה והגמישה ומחדירים אותה דרך פי הטבעת עד שהיא מגיעה לשריר המעבר שמונע את שחרור הגזים (אל חשש, יש שסתום המונע מהצינורית להיכנס יותר מדי). אם הפתרון הזה נראה לכם קיצוני, תמיד עדיף להתייעץ עם רופא ילדים או אחות מוסמכת לפני השימוש.
10. משנה תמ"ל - משנה מזל
במידה ואתם נעזרים בתחליף חלב בהזנת התינוק - חשוב שתדעו כי סוג הפורמולה שאתם מאכילים את תינוקכם, כמו גם האופן שבו אתם נותנים אותה, יכולים להשפיע על הגזים שלו. אתם יכולים לנסות פורמולות שונות כדי למצוא את הפורמולה המתאימה ביותר לבטן של התינוק שלכם. מכיוון שבועות אוויר נוצרות לאחר ניעור פורמולה אבקתית, מומלץ לתת לפורמולה להתייצב לפני ההאכלה.
11. תשקלו מחדש את תזונת התינוק (והאמא)
הסעיף הזה מתייחס לתינוקות יונקים. ברוב המקרים, דיאטות אלימינציה לאימהות (הפסקת מזון עם גזים בתזונה של האם) אינן עוזרות לגזים של התינוק, אבל אם התינוק הסובל כבר התחיל לאכול מוצקים, הגבלת צריכת המזון שלו יכולה לעזור למנוע עודף גזים. חשוב גם להיזהר מתסמינים נלווים כמו עלייה לא מספקת במשקל, שלשולים או פריחות בעור, שעלולים להעיד על אלרגיה לחלבון חלב.
12. תעשו עם התינוק אופניים
באותם רגעים כמו זמן בטן או כאבי בטן, החזיקו את רגליו של התינוק בעדינות ומשכו אותם פנימה והחוצה בתנועת דיווש על אופניים. תנועה כזו יכולה לפתור את הבעיה באופן מכני על ידי העברת הגז דרך המעיים. אתם יכולים לדחוף את שתי הרגליים באופן ספורדי לתוך הבטן של התינוק, לאט אבל בחוזקה, והתוצאה אמורה להיות ניכרת על ידי חוש הריח.
13. נסו את הטריק הזה לעיסוי כף הרגל
אמנם לא ברור איך עיסוי כף הרגל עשוי להקל על גזים, אבל אתם רק צריך להגביר את עוצמת הקול בסרטון האינסטגרם הזה כדי לראות שזה עובד. בין אם זה בגלל שאזורים שונים בכף הרגל מחוברים לאיברים שונים (על פי תורת הרפלקסולוגיה) או בגלל שזה פשוט מרגיע, יכול להיות ששווה לנסות על תינוק עם גזים.מקסימום תצליחו.
לסיכום, תמיד עדיף לבדוק ולהתייעץ עם רופא הילדים לפני שתחליפו פורמולה או תנסו טיפול או תוסף חדש. אם נראה שלתינוק שלכם יש תגובה אלרגית, הוא סובל מעצירות או מסרב לאכול ויורד או לא מצליח לעלות במשקל - בדקו עם רופא הילדים כדי לשלול מצבים אחרים שעלולים לגרום לגזים.