לאחר שמשרד הבריאות הודיע על ביטול ניתוחי הלידה הצרפתיים, אלפי נשים בהיריון ונשים שעברו את הניתוח בעבר התאגדו כדי להיאבק בהחלטה. משרד הבריאות טוען כי הנתונים מראים שישנם סיבוכים רבים יותר בניתוחים הצרפתיים מאשר הקיסריים, אך רופאים פרטיים ברחבי הארץ טוענים שהנתונים מראים את ההפך. אז האם אכן מדובר בניתוח מסוכן או בהחלטה פוליטית של גורמים בעלי כוח במערכת הבריאות?
"רופאים בכירים שמתראיינים בנושא לא ראו את הניתוח הזה מעולם. הם מדברים על ניתוחים שבוצעו בשנות ה-40 שאין להם קשר ושחר למה שאנחנו עושים. אין להם מושג בכלל במה מדובר", אומרת סיון נבות, פיזיותרפיסטית מומחית לרצפת האגן ובת זוגו של ד״ר ישראל הנדלר, גניקולוג מיילד מומחה להיריון בסיכון מזה 28 שנה.
"מי שיושב שם לא ראה ניתוח מעולם"
ד"ר הנדלר ונבות הביאו לארץ את הניתוח בשנת 2017, לאחר שהנדלר עבר השתלמות בצרפת שבה למד כיצד לבצעו. מאז, ד"ר הנדלר ביצע מעל ל-1,100 ניתוחים, והכשיר עוד שני רופאים פרטיים בארץ שביצעו בעצמם מאות ניתוחים. "מדובר בניתוח אקסטרה פריטונאלי, כלומר ניתוח בו לא פותחים את הקרום שמצפה את האיברים הפנימיים בניגוד לניתוח קיסרי. בנוסף, אין לחיצות אגרסיביות על הבטן של האמא והאישה נושפת לתוך אביזר כך שיוצרת לחץ בעצמה, והיא לוקחת חלק פעיל בתהליך", מסבירה נבות.
לדבריה, עד היום האיגוד הישראל למיילדות וגניקולוגיה ערך 5 דיונים בנושא, אבל באף אחד מהם לא הוזמן ד"ר הנדלר להציג את השיטה הכירורגית או את הנתונים. "הנתונים מצוינים בכל המדדים, גם מבחינת הילוד והאמא. חד משמעית אין יותר שיעור סיבוכים ביחס לקיסרי רגיל ולהפך. בנתונים שלנו, יש פחות סיבוכים", מדגישה נבות ומחדדת, "זה לא שאין סיבוכים בכלל, כי בכל ניתוח יש סיכון, אבל יש לנו את כל הנתונים וחד משמעית מדובר בפחות. לא היו פגיעות ביילודים חס וחלילה".
אז אם הניתוח כל כך מוצלח, למה משרד הבריאות הורה לבטל אותו?
"רוב מי שיושב שם לא ראה ניתוח מעולם ואין להם מושג מה הנתונים. העניין הוא מאוד פוליטי, כשעם השנים יותר ויותר נשים נותחו כך. כולן מתלהבות מזה ברמה אחרת משום שזה ניתוח שמאפשר להן לא להיות מוגבלות במיטה לכמה ימים בלי יכולת לטפל בתינוקות. זה עורר אי נוחות בקרב הרבה בתי חולים שלא יכלו לתת מענה לזה. לא מבחינה העטיפה של הליווי שאני נותנת לנשים בניתוחים ולא מבחינת הטכניקה הכירורגית כי צריך ללמוד אותה לאחר ניסיון של שנים".
"אחרי הקיסרי הרגיל הלכתי שפופה"
בעקבות ההודעה של משרד הבריאות הם עצרו את הניתוחים הצרפתיים, ומקווים שהסערה והמאבק של אלפי נשים בהחלטה ישנה זאת. "כל מי שעשתה ניתוח קיסרי רגיל ועברה את השחיטה הברברית הזאת מבינה כמה הקיסרי צרפתי שינה את החיים שלה. הניתוח המדהים גרם לה לחוות חווית לידה עם התאוששות פלא וקרבה ליילוד, רגע אחרי שנולד", מספרת חן בוקובזה שעברה ניתוח צרפתי שכזה על בשרה, "אחרי הקיסרי הרגיל הלכתי שפופה. סבלתי, כאבתי, לא יכולתי לצחוק ולא יכולתי להשתעל. החוויה הייתה איומה וטראומטית. אחרי הקיסרי הצרפתי חזרתי הבייתה לתפקוד מלא. הייתי אימא במשרה מלאה. נהניתי מהחוויה כי ראיתי את הילדה שלי יוצאת וחיבקתי אותה והנקתי אותה בחדר לידה. כמובן שגם אביאל היה חלק מזה כי בקיסרי צרפתי חווית הלידה היא חוויה משפחתית".
חן מוסיפה כי היא מודאגת משיקולים זרים שעורבו בהחלטה. "אני יודעת שיש כאן גורמים מעבר. אני יודעת שיש כאן אינטרסים חבויים שלא מגלים לנו עליהם. יש כאן מאבקי כוחות ומשחקי אגו. אני מתפללת לאלוהים שההחלטה הזאת תשתנה ושיש רופאים ברפואה הציבורית עם מצפון חזק ובלי אגו. כאלה שיחליטו מה טוב באמת לנשים היולדות ויקבלו החלטה אמיתית וכנה, בלי מאבקי כוחות ועם יושרה אמיתית. אני פונה ללב של כל רופאה ברפואת נשים וקוראת לה לעזור לנו. הניתוחים כבר מתוכננים, נשים מחכות ואנחנו בחרדות שיא ממה שיהיה".
נשים רבות שתכננו ללדת בשבועות הקרובות בניתוח צרפתי, לא יודעת בימים אלו מה לעשות בעקבות ההחלטה. "אני מראש ידעתי, כשנכנסתי להריון, שהדרך שבה אני רוצה ללדת היא בקיסרי צרפתי וידעתי גם שהבחירה החופשית היא בידיי בלבד. כרגע נוצר מצב שאני בהריון מתקדם ואמורה ללדת עוד פחות מחודש וקמתי לבוקר שחור שהחליטו לבטל את הניתוח, אפילו באופן פרטי. מהרגע ששמעתי את הבשורה אני פשוט חרדה", מספרת לי עקרון, "מדוע לבטל ניתוחים שכבר נקבעו להם מועדים? בינתיים מאות נשים נמצאות בחוסר ידיעה ובחרדות קשות".
הנשים שהתאגדו בינתיים באמצעות קבוצת הפייסבוק "ניתוח קיסרי צרפתי - מידע וייעוץ", החלו אף לערוך סקר עצמאי עליו ענו כבר עשרות נשים. מהסקר עולה שמאה אחוז מהנשים היו עושות את הניתוח שוב וכולן ענו שלא חוו סיבוכים בלידה או לאחר לידה בעקבות הניתוח.