יוסי בורנשטיין, איש עסקים מירושלים, הגיש באחרונה תביעה יוצאת דופן לבית המשפט המחוזי בעיר נגד חברת קדישא 'קהילת ירושלים' בסכום של שלושה מיליון שקל זאת לאחר שסירבה לקבור את בנו הרך בבית הקברות בניגוד להנחיות משרד הבריאות.
המקרה הקשה התרחש לפני כשנתיים. בת זוגו של בורנשטיין דאז הייתה בחודש השמיני להריונה והגיעה בבהילות לבית החולים הדסה לאחר שחשה ברע. "המתנו המון זמן להריון הזה והייתה לנו תקווה וציפייה שייוולד לנו ילד בריא למרות שהיה מדובר בהריון בסיכון", מספר לנו בורנשטיין, כשהגיעו לבית החולים, בת זוגו של בורנשטיין הוכנסה לחדר הלידה אך יצאה בצער רב בידיים ריקות. הצוות הרפואי נאלץ לבשר כי בנם נולד ללא רוח חיים.
"זה גמר אותי מבחינה נפשית וגרם לטראומה קשה לבת הזוג שלי. היא הייתה בהיסטריה גמורה ואני בהלם", משחזר בורנשטיין ומשתף שהטרגדיה הקשה אף הובילה לפרידה בין בני הזוג.
רציתי שיהיה לי קבר להתייחד עם זכרו של בני
לאחר שאסף את השברים, בורנשטיין חשב קדימה וביקש לקבור את בנו בבית הקברות סנהדריה. "רציתי שיהיה לי קבר להתייחד עם זכרו של בני", הסביר בורנשטיין, "התקשרתי לחברת קדישא 'קהילת ירושלים' לקבור את בני אמרו לי שאין בעיה ושאגיע. כשהגעתי עברתי מסע ייסורים וגיהינום שהיה עבורי לא פחות גרוע ממות בני".
לדברי בורנשטיין, כאשר הגיע לבית הקברות העובדים במקום סירבו לקבור את בנו בקבר נפרד בנימוק שאת התינוקות הרכים קוברים בקבר אחים. "חשבתי שאני חולם", משחזר בורנשטיין, "בכל אותו הזמן הזה אני מחזיק את גופת הבן שלי עטופה בשמיכה. לא מספיקות הטראומה והחוויה הקשה שעברתי, אז גם בחברת קדישא התנהגו באטימות לב ובאכזריות".
יצוין כי על פי נהלי משרד הבריאות תינוק שנולד שלם יש לקבור בקבר רגיל. "באופן שכל עובר או תינוק רך ייקבר במקום נפרד ובמאובחן מיתר העוברים או התינוקות הרכים. מקום הקבורה יסומן באופן שיאפשר את זיהוי מקום הקבורה של אותו עובר\תינוק רך". עוד נקבע, כי חברת קדישא תאפשר למשפחה להנציח את מקום הקבורה, אולם במקרה של בורנשטיין זה לא קרה.
בורנשטיין לא ויתר ולבסוף נאמר לו כי בנו ייקבר ללא נוכחותו בהלוויה, אך נמסר לו כי ביום למחרת יוכל להגיע לראות את הקבר. כשהגיע בורנשטיין למחרת, אמר לו מנהל חברת הקדישא, חנניה שחור, שלבסוף הוחלט שלא לקבור את בנו בניגוד לסיכום ומסר לו את גופת הרך בתוך קרטון. "שחור דחף לי את גופת התינוק בתוך קרטון ואמר לי לעזוב את המקום ושהוא לא מתכוון לקבור אותו בגלל מנהג שלא קוברים תינוקות בני יומם אלא רק בקבר אחים. הוא עזב את המקום מבלי לתת לי שום הסברים על ההתנהגות הברברית שלו ושל עובדיו. השפילו וביזו אותי ורמסו ברגל גסה את החוק. הם היו צריכים להגיע לבית החולים ולקחת את התינוק לקבורה. הם מעלו בתפקידם. זה לא הגיוני שמנהגים לא מבוססים יגברו על חוקי מדינת ישראל".
לטענת בורנשטיין, מטרת חברת קדישא בירושלים לחסוך במקום כדי למכור את הקברים היקרים לאנשים על חשבון קברות תינוקות בקברים נפרדים. בכתב התביעה טוען בורנשטיין, כי חברת הקדישא ועובדיה לא פעלו לקבורת בנו בחלקה נפרדת, ביזו את המת והתייחסו לגופה באופן מזלזל ואכזרי. הפרו נוהלי משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת ויתרה מכך פעלו נגדו באופן אלים, ברוטאלי ומאיים, הכפישו את שמו והעסיקו עובדים לא מקצועיים.
נתנו לי את גופת בני בתוך קרטון כאילו היה חפץ
"אתה יודע מה הכי צורם לי? שהם לא התנצלו על מעשיהם. לא הביעו חרטה וכתוצאה מהמקרה הזה גרמו לי לפוסט טראומה. מישהו אחר היה מתאבד. נתנו לי את גופת בני בתוך קרטון כאילו היה חפץ. גרמו לי בפעם השנייה להתמודד עם מות בני", הדגיש בורנשטיין, "אני לא מתכוון לוותר להם על מה שעשו לי".
בסופו של דבר, בסיוע של אנשי זק"א בראשות יהודה משי זהב, נקבר בנו של בורנשטיין בבית הקברות 'הר הזיתים' ונערכה לו הלוויה כמקובל ועל פי הנהלים.
ממנהל חברת קדישא 'קהילת ירושלים', חנניה שחור, נמסר: "שמעתי שהוא הגיש תביעה, מעבר לזה אני לא מעוניין להגיב לטענות שלו או להתייחס לפרשה הזו".