"ריפוי בעיסוק הוא מקצוע טיפולי שיקומי, שמטרתו לעזור למטופל לשחזר תפקוד או להשיג תפקוד שנפגע בגלל מצב רפואי שגורם לירידה בתפקוד", מסבירה מאיה רומי, סגנית מנהלת מכון ריפוי בעיסוק שיקומי בנתניה של שירותי בריאות כללית, "זה יכול להיות מצב מולד כמו מומים שונים דוגמת סינדקטילי (אצבעות מחוברות) או תסמונות כגון אוטיזם, או מצב נרכש כמו דלקות בגפיים, שברים, פגיעת ראש, אירוע מוחי או מחלות כמו פרקינסון שגורמת לירידה בתפקודים שונים. גם מחלה נפשית גורמת לירידה בתפקוד. גם פה המטרה היא להחזיר תפקוד והשתתפות בעיסוקים קודמים או למצוא עיסוקים חדשים שמתאימים למצב הנוכחי".
אילו תופעות שכיחות במהלך ההיריון ואחרי לידה?
"בהריון ישנם שינויים פיזיולוגיים הורמונליים וביו מכניים, שיכולים לגרום לכל מיני תופעות. בקבוצת הבעיות בגפיים עליונות, תופעה שכיחה ביותר בהריון היא תסמונת התעלה הקרפלית – לחץ על העצב בשורש כף היד, שגורמת לתחושה של נמלול, זרמים, שריפה וכאב המופיע בעיקר בלילה, אך לא רק. תופעה זו קורית בהריון על רקע של נפיחות. בנוסף, בסוף ההיריון ולאחר הלידה יש שכיחות גבוהה של דלקות בגפה העליונה, אחת התופעות הנפוצות מכונה דה-קרווין - דלקת בגידי האגודל ויש גם מרפק טניס – דלקת של הגידים לאורך האמה ושורש כף היד".
לדברי רומי, דלקות אלו עשויות לפרוץ בסוף ההיריון עקב שינויים הורמונליים, והן מתגברות אחרי הלידה בשל עומס ביו מכני על המפרקים והגידים, שנגרם מעומס רב עליהם בשל הטיפול בתינוק - הרמות ממושכות, נדנוד וכו'. "הדלקות האלה מתבטאות בכאבים מציקים עד לחזקים. לרוב, אימהות פונות לטיפול רפואי בשלב הכאבים הבלתי נסבלים ומקבלות נוגדי דלקת או זריקת סטרואידים או הפנייה לריפוי בעיסוק", אומרת רומי, "אך הבעיה היא שרובן לא מודעות לכך שיש מה לעשות בנידון, ואין צורך לקבל את זה כגזירת גורל. כדאי לפנות לטיפול לפני שמגיעות לשלב של כאב בלתי נסבל".
מה ניתן לעשות בשלב הראשוני?
"אמנם לרב לא ניתן למנוע לחלוטין, אבל על מנת להפחית את הכאב, נעשה שימוש בהדרכה ארגונומית – כלומר איך להתאים את הסביבה ולהשתמש בגוף שלי לביצוע פעולות יומיומיות שנדרשות ממני בדרך שתפחית עומס מהמפרקים. ישנה הדרכה ארגונומית, שמותאמת לטיפול בתינוק: איך נכון להרים ואיך לא נכון להרים, איך נכון להחזיק, מה עלול ליצור עומס. גם אחרי שכבר החלו כאבים, אם אפחית את העומס בעזרת ארגונומיה זה יקל על הכאב".
"ההדרכה הכללית מבוססת עקרונות, ומתאימה למרבית המקרים. בטיפול ניתנים דגשים ספציפיים בהתאם לקשיים התפקודיים שכל מטופלת מדווחת עליהם. מלבד הדרכה ארגונומית, כמרפאה בעיסוק, אני מתאימה סד מותאם אישית על היד רך או קשיח לשורש כף היד או לאגודל, שיכולים להקל על הכאב. בנוסף, אני מדריכה לביצוע תרגילים מותאמים אישית לכל מטופלת. לצורך קבלת טיפול יש לפנות למרפאה בעיסוק שיקומית. הפנייה לריפוי בעיסוק ניתנת על ידי רופא המשפחה. בניגוד לטיפולים אחרים בריפוי בעיסוק, כאן מדובר בטיפול נקודתי יחסית (לרב 1-3 מפגשים, לעיתים מעקב טלפוני). על אף העומס והעייפות שיש לנשים אחרי לידה, חשוב להקדיש את הזמן ולהגיע לטיפול כדי להקל על הכאב שלהן, ולהיטיב עם עצמן בהמשך", היא מסכמת.