עומדות ללדת בקרוב? איך נשמעת לכן האפשרות לקבל טיפול שיאצו או עיסוי רפלקסולוגי מפנק ממש בזמן הלידה? בתקופה האחרונה אפשר לשמוע על שילוב מגמת הטיפולים השלימים בתוך חדרי הלידה. במרכז רפואי "מאיר" למשל, החלו לשלב טיפולים הניתנים על ידי מטפלים מוסמכים של "כללית רפואה משלימה", כדי לסייע ליולדות בהפחתת הכאבים והלחץ המלווים באופן טבעי את תהליך הלידה.
"לידה היא מאורע משמח ומרגש אבל הוא עלול להיות מלווה בחששות והתמודדות עם כאב", מסבירה ד"ר גיל שכטר, מנהלת חדרי הלידה במרכז הרפואי "מאיר", "דווקא בסיטואציה כזאת, טיפולי רפלקסולוגיה, שיאצו ועיסוי רפואי למשל יכולים לסייע מאוד. מעבר לעובדה שלידה היא תהליך רפואי, כיום מבינים שמדובר ברגע עוצמתי ומשנה חיים, ולכן המגמה היא לשלב טיפולים שונים שעוזרים לחוויה ההוליסטית כולה".
לדברי ד"ר שכטר טיפולי הרפואה המשלימה הם חלק ממגמה כללית הכוללת לידות מים וניתוח קיסרי באווירה ידידותית. "הטיפול המשלים בהחלט יכול להשפיע על היכולת של היולדת להתמודד עם הכאב והצירים, וליצור הקלה על כאבי שרירים ועוד. מעבר לכך, להרפיית הגוף יש משמעות גדולה בהתקדמות הלידה. כשהיולדת רגועה יותר שיתוף הפעולה שלה טוב יותר, והלידה קלה יותר".
עם זאת, חשוב לה להבהיר כי הטיפולים אינם באים על חשבון הבטיחות. "אנחנו מאמינים שחשוב לתת לכל יולדת לבחור את דרך הלידה המתאימה לה, וגם משתדלים לסייע לספק לה חוויה טובה ורגועה יותר, אבל בריאות היולדת ולידת עובר בריא הן תמיד בראש סדר העדיפות שלנו, ולכן אנחנו מאפשרים טיפולים מהסוג הזה רק כאשר הדבר אפשרי".
לירז אדיב (28) ממושב אלישמע הייתה בין הראשונות שהתנסו בכך במהלך הולדת בתה הבכורה לפני כשבוע. "ידעתי שאנסה ללדת ללא אפידורל", היא מספרת. "לשמחתי, זכיתי לחוות טיפול שיאצו מדהים על ידי מטפלת מקצועית שהצטרפה לשתי מיילדות מקסימות, וביחד הן הצליחו ליצור חוויה מעצימה וייחודית ממש כמו זאת שעליה שחלמתי. גם ברגעי כאב גדולים חשתי הקלה בזכות הטיפול המשלים ובזכות הקשב, התמיכה והסבלנות של המיילדות והמטפלת".
בשלב זה הפרויקט מתמקד במעט בתי חולים והוא מיועד לחברות כלל קופות החולים. בבית חולים "מאיר" ניתנים במהלך השבוע בשעות הבוקר מגוון של טיפולי רפואה משלימה ובהם רפלקסולוגיה, המתאימה גם לנשים שקיבלו אפידורל ושוכבות על הגב; שיאצו - טכניקת טיפול יפנית המתבססת על תורת הרפואה הסינית בשילוב טכניקות מערביות; עיסוי רפואי הוליסטי המאפשר להקל על כאבי שרירים ולהרפות מתח וגם טווינא.
גם באיכילוב ובשיבא החלו לאחרונה להציע שירותים מהסוג הזה. אביב מסינגר, ראש תחום רפואה סינית במחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא מסביר: "שיטות הטיפול ברפואה הסינית הן חלק בלתי נפרד מהשירות הרפואי שלנו. שיטות אלה יעילות, בטוחות ונהוגות בחדרי לידה בעולם. בעזרתן אפשר לסייע ליולדת להגיע ללידה פעילה, להקל על כאבי הצירים ולקצר את משך הלידה; וכמובן – גם להרגיע את היולדת ולהעניק לה תחושת תמיכה וחיזוק בכל שלבי הלידה".
לדברי מסינגר, בשנת 2021 נערכו כ-4,500 טיפולים ברפואה סינית בחדרי הלידה בשיבא. "כמעט כל יולדת שנייה שהגיעה לחדר הלידה קיבלה את הטיפולים", הוא אומר, "המטפלים שלנו פועלים תוך שיתוף פעולה הדוק עם הרופאים והמיילדות. כל הפעילות נעשית בתיאום ובפיקוח של הצוות הרפואי".
שירותי הטיפול ברפואה סינית ניתנים למטופלות בשיבא לאורך כל תהליך האשפוז - החל מהמיון ויחידת הניטור, דרך חדר הלידה ועד מחלקת היולדות, והם כוללים דיקור אקופונקטורה, נקודות לחיצה (אקופרסורה), שימוש במוקסה חשמלית, ארומתרפיה (שימוש בשמנים אתריים) ותרגול באמצעות דמיון מונחה. "אין ספק שהאינטגרציה של עולם הרפואה המשלימה עם חדרי הלידה הוא פרויקט שמביא עימו את הטוב שבכל העולמות למען היולדות", אומרת ד"ר שכטר.