15 שנה לאחר שנולדה, הורים לילדה הסובלת משיתוק מוחין תובעים מקופת חולים מכבי פיצויים של מיליוני שקלים על כך שלא נערכו כדי למנוע את הפגיעה בבתם.
במהלך בבדיקת אולטרסאונד שגרתית שבצעה בחודש החמישי להריון התאומים שלה, נחרדה ענת לגלות, כי אחד משני העוברים מת בזמן שהיה ברחמה. כשבועיים לאחר מכן, היא הובהלה באמבולנס לבית החולים הדסה עין־כרם, תוך שהיא סובלת מצירים ולמעשה נמצאת בלידה פעילה.
כבר במהלך הנסיעה באמבולנס, נולד העובר המת. כאשר הגיעה לבית החולים הצוות הרפואי נערך לבצע ניתוח חירום קיסרי שמטרתו להוציא את העובר החי מבטנה. בסופו של דבר, האם ילדה בת פגה בלידה רגילה, במשקל של פחות מקילו. ריאותיה של הפגה לא היו בשלות ומוחה פגיע. מצב זה הוביל, כפי שהסתבר מאוחר יותר, לנכותה לצמיתות.
"מותו של העובר השני בהיריון תאומים מגדיל ב-70 אחוזים את הסיכוי ללידה מוקדמת וללקויות קשות אצל העובר הנותר", קבע פרופ' אילן כהן מ"פורום רופאים", מומחה למיילדות ולגינקולוגיה, בחוות הדעת שצורפה לתביעה, אותה הגישה האם לבית המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד, באמצעות עורכי הדין דוד פייל ודניאל פרקש.
לדבריו, מתן טיפול מידי בסטרואידים במקרה כזה, היה תורם לעלייה משמעותית בבשלות הריאות של הפגה, וכך מוביל לאחוזי הישרדות גבוהים יותר, שהיו יכולים למנוע או לפחות להפחית בצורה משמעותית לקויות רפואיות קשות מהן היא סובלת כיום. "הנחיית הרופא שאבחן את מות העובר בבדיקת האולטרסאונד שלא לעשות דבר בנושא, היא לא פחות ממעוררת תדהמה", קבע הפרופ'
לטענתו, גם רופאת הנשים שטיפלה באם הייתה צריכה לזמן אותה ולהמליץ לה על טיפול מונע בעובר שנותר בחיים, אך לא נהגה כך. כל אלה, הובילו לדבריו לסיבוכים הרפואיים הקשים ולשיתוק המוחין מהם סבלה הילדה, הנובעים כאמור, ישירות מכך שנולדה בשבוע מוקדם של ההיריון ללא כל טיפול ראוי.
עוד נטען כי כל היריון מרובה עוברים נקשר בשכיחות גבוהה יותר לסיבוכים מיילדותיים, בעלייה באחוזי הלידות המוקדמות וכן בסיבוכים הקשורים לפגות. לכן, הריונה של ענת היה בר סיכונים כבר מתחילתו, והפך מסובך ומסוכן אף יותר לאחר מות אחד התאומים.
על פי התביעה רופאי קופ"ח "מכבי" היו חייבים לפעול באופן דחוף ולאפשר טיפול מונע, שנועד לזירוז התפתחות מוחה וריאותיה של העוברית ששרדה, וכן היה מאפשר כאמור הכנה לקראת אפשרות של לידה מוקדמת, מיד לאחר שהתברר על מותו של העובר השני. במקום טיפול שכזה, טענו הרופאים שאין צורך בטיפול מיוחד ועליה להמשיך את ההיריון כרגיל.
"חוסר ההתייחסות של רופאי קופת החולים, הוביל ללידתה המוקדמת של התינוקת ללא כל הכנה, מה שגרם לה לסבול משיתוק מוחין ומנכויות קשות נוספות", טוענים עורכי הדין שמייצגים כאמור את התביעה. זאת, לאחר שמבדיקתם עולה כי רופאי קופת החולים שבדקו את ההריונית ועקבו אחר הריונה, טענו שאין צורך בטיפול מיוחד וכי עליה להמשיך את ההיריון כרגיל עד ללידה.
"הבת שלי עברה כל כך הרבה ייסורים"
הורי הילדה, כיום בת 15, הבינו כי הסבל הרב שהם וילדתם חווים לאורך השנים יכול היה להימנע. זה קרה בעת שניגשו לפני כשנה לדרוש את ההטבות המגיעות להם מביטוח לאומי. "בשלב זה הבנתי שלמעשה כל הייסורים שהבת שלי עברה היו יכולים להימנע, אם רק היו מעניקים לי ולה את הטיפול המתאים", טוענת האם.
כעת מבקשים עורכי הדין המייצגים מבית המשפט להורות לקופת החולים מכבי לפצות את הילדה ואת הוריה במיליוני שקלים, עקב הפגיעה הקשה וכן דורשים פיצוי על נזקים שייגרמו לה בעתיד.
כיום, בגיל 15, הילדה מוגדרת כנכה לצמיתות בשיעור של 100%. היא לומדת במסגרת חינוכית משולבת בירושלים. "הבת החברותית שלי עברה כל כך הרבה ייסורים ואנחנו איתה", אומרת האם. "כדי להגיע למצב שהיא הולכת באופן עצמאי נדרשו מאמצים אדירים. לצערי, היא תמיד תזדקק לעזרה בתפקוד היומיומי ולהשגחה. עצוב שכל זה היה יכול להימנע, אילו רק היו מעניקים לי ולה את הטיפול המתאים", מוסיפה האם.
מקופת חולים מכבי נמסר: "קיבלנו את כתב התביעה. אנו לומדים את פרטיו ונמסור התייחסות מפורטת בבית המשפט".
מבית החולים הדסה עין כרם לא נמסרה תגובה.