אצל הורים לילדים קטנים, מגבונים לחים הפכו להיות הדבר שחס וחלילה שלא יהיה בבית, בתיק, בשירותים, באמבטיה ובעגלה. אי אפשר שיהיו יותר מדי מגבונים לחים, שמצליחים, בניגוב קטן, להשליט מעט סדר וניקיון באירוע הלפעמים כאוטי המכונה ׳תינוק׳. אלא שמחקר חדש מראה שכדאי להניח קצת למגבונים הלחים האהובים, ולמצוא דרך אחרת להתאפס, כי הם עלולים לגרום לילדים אלרגיות קשות ולסכן את בריאותם.
המחקר הבריטי של אוניברסיטת נורת׳ווסטרן, שפורסם בכתב העת הרפואי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, חושף קשר בין נזק לעור לבין אלרגיות מזון שונות. על פי מסקנות החוקרים, העובדה שפני התינוקות והפעוטות מלאי שאריות סבון וחומרים שונים שאינם נשטפים, מובילה לאלרגיות הללו. החומרים שמכסים את המגבונים הורסים את השכבה החיצונית של העור, תאי שומן בעיקר. "אם הילד נושא גנים עם נטיה לשינויים בתאי העור כשהם פוגשים את הכימיקלים הללו, הסיכוי שיסבול בעקבות כך מאלרגיות למזון גדל," מסבירים החוקרים.
"התינוקות אולי לא מקבלים את האלרגנים ישירות לתוך גופם, אבל הם נכנסים דרך העור," מספרים החוקרים. "נניח שאח של התינוק, שבדיוק אכל חמאת בוטנים, נותן לו נשיקה, או שההורה מכין אוכל עם בוטנים ונוגע בתינוק, העור של תינוק שהפך ללא מוגן בגלל שימוש יתר במגבונים, יספח אליו את האלרגנים.
ד"ר קוק מילס, שעמד בראש צוות החוקרים, מציע להורים לשטוף את ידיהם היטב לפני שהם באים במגע עם תינוקות, להגביל מאוד את השימוש במגבונים, ואם שוטפים את פני התינוקות או הילדים בסבון, לשטוף אותו היטב, ולא להשאיר שאריות על העור. המחקר מראה גם ששליש מהילדים שסובלים מאלרגיות למזון, סובלים מאקזמה בעור, והקשר מתהדק. "שימוש יתר במגבונים זה מתכון בטוח לפיתוח אלרגיות מזון," קובע קוק מילס. "מבחינתנו זוהי פריצת דרך מחקרית להבנת רגע התפתחות האלרגיה בילדות המוקדמת."