המחשבה על לידת בית מעלה אצל לא מעט מאיתנו ספקות או דעות מוצקות, פחדים, חששות ורתיעה. יתרה מזו אנחנו עדים לא פעם לפרסומים בתקשורת על מקרים של לידות בית שהסתבכו. ממש לפני כמה חודשים פורסם מקרה כזה על לידת בית בגוש עציון שהסתבכה והסתיימה באסון. המשפחה איבדה את התינוק אף שהובהל לבית החולים וניסו להצילו. "מה שחשוב לי להדגיש, כי סיבוך כזה בלידה הוא נדיר, ומקרה של מוות של תינוק בלידה נדיר, אבל קורה", אומרת רוני לוי שדה, מיילדת, פעילה בתנועה לחופש בחירה בלידה, חברה בארגון מיילדות הבית ׳אמה״י׳ ונציגת מיילדות הבית בארגון המיילדות הארצי. "דבר כזה לחלוטין יכול לקרות וקורה גם בבתי חולים, רק שהתקשורת פחות עוסקת במקרים אלה, ספק אם הם מגיעים לאוזניה".

"במדינות שבהן לידות בית מוסדרות נעשו מחקרים שמצאו שבהיריון המוגדר ׳בסיכון נמוך׳, אם לידת הבית מתוכננת ונעשית על פי ההתוויות המוסכמות - היא בטוחה ממש כמו לידה בבית חולים״, מסבירה לוי שדה. לדבריה, כדי שללידת בית תהיה בטוחה חשוב לוודא שהאישה בריאה ושההיריון מתפתח בצורה תקינה. כמו כן, יש מספר בדיקות שמומלץ לעבור לפני הלידה, בהן: סקירה אחת לפחות (ראשונה או שנייה), מעקב אחרי המוגלובין, שלילה של סכרת הריונית ותרבית שתן נקיה, וכן חשוב לשמור על מעקב היריון רציף בתדירות המומלצת לכל הנשים ההרות. בנוסף, היא מוסיפה, "הבית בו תתרחש הלידה צריך להיות נגיש לרכבים, עד שתי קומות אם אין בו מעלית, ובמרחק של לא יותר מחצי שעה נסיעה לבית החולים הקרוב, וכמובן שיהיו בבית מים חמים וחשמל".

"חשוב ביותר לדאוג לתאם ליווי של מיילדת בית מוסמכת, בעלת רישיון מקצועי מתאים, מישהי שמלווה את היולדת ומכירה אותה היטב, ואת ההיסטוריה הרפואית שלה", מוסיפה לוי שדה, "כזו שתגיע עם ציוד מלא, כולל ציוד חירום, מד לחץ דם, דופלר שאפשר יהיה להאזין לדופק התינוק, תרופות ועירוי, בלון חמצן, אמבו – מכשיר שנועד לסייע במעבר לנשימה עצמונית של היילוד - וסאקשן. בעיקר חשוב שהיא תדע לזהות סיבוכים ולהפנות לבית החולים בזמן".

בישראל, היא מציינת, יש בין 800 ל-1,000 לידות בית מתוכננות בשנה. מיילדות הבית בישראל הן קודם כל אחיות מוסמכות ואחר כך מיילדות מורשות. יותר מזה, מיילדת יכולה ליילד באופן עצמאי רק אחרי שעבדה כמיילדת בבית חולים שלוש שנים: "כך מובטח שהיא רכשה ניסיון של מאות לידות ותדע לזהות מצבים בעייתיים, להתמודד איתם ולהמליץ להתפנות לבית החולים כשיש צורך ובעיתוי הנכון".

האם מותר לאישה שהוגדרה ״בסיכון גבוה״ ללדת בבית?


"חשוב לציין כי חוזר מנכ״ל משרד הבריאות, המפרט את נהלי לידות הבית, לא מגביל את הנשים אלא רק את המיילדות והמיילדים. כלומר, אישה יכולה לבחור ללדת מחוץ לבית החולים גם אם משרד הבריאות מתנגד לזה. החוזר מתייחס אך ורק למי שמורשה לקבל לידות בית ומתוך כך מצביע על מי שמקבל.ת לידות כאלה ללא רישיון, כעובר.ת עבירה פלילית. יתרה מזאת, אישה יכולה להחליט שהיא בוחרת ללדת לבד בבית – ללא כל סיוע".

לסיכום, אומרת לוי שדה, חשוב לזכור שהלידה היא של האישה היולדת. "זהו אירוע חיים תהליכי-פיזיולוגי, אשר, באופן כללי, אינו מחייב התערבויות רפואיות כדרך שבשגרה אלא ליווי מקצועי קשוב. הפילוסופיה והדרך של כולנו, יולדות ואנשי מקצוע, בבתי החולים ובקהילה - צריכות להתבסס על מודל חברתי וטיפולי ששם את האישה היולדת כמרכז".