אי אפשר להתעלם ממה שקרה לציפורניים שלנו. מי שזכו בתחילת המילניום למקסימום השקעה בדמות פרנץ' מניקור, קיבלו את מרכז הבמה בקטע מוגזם בעשור האחרון. לק ג'ל הוא כבר מזמן סטנדרט בסיסי אצל נשים ונערות שעושות מניקור, ומשקיעניות ציפורניים רציניות, אלא שנתלות במשפיעניות רשת בתור מודל לחיקוי, כבר מזמן לא מסתפקות רק בג'ל.

הטרנדים הנוכחיים על הציפורניים מצריכים הרבה מאוד אורך, והרבה נשים בוחרות בבנייה, שעושה שימוש בתבניות, אקריל או הרבה מאוד ג'ל. עבור אורכים א-לה עדן גולן וצפונה, כאלה שהופכים כל פעולה בסיסית לאקרובטיקה מורכבת, נדרש הרבה מאוד חומר, שעליו גם יהיו ציורים וקונסטרוקטים מורכבים. על העלות הדרמטית, שיכולה להגיע גם ללמעלה מ-1,000 שקל, אין הרבה מה להוסיף.

על מנת לייצר את כל הקונסטרוקטים האלה, משתמשות המניקוריסטיות מן הסתם במוצרים המבוססים על תרכובות כימיות שונות. אבל גם סתם לק ג'ל מכיל תרכובות כימיות מיוחדות, שונות מאלה של לק רגיל, בדגש על חומרים שמאפשרים את הייבוש המהיר שלו באמצעות מנורת UV. חשוב גם לזכור שתעשיית הלק ג'ל נטולת פיקוח, ולמעשה כל אחת יכולה להחליט להשתמש באיזה חומרים שהיא רוצה על הלקוחות שלה. כבר היו מקרים של פרוצדורה רשלנית ושל חומרים שלא עומדים בתקן, שגרמו לאלרגיות ולבעיות עור.

אבל לאחרונה עולות וצצות טענות חדשות בדבר ההשפעה המזיקה של החומרים שבג'ל, והפעם על הפוריות. מיילדת בשם מימה העלתה סרטון לרשת, ובו היא טוענת שהחומרים שבג'ל משפיעים על המערכת ההורמונלית ולכן פוגעים בפוריות. היא גם מפרטת איזה כימיקלים יכולים לעשות נזק, ביניהם חברים מוכרים יותר, כמו BPA (ביספנול), חומר שנמצא במוצרי פלסטיק הידוע כמשבש הורמונלי, ופחות, למשל דיבוטיל פתלאט, רכיב שמסייע בגמישות הלק ומונע ממנו להתקלף במהירות ועלול גם הוא לפגוע בפוריות, לטענתה.

אז האם יש משהו בדבריה? האם באמת נשים שמנסות להיכנס להריון וממש לא יכולות בלי ג'ל צריכות לוותר עליו? על פניו, נראה שיש לאחרונה עלייה קלה במודעות לסכנות הג'ל בעולם. למעשה, החל מספטמבר 2025 באיחוד האירופי, ומסוף 2026 בבריטניה, ייאסר השימוש בחומר שנמצא בהרבה מהמוצרים האלה ונקרא TPO, או בשמו המלא והקליט טרימתילבנזויל דיפנילפוספין אוקסיד. מדובר בחומר מסוג פוטו-אקטיבטור, והוא מה שמאפשר ללק ג'ל (או לחומרים אחרים), להתקשות במהירות תחת מנורת UV.

הסיבה לאיסור החדש על השימוש בחומר הזה, שנמצא בריכוזים של עד 5% בחומרים שונים לציפורניים, היא שהוא מסווג כחומר מסרטן ורעיל לרבייה על פי תקנות האיחוד האירופי. מומחים בתעשייה מציינים שהסרת הרכיב הזה ממוצרי הציפורניים תצריך הרכב ופורמולה חדשים, אבל זה לא בהכרח יפגע באיכות המוצרים. עוד טוענים המומחים שהמוצרים שמכילים כעת TPO הם כאלה שעברו הערכת בטיחות קפדנית, ולכן לא הופכים פתאום בלתי בטוחים לשימוש. "אין סיכון בשימוש במוצרים שעדיין מכילים TPO, שכן החשש הבריאותי היה קשור לבליעת החומר הכימי הטהור," אומר דייב פרטרידג', מנהל ב-Nailchemy, חברה המייצרת מוצרים לציפורניים. "החומר כבר מוגבל לפחות מ-5% בכל מוצרי הקוסמטיקה, ולכן אינו מהווה סיכון ממשי, ואנחנו מסירים אותו לאט מכל המוצרים הנותרים כדי להפוך אותם לנטולי TPO".

מניקור בפסטיבל סמירנוף (צילום: Rick Diamond, GettyImages IL)
אין עדיין מחקרים שבדקו השפעות באופן ישיר | צילום: Rick Diamond, GettyImages IL

לא יודעים כמה אנחנו באמת נחשפים לחומר

"להערכתי, מעל מחצית מהמטופלות שלי עושות בקביעות בניית ציפורניים או לק ג'ל", אומרת  ד"ר מיכל דבירי, רופאת נשים מומחית בפוריות ובגיל המעבר. "בשנים האחרונות הטרנד הזה הפך יותר ויותר נפוץ, במיוחד בנשים בגילים שבהם אני מטפלת. אני לא בטוחה כמה נשים מודעות לנזק הפוטנציאלי שהחומרים שבשימוש בפרקטיקה הזו עלולים לגרום לבריאות".

כשד"ר דבירי מדברת על פגיעה בבריאות, היא מתכוונת לנזקים הבריאותיים המוכרים והידועים של לק ג'ל, בכללם פוטנציאל לזיהומים, גירוי העור, העיניים ומערכת הנשימה, ובמקרים נדירים אף סרטן העור, לנוכח חשיפה חוזרת לקרינת UV המסתננת דרך המכונה שלמעשה "מקשיחה" את הג'ל. אבל בעוד שאלה כבר די נפוצים, פגיעה בפוריות עוד לא עלתה למודעות בתור סכנה ממשית, בעיקר, כי הנושא עוד לא ממש נחקר. "אין מחקרים שבדקו באופן ישיר את הקשר בין השימוש בלק ג'ל להפרעות פוריות או סיבוכי הריון", ממשיכה ד"ר דבירי, "אבל כן יש מחקרים שהתמקדו בהשפעות של תרכובות משבשות אנדוקרינית, המכונות EDC's, על הפוריות. ידוע כי התרכובות האלה יכולות להשפיע הן בשאיפה והן במגע עם העור. לדוגמה, ביספנול איי (BPA) המשמש כמרכיב בייצור תרכובת הלק, נחקר רבות גם בחיות וגם בבני אדם בהקשר של הרבייה, ונמצא שיש קשר לפגיעה בפוריות האישה וסיכויי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ גופית".

המחקרים בחיות, היא מסבירה, הראו שמידת ההשפעה המזיקה תלויה במינונים, אופן ומשך החשיפה. ומאחר שאף אחת מאיתנו לא יודעת כמה אנחנו נחשפות, אין לנו באמת איך לוודא שהחומר הזה אינו מזיק לפוריות או להריון.

מה לגבי TPO, החומר החדש שעומד להיות אסור לשימוש באירופה?
"אני לא מכירה מחקרים שבדקו את השפעתו על הפוריות, אך תוארו במחקרים גם חומרים נוספים בעלי השפעה אפשרית. באופן כללי, כדאי להיזהר מהסקת מסקנות חותכות, מאחר שאין אחידות בהרכבי הלקים השונים מבחינת תכולת הכימיקלים, ועוד לא בוצעו מחקרים מבוקרים בבני אדם בהקשר הספציפי של פוריות והשימוש בלק ג'ל. גם לא ידועה לנו מידת הספיגה של החומרים האלה במגע דרך העור או בשאיפה בפרקי זמן קצרים של חשיפה".

היית ממליצה למטופלות פוריות או לנשים שמנסות להיכנס להריון להימנע מלק ג'ל?
"המסר שלי כרופאת נשים ופוריות, הוא שעל אף שלק ג'ל הוא תכשיר קוסמטי שנבדק ואושר לשימוש, צריך לזכור שזהו מוצר שאינו הכרחי. אני תמיד מדגישה למטופלות שלי שמתמודדות עם טיפולי פוריות או הפלות חוזרות, שאחד הדברים החשובים הוא למקסם אורח חיים בריא, כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, משקל תקין וכו'. לכן, בעיניי, על אף שהמידע לגבי הנזק הפוטנציאלי של לק ג'ל בהקשר של פוריות והריון נכון להיום אינו מספיק מבוסס, עד שיהיה בידינו מידע יותר מדויק, אולי יהיה נבון יותר לנשים שמתמודדות עם קשיים אלה להימנע או לכל הפחות להפחית השימוש בו, או לנסות להשתמש בסוגים ספציפיים של לק נטול רעלים".