מהי צהבת יילודים?
צהבת יילודים היא תופעה שכיחה מאוד אצל תינוקות שרק נולדו ונפוצה יותר אצל בנים. יותר ממחצית מהתינוקות נולדים עם דרגה כלשהי של צהבת, וכמעט בכל המקרים היא נעלמת מעצמה לאחר כמה שבועות. הצהבת מופיעה בדרך כלל 2-3 ימים לאחר הלידה ואין צורך בטיפול מיוחד. אצל תינוקות שנולדו לפני הזמן הצהבת מגיעה מאוחר יותר והיא יכולה להופיע 5-7 ימים לאחר הלידה ולהימשך זמן ארוך יותר.
צהבת נגרמת עקב הצטברות של בילירובין בגוף, חומר צהוב הנוצר כתוצאה מפירוק כדוריות הדם האדומות. לתינוקות שזה עתה נולדו יש כמות גדולה של תאי דם אדומים שמתפרקים במהירות, מה שמוביל לכמות גדולה של בילירובין שהכבד צריך לפנות. כיוון שכבדם של התינוקות אינו מפותח במלואו, הבילירובין מצטבר בגוף ויוצר צהבת.
איך אפשר לזהות אם לתינוקות יש צהבת?
העור של תינוקות עם צהבת נראה מעט צהוב, בגוון הדומה לשיזוף. אצל תינוקות עם עור כהה ניתן להבחין בגוון הצהוב בלובן העיניים ובכפות הרגליים והידיים. בדרך כלל ההצהבה מופיעה תחילה בראש ובפנים, ומתפשטת לחזה ולבטן. לצהבת של הילוד יכולים להיות סימפטומים נוספים כמו גרד בעור, ירידה ביכולת למצוץ ולאכול וישנוניות.
בדיקת צהבת מתבצעת לכל תינוק/ת לפני שחרורם ובמכתב השחרור יהיו המלצות להמשך מעקב בקהילה. כאשר תחזרו עם התינוק/ת לביתכם יש להקפיד על ההנחיות הכתובות במכתב השחרור לגבי המשך מעקב אחרי ערכי צהבת.
יש שלוש דרכים לבדוק צהבת:
בדיקת צבע עור: יש לבדוק מדי פעם את גוון עורם ואת לובן העיניים של התינוקות בחדר מואר. צהבת מתחילה כאמור בדרך כלל בפנים ובהמשך מתפשטת לאזור הרגליים. אפשר להיעזר ברופא ילדים או באחיות טיפת חלב לשם ביצוע בדיקה זו.
מדידה עם מכשיר דרך העור: במערכות הבריאות קיימים מכשירים המסוגלים לבצע הערכת בילירובין על ידי מדידת הצבע הצהוב בעור התינוקות. קריאת הרמה של הבילירובין מתבצעת באמצעות הארת עור התינוקות באזור עצם החזה. הבדיקה אינה חודרנית, אינה גורמת לכאב, היא קלה ומהירה והתוצאה מתקבלת מיד.
בדיקת דם: במידת הצורך, על פי הנחיות הרופא או בית החולים, אפשר לבצע בדיקת דם לתינוקות. החזקה על הידיים והנקה בעת הבדיקה או לאחריה יכולה לתרום להפחתת הכאב. כמו כן, לפני בדיקת דם, התינוקות יכולים לקבל כמה טיפות של מי סוכר אשר יכולות גם לתרום להפחתת כאב.
איך מטפלים בצהבת בבית?
בדרך כלל אין צורך בטיפול מיוחד בצהבת. אם התינוק/ת חש/ה בטוב, מספיק לעקוב אחר ההנחיות במכתב השחרור מבית החולים ולהקפיד על הנקות סדירות או מתן פורמולה בהתאם לצורך. כדי לעזור להוריד את ערכי הצהבת הקפידו שהם אוכלים מספיק. אם יש קשיים בהנקה אפשר להיעזר ביועצות הנקה. כמו כן בצעו מעקב אחר הפרשות - בילירובין מתפנה גם דרך הצואה.
מה לא לעשות בטיפול בצהבת?
חשוב לא לחשוף את התינוקות לשמש ישירה: טיפול בצהבת מתבצע בצורה מבוקרת בבית החולים תחת מנורות מיוחדות והחשיפה הישירה לשמש יכולה לגרום נזק לעור התינוקות. כמו כן אל תפסיקי להניק באופן שרירותי אלא שפרי את יעילות ההנקה ובצעי מעקב לעלייה במשקל. הסיבה יחידה להפסקה זמנית של הנקה היא צהבת עם ערכים מאוד גבוהים שממשיכה לעלות - וזה יעשה רק בהמלצת רופא.
מתי צריך לפנות לרופא?
אם הצהבת אינה חולפת לאחר כמה שבועות, אם הצואה בהירה או שהשתן כהה, או אם הצהבת מתפשטת לזרועות ולרגליים - יש לפנות לרופא בדחיפות. במקרים נדירים צהבת יכולה להיגרם מסיבות כמו זיהום, דלקת כבד, חסימה של דרכי מרה או מעי, ירידה בפעילות בלוטת התריס ועוד. רמה גבוהה מאוד של בילירובין עלולה לגרום לנזק מוחי, ולכן חשוב לבצע מעקב ולתת טיפול הולם במידת הצורך.
לסיכום, כמעט בכל המקרים צהבת יילודים חולפת מעצמה ואין צורך בטיפול. עם זאת, חשוב לעקוב ולהתייחס לתופעה כדי להבטיח את בריאות התינוק.