שינה היא מרכיב קריטי בהתפתחות הילד ובפרט בהתפתחות המוח. היא תורמת לתהליכי למידה וזיכרון חיוניים ומאפשרת הפרשת הורמונים, כמו הורמון הגדילה ומלטונין. מחסור בשעות שינה בתינוקות עלול לגרום לקשב לא יעיל, ללמידה לקויה ולוויסות רגשי ירוד, לצד חוסר שקט כללי. מעבר לכך, חוסר בשינה משפיע על קצב הגדילה של התינוק ויכול לגרום לגוף להיכנס למצב לחץ שמוביל לעלייה בתחלואה ולפגיעה בבריאות הכללית. אצל פגים, שכבר בתחילת דרכם מתמודדים עם אתגרים ייחודיים, לשינה יש חשיבות אפילו גדולה יותר.
שינה מורכבת ממחזוריות של כמה שלבים - שינה שקטה, שינה פעילה, שנת מעבר וערות. אצל תינוקות מחזורי השינה מסייעים לפיתוח יכולות שכליות כמו למידה וזיכרון ולשימור אנרגיה חיונית להתפתחות.
שינה שקטה: התינוק ישן עם עיניים עצומות, הנשימה סדירה ותנועות הגוף מועטות. מצב זה מקביל לשינה עמוקה אצל מבוגרים.
שינה פעילה, REM: שלב שבו ניכרות תנועות עיניים מהירות, תנועות גוף והנשימה אינה סדירה. השינה הפעילה הכרחית לגירוי מוחי, התורם ללמידה, זיכרון וראייה.
שנת מעבר: שלב משולב של שינה פעילה ושקטה, שבו התינוק ישנוני אך לא ער לגמרי.
ערות: שלב שבו התינוק ער, עיניו פקוחות, נשימתו לא סדירה ותנועות הגוף אקטיביות.
השפעות סביבת הפגייה
סביבת הפגייה, על רעשיה ותאורתה הקבועה, עלולה להפריע לדפוסי השינה של הפגים. עם זאת, מחקרים מראים כי תינוקות פגים נוטים לפקוח עיניים יותר בנוכחות ההורים, דבר המדגיש את חשיבות הקשר עם ההורה גם בשלב מוקדם זה. שיטת "הקנגורו" – מגע עור לעור – משפרת את מעגלי השינה ומסייעת לתינוקות להרגיש בטוחים ורגועים יותר, מה שמשפיע לחיוב על התפתחותם המוחית והפיזיולוגית. נמצא כי פגים המטופלים כך במשך שבועיים, לפחות שעה ביום, מפתחים דפוסי שינה וערות מסודרים יותר.
מעגלי ערות ושינה אצל עוברים ופגים
אצל עוברים אפשר להבחין בדפוסי שינה שקטה ופעילה כבר בשבועות 25–27 להיריון. ככל שההיריון מתקדם השינה של העובר נעשית מסודרת יותר, וכך גם השפעות המלטונין המועבר בשליה מהאם שמסייעות בפיתוח מחזורי שינה וערות. איך מתבטאים מחזורי השינה לפי שבועות ההיריון?
שבוע 25-22: ישנים כל הזמן. ייתכן שמדי פעם יהיו מנומנמים ואז יגיבו לגירוי חיצוני כמו צליל או נגיעה.
שבוע 29-26: ישנים כמעט כל הזמן. קיים כבר קצב קבוע עם פרקי זמן של שינה שקטה ושינה פעילה. משבוע 28 בערך מופיעה בהדרגה שנת REM. למשך רגעים קצרים מגיעים למצב של ערות חלקית "מנומנמת", אך לא ארוכים מספיק כדי לאפשר לעובר למקד קשב לסביבתו. פגים שנולדו לפני שבוע 27 מבלים כ-90% מזמנם בשינה, לעומת תינוקות שנולדו במועד שישנים כ-70% מהזמן.
שבוע 33-30: מחזורים סדירים יותר של שלבים פעילים ושקטים. עדיין לא מסוגלים להגיע לשינה עמוקה, אך שלבי השינה השקטה מתארכים ומאפשרים גדילה. הערות יותר בשלה - הם יכולים להישאר ערניים כמה דקות רצופות ולמקד את תשומת לבם לעולם סביבם. כל התפקודים המוטוריים והסנסוריים לוקחים חלק, וכל חוויה חדשה מספקת גירוי להמשך ההתפתחות.
שבוע 34+: ישנים 24-28 שעות ביממה (תינוקות במועד ישנים 17-16 שעות ביממה). קיימת שינה עמוקה יותר. בשבוע 36 נראה לראשונה שינה עמוקה ושקטה.
מה קורה כשמגיעים הביתה?
שינה אופטימלית אינה נמדדת באותו אופן עבור כל תינוק או פג, שכן כל אחד מתפתח באופן שונה. תינוקות שנולדו במועד מתאפיינים במחזורי שינה מסודרים וארוכים יותר בלילה, בעוד הפגים עשויים להראות קשיים בהירדמות ולחוות יותר התעוררויות בשנתם הראשונה. פגים עשויים לדרוש יותר זמן להתרגל לסביבה השקטה בבית לאחר החוויה הסוערת של הפגייה, ומראים קשיים לאורך יותר זמן בהירדמות ושמירה על שינה רציפה. בהשוואה לתינוקות שנולדו במועד, הפגים מפגינים פחות מיומנויות קשב משותף ואינטראקציה, ולכן השינה והמנוחה גם במהלך היום חיונית לפגים במיוחד.
הנה כמה כלים שיעזרו להורים לתמוך בשינה של הפגים ולהבטיח להם סביבה נוחה ומרגיעה:
להבחין בסימני עייפות: לעקוב אחרי סימנים כמו פיהוק, שפשוף עיניים או עצבנות, כדי למנוע עומס יתר על התינוק.
ליצור הבדל בין יום ולילה: לדאוג לתאורה שונה בשעות היום והלילה ולהמעיט בגירויים בלילה.
להתמיד בטקס שינה קבוע: שגרה לפני השינה הכוללת פעילויות מרגיעות תעזור לתינוק להבין שהגיע זמן השינה.
לשמור על סביבת שינה נעימה: להכין מקום שקט ומרווח שהוגדר כ"קן" כדי שהתינוק ירגיש בטוח.
כישורי הרגעה עצמית: לתת לתינוק זמן ללמוד להרגיע את עצמו, עם נוכחות הורית מרגיעה בקרבתו.
לשחק ולהפעיל במהלך שעות הערות: פעילות קלה במהלך שעות הערות יכולה לסייע לפתח מחזורי שינה בריאים.
עור לעור: להקדיש זמן לטיפול בשיטת הקנגורו, המפחית את הלחץ אצל התינוק ומסייע ביצירת מעגלי שינה מסודרים.
עיסוי תינוקות: עיסוי מרגיע מפחית את רמות הכאב והבכי, משפר קשר הורה-תינוק ומסייע לפגים במשקל נמוך לשפר את דפוסי השינה שלהם.
כמו כן, תינוק הישן במיטתו, קרוב להוריו, מאפשר להם להיות זמינים לתגובותיו וקריאותיו. לעתים רק מגע עדין יעזור להרדים את הפג בחזרה. עם הזמן וההתפתחות, דפוסי השינה של הפגים מתייצבים ומתחילים להידמות לאלו של תינוקות שנולדו במועד. עד גיל שנה, חלק גדול מהפגים כבר מבלים כ-40% מזמן השינה שלהם בשינה פעילה וכ-45% בשינה שקטה. בסביבה תומכת ושגרת שינה רגועה, אפשר להעניק לתינוקות התחלה יציבה ורגועה, שתסייע להם לצמוח ולהתפתח באופן מיטבי. חשוב להיות ערניים, להעניק להם את תשומת הלב הדרושה ולאפשר למוח ולגוף שלהם את כל מה שדרוש כדי לגדול ולהתפתח.