כמעט לכל האימהות אין החלטה חד משמעית אם להניק עד הרגע המופלא שבו הן פוגשות את התינוק או התינוקת שלהן. אם אתן בין אלו שהחליטו כן להניק או לנסות להניק' אל תיכנסו לתסכול אם זה לא מצליח מיד, כי איך אומרים? לכל אישה ha t, סיפור ההנקה שלה.

טיפים להנקה מוצלחת

שיחה בין שניים: מהיום הראשון תחשבי שהתינוק מבין הכל ונהלי עם התינוק דו-שיח/ בדיאלוג את תדברי והתינוק יקשיב. כדי ליצר כיף צרי קשר עין. כדאי להימנע מהסחות דעת מיותרות בזמן האכלה.

תנוחה: תנוחה נוחה מאוד לאם המניקה היא כאשר היד שמחזיקה את התינוק נתמכת עם משענת כמו כרית. דרושה מנוחה לאם המניקה של לפחות שעתיים ביום, שתייה מספקת של נוזלים כדי לא להיות מיובשת, והמשך לקיחת תוסף תזונה ייעודי להיריון והנקה.

מספר הנקות: לפחות 8 הנקות פעילות ביום של הנקה משני הצדדים. בחודש הראשון אפשרי גם 10-12 הנקות ביממה.

חפשו סימנים מוקדמים שהתינוק רוצה לאכול: בשלב ראשון שימי לב לתנועתיות, לפתיחת פה ולהזזת הראש. בשלב השני לפיהוקים, להכנסת יד לפה ולהגברת תנועתיות. בשלב השלישי לבכי, סימן שנחשב מאוחר מדי - ואז יש להרגיע את התינוק ולהאכילו.

קשיים אופייניים סביב הנקה

תסכולים, למה רק אני מאכילה? התחושה של רק אני והתינוק שלי, לעתים גורמת לשאלות כמו: זה כל מה שאני אעשה? למה רק אני מטפלת בתינוק? עד מתי?. את לא לבד. קושי נפשי סביב הנקה, פחדים, כעסים וחרדות הם חלק מהעניין. בחיים האמיתיים לא הכל כל כך פשוט. העייפות מתגברת, ההורמונים משתוללים, המחשבות מתרוצצות בלי שהוזמנו ולעתים הן מעיקות, מתישות ואף גורמות להרגשה לא טובה. זה הזמן לחזק את הביטחון העצמי שלך.

כאבים: הנקות ראשונות יכולות להגביר את הכאב של התכווצות הבטן והרחם. התכווצויות אלה עוזרות לגופך לחזור לצורתו הקודמת.

כאבים בשד או פטמות סדוקות: כאבים אלו יכולים לנבוע מתנוחה לא נכונה או כשהתינוק לא מתחבר לכל העטרה. במצב כזה רצוי לנתק את התינוק ולחבר אותו שוב לשד. מומלץ ולהשתמש במשחה מתאימה. בכל מקרה של כאבים, פצעים או גודש בחזה רצוי שיועצת הנקה תסתכל על ההנקה ותבדוק סיבות נוספות אפשריות לכאבים, הפצעים או הגודש.


איך יודעים שהתינוק אכל מספיק, בחודש  הראשון? שימי לב שיש לפחות שישה חיתולים רטובים עם שתן, לפחות שלוש יציאות ביממה בצבע צהוב, וחזרה למשקל הלידה עד עשרה ימים אחריה, וכן כי בחודשיים הראשונים יש עלייה של כ-20-30 גרם ליום.

מהי מנת הגשה לתינוק, בחודש הראשון? אם צריך לשלב השלמה, הטוב ביותר הוא עם חלב אם שאוב, כשמנת הגשה היא 60 מ"ל בארוחה, 8 ארוחות בחודש הראשון, עם פיטמה מספר 0 או 1 בעלת עם זרימה אטית.

עד מתי? ההחלטה עד מתי להניק היא שלך וקשורה לאורח החיים שאת מנהלת, וכמובן במידת ההנאה שלך ושל התינוק מההנקה. המדד להצלחה בהנקה היא עלייה במשקל של התינוק.

הכותבת היא תזונאית קלינית לתינוקות וילדים, מדריכת הנקה, רכזת תחום תזונת ילדים

מכבי שרותי בריאות, מחוז צפון