הלידה מתקרבת ובינתיים יש עוד קצת זמן לסידורים. בהזדמנות, כדאי לוודא שאתם יודעים הכל לגבי דמי הלידה שמגיעים לכם: מי זכאי? מה הסכום ואיך מקבלים? הנה התשובות המפורטות באדיבות עורך הדין שרון הורנשטיין מאתר "כל זכות".

מי זכאי לדמי לידה?

כל עובדת שכירה או עצמאית שיצאה לחופשת לידה. בנוסף, גם גברים החולקים עם בנות הזוג את חופשת הלידה, עשויים להיות זכאים לתשלום בתנאים מסוימים, כמו למשל במקרה שבן הזוג יצא לחופשת לידה נוספת עקב לידה מרובת עוברים, או כשהילד נמצא בחזקתו ובטיפולו של בן הזוג, מאחר שהיולדת אינה מסוגלת לטפל בילד בגלל נכות או מחלה.

עוד זכאים לדמי לידה: בני זוג מאותו המין, הורים מיועדים בתהליך פונדקאות, הורים מאמצים והורים שקיבלו לאמנה בביתם ילד שגילו עד 10 שנים לתקופה העולה על 6 חודשים.

>> מענק לידה: כל מה שאת צריכה לדעת

מהו הסכום המשוער ותוך כמה זמן ניתן לקבלו?

שיעור דמי הלידה נקבע בהתאם לגובה המשכורת של העובדת (או העובד), ועד לסכום המקסימלי של 1,463.83 שקלים ליום, נכון לשנת 2018. דמי הלידה ליום מחושבים עבור עובדת שכירה, לפי מלוא ההכנסה ב-3 החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו יצאה לחופשה לחלק ב–90, או לפי מלוא ההכנסה ב-6 החודשים שקדמו לאותו יום לחלק ב-180 (לפי הגבוה מבניהם ועד לתקרה שנקבעה). חשוב לדעת, כי אם במהלך התקופה שעל פיה מחושבים דמי הלידה, חלה הפחתה זמנית בשכר העובדת (למשל בגין שביתה, מחלה, תאונה, אבל משפחתי או חופשה), יחושבו דמי הלידה על בסיס השכר שהיה משולם לפני ההפחתה.

בנוסף, דמי הלידה לעובדת עצמאית, מחושבים על פי ההכנסה ששימשה יסוד לחישוב דמי הביטוח, עבור 3 החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו יצאה לחופשה, או ב-3 החודשים שבתקופה המקבילה בשנה הקודמת - לפי הגבוהה מבניהן. תחילה, ישולמו דמי הלידה לפי המקדמות שהעובדת שילמה למוסד לביטוח לאומי, ועם קבלת השומה יחושבו דמי הלידה שוב על בסיס ההכנסה הגבוהה מבין שתי האפשרויות.

איך מקבלים את דמי הלידה?

דמי הלידה משולמים באופן אוטומטי בהתאם לתנאים, למעט במקרה של לידת בית. במקרה שהיולדת אינה עונה על התנאים לתשלום אוטומטי, עליה להגיש טופס תביעה לדמי לידה, ולהגישו למוסד לביטוח לאומי. כמו כן, יש לצרף לטופס העתק מרישום הילוד במשרד הפנים.

דמי הלידה, ישולמו בתשלום חד פעמי באמצע תקופת חופשת הלידה, לחשבון הבנק שנמסר בבית החולים בלידה ראשונה, או לחשבון הבנק שבו משולמת קצבת הילדים.


מה לגבי יולדת המוגדרת כעובדת זרה?

עובדת זרה אינה זכאית לקבלת דמי הלידה באופן אוטומטי, ולכן עליה להגיש טופס תביעה לדמי לידה למוסד לביטוח לאומי ולצרף לטופס התביעה אישור ניהול חשבון בנק.

ומה לגבי עצמאים / זוגות חד מיניים / מאמצים?

לגבי זוגות בני אותו המין: במקרה של זוג נשים - היולדת זכאית לדמי הלידה אם יצאה לחופשת לידה והייתה מבוטחת בביטוח לאומי. בת זוגה של היולדת יכולה לחלוק איתה את חופשת הלידה בהתאם לתנאים שנקבעו בדומה לזכאותם של גברים.

במקרה של זוג גברים, ישולמו דמי הלידה לאב הביולוגי שיצא לחופשת לידה, ובתנאי שהיה מבוטח בביטוח לאומי (ובהנחה שהיולדת אינה זכאית לדמי הלידה). בן זוגו יוכל לחלוק איתו את חופשת הלידה בדומה לבן זוג הטרוסקסואלי של יולדת.

כאשר בני זוג מאותו מין מביאים לעולם זוג תאומים בפונדקאות בחו"ל, רק אחד מהם זכאי לדמי לידה, גם אם כל אחד מבני הזוג הוא הורה ביולוגי של אחד הילדים. בני הזוג יבחרו מי מהם יקבל את דמי הלידה ויוכלו לחלוק ביניהם את תקופת החופשה שבה מקבלים דמי הלידה ללא חפיפה בין שניהם.

כמו כן, עובדים שאימצו ילד עד גיל 10 והפסיקו את עבודתם לרגל האימוץ, זכאים לדמי חופשה בסכום דמי לידה.