שנת 2021 הייתה שנה מלאת תהפוכות וטרנדים, אבל בדיוק בגלל זה היא מתלבשת לנו באופן מושלם על מצעד השמות השנתי ומספקת לנו עוד ים שמות וחידושים למילון השמות הגדול של mako. אז חוץ מזה שגם אנחנו התרחבנו עם שמות נוספים, אילו  שמות לבנות הגיעו לרשימה הנחשקת ואילו שמות לבנים? ומה נשאר משנה שעברה? 20 הגדולים שלנו - ממש כאן לפניכם. 

במקום ה-20: דניאל

(יוניסקס)
השם דניאל מגיע אלינו מהתנ"ך. למעשה, זהו שמו של הספר התשיעי בחלק הכתובים, אשר מתוארים בו החזיונות ותורת הנסתר של דניאל, יהודי חכם שהיה אחד מילדי האצולה היהודים שנלקחו לחצרו של נבוכדנצאר מלך בבל. דניאל היה ידוע בהיותו פותר חלומות מצטיין.

דניאל גרינברג (צילום: מתוך אינסטגרם, instagram)
צילום: מתוך אינסטגרם, instagram

במקום ה-19: מאיה

(בנות)

השם מאיה מגיע אלינו מהשפה הרומית-לטינית 'מאי' - שמה של אלת האביב והפיריון במיתולוגיה. כמו כן, בשפה הארמית, הערבית וההודית - פירוש השם הוא מים. בנוסף, מאיה הוא גם שמם של בני שבט עתיק ממרכז אמריקה. 

במקום ה-18: יהל

(יוניסקס)

השם יהל הוא נגזרת של המילה הילה שמבטאת תופעה אופטית בה נראה מעגל מסביב למוקד האור בטבע. הפירוש המילולי לשם יהל היא יפיץ אור ויזרח והוא מוזכר גם בתנ"ך. יהל הוא גם שמו של קיבוץ בערבה ושל הר השוכן בסמוך לערד שבדרום הארץ.

במקום ה-17: עידו

(בנים)

והנה שם חדש ברשימה השנתית. השם עידו מגיע מהתנ"ך, שם הוא מופיע כשמו של נביא גדול בתקופת בית המקדש הראשון וסביו של זכריה הנביא. עידו מוזכר בספר מלכים כ-"איש האלוהים". את השם עידו ניתן לכתוב גם בכתיב חסר - עדו.

מי יהיו התלמידים שישירו סולו במסיבת הסיום? (צילום: מתוך: בית ספר למוסיקה 4,  קשת 12  )
עידו או בידו? | צילום: מתוך: בית ספר למוסיקה 4, קשת 12

במקום ה-16: אופיר

(יוניסקס)

השם אופיר מוזכר בתנ"ך גם כאחד מצאצאיו של שם (בנו של נוח) המוזכר בספר דברי הימים וגם כשמה של ארץ ממנה יובאו לארץ ישראל זהב ואוצרות טבע על ידי עבדיהם של שלמה המלך ומלך צור. 

במקום ה-15: עומר

(יוניסקס)

עוד חבר חדש ברשימה הוא השם עומר. המקור לשם עומר הוא מהתנ"ך, שם הוא מופיע ככינוי לקבוצת שיבולים שנקצרה ונכרכה יחדיו (אלומה). כמו כן, התקופה בין חג הפסח לחג השבועות נקראת ספירת העומר. עומר הוא גם שמו של יישוב ומועצה מקומית בדרום הארץ.

במקום ה-14: יובל

(יוניסקס)

לשם יובל כמה פירושים שונים. השם יובל מוזכר בתנ"ך כבנם של למך ועדה שהמציא את הנגינה וכן ככינוי לשופר שעשוי מקרן איל. בשפה העברית משמעות השם יובל היא אפיק נחל שזורם לתוך נהר גדול ממנו. יובל, בניקוד אחר, מציין תקופת זמן, מחזור בן חמישים שנה.

במקום ה-13: נועה

(בנות)

המקור של השם נועה הוא בתנ"ך שם הוא מופיע כשמה של אחת מחמש בנות צלופחד שביקשו באופן חריג לרשת את נחלתו מכיוון שלא היו לו בנים. ניתן לכתוב את השם גם בכתיב חסר - נעה.

 

נועה קירל ו"מרגי" בפרסומת ל-YES (צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של חברת YES)
בהחלט אחד מהשמות הבולטים השנה. נועה קירל | צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של חברת YES

במקום ה-12: קאי

(בנים)

מהמקום החמישי, צניחה למקום ה-12. לשם קאי יש משמעויות שונות בשפות שונות. בסינית - פירושו ניצחון, בבורמזית - פירושו חזק, ביפנית - פירושו ים או אוקיינוס, בגרמנית - פירושו מגן או שומר, בסקוטית - פירושו אש, בפרסית - פירושו עולם, באמהרית - פירושו אדום ובסווהילית פירושו אהוב. 

במקום ה-11: ארי

(בנים)

המקור של השם ארי הוא בתנ"ך שם הוא מוזכר כמלך החיות (אריה) וכסמל של שבט יהודה. הוא מוכר כבעל החיים השולט בטבע ומהווה סמל לכוח, למנהיגות ולעוצמה. האריה הוא גם מזל חודש אב בגלגל המזלות.

במקום ה-10: נועם

(יוניסקס)

השם נועם מופיע בספר משלי בתנ"ך כביטוי לדרך התנהגות. הפירוש המילולי של השם הוא התנהגות נעימה, נינוחה ואדיבה. את השם נועם אפשר לכתוב גם בלי האות ו' - נעם.

במקום ה-9: לביא

(בנים)

ירידה של שם אחד לשם לביא, המופיע בספר יחזקאל בתנ"ך כתיאור לגור אריות. הלביא מופיע גם בספר איוב כתיאור לבעל חיים חזק שמתפקד גם כסמלו של שבט יהודה.

במקום ה-8: רומי

(בנות)

עליה של מקום אחד לשם רומי. המקור לשם הוא בספר חבקוק שבקובץ תרי עשר בתנ"ך, שם מופיעה המילה רום המתארת עליונות והתרוממות. השם רומי הוא הטיית שייכות של המילה "רום", כלומר - המרום שלי, ההצלחה שלי, העליונות שלי. רומי זו גם שמה של אחת מהמדינות הגדולות בעולם העתיק שהייתה קרויה על שם רומא, בירת איטליה והפכה לאימפריה.

במקום ה-7: גאיה

(בנות)

השם גאיה מגיע אלינו מהמיתולוגיה היוונית, שם הוא מופיע כשמה של אלת האדמה והארץ שהולידה את אל הים ואל המים, או כמו שמקובל לכנות אותה בעברית - "אמא אדמה". עוד משמעות לשם גאיה היא צורת הנקבה לשם גיא המתייחס לשטח צר בין הרים.

במקום ה-6: ליה

(בנות)

השם ליה מגיע מהשפה העברית והוא הלחם של המילים "לי" ו-"יה", כלומר האלוהים שלי או האלוהים בשבילי. השם ליה הוא גם כינוי לשם התנ"כי לאה, שמה של אחת מארבע האמהות של עם ישראל, אשתו של יעקב אבינו, אחותה של רחל אמנו ובתו של לבן הארמי.

במקום ה-5: איתי

(בנים)

מקור השם איתי הוא בתנ"ך שם נזכרים שתי דמויות שנקראות בשם זה. אחת מהן היא איתי הגתי שמוזכר בספר שמואל ב' כמי שהלך אחרי דוד המלך והאמין בו, והשנייה איתי בן-ריבי – גם הוא אחד מגיבוריו של דוד המלך.

יש הנותנים לשם איתי ראשי תיבות של "ארץ ישראל, תורת ישראל" וכן "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני". השם מדורג כבר כמה שנים ברציפות במקומות הראשונים בדירוג השמות שניתנו לזכרים יהודים.

איתי לוי מתוך אינטימי עם רפי רשף (צילום: WAKO,  קשת 12  )
איתי מגיע בשני? | צילום: WAKO, קשת 12

במקום ה-4: ריי

 (בנים)

נחיתה קלה מהמקום הראשון בשנה שעברה למקום הרביעי. לשם ריי יש כמה משמעויות שונות בשפות שונות. בשפה היפנית משמעותו היא קידה, בשפה הספרדית משמעותו היא מלך, ולפי הקבלה מדובר באחד משמותיו של האל וראשי תיבות של "רחמיך יקדמוני יום".

במקום ה-3: אריאל

(יוניסקס)

קפיצת השנה ללא ספק שמורה לשם אריאל, שהגיע מהמקום ה-16 בשנה שעברה. השם אריאל מופיע בתנ"ך כאחד משמותיה של העיר ירושלים. כמו כן, השם מורכב מצירוף של המילים "אריה" ו-"אל", כלומר - העצמת האל וייחוס ערכים של אומץ, גבורה, שליטה וכוח.

במקום ה-2: ארייה

(בנות)

השם ארייה מגיע אלינו מהשפה האיטלקית ופירושו אוויר לנשימה, שאיפה. כמו כן, בעולם המוזיקה ארייה היא כינוי לחיבור שירי או שירת יחיד באופרה. 

ובמקום ה-1: אימרי

(בנים)

מהמקום השלישי, הישר אל המקום הראשון. השם אימרי מגיע אלינו מהתנ"ך שם הוא מופיע בספר דברי הימים א' ובספר נחמיה כשמו של אבי זכור, אחד מבוני החומה המחודשת של ירושלים. משמעות השם בשפה העברית היא ציווי לגוף שני נקבה להגיד דבר מה.

ומה עם קצת טרנדים?

אז אם אנחנו כבר מדברים על השנה האזרחית, אפשר לראות שגם תושבי ישראל רוצים קצת גלאם של בינלאומי ובוחרים יותר ויותר שמות לועזיים שהופכים לפופולאריים במיוחד ככל שהשנים עוברות. כבר ב-20 הגדולים פגשנו את ארייה, ריי, קאי וליה, אבל הם ממש לא לבד. 

בהמשך הרשימה (בכל זאת חסכנו מכם אייטם באורך קריאה של עד שנה הבאה), נמצאים לא מעט שמות בינלאומיים כמו אדל (שזו לגמרי הייתה השנה שלה), ליב, איב (הגרסה הגלובלית לחווה), סול (שמש בספרדית), אן ועוד. אז מה תביא איתה 2022? שמות נוספים מהכפר הגלובלי או שנחזור דווקא להיות מקומיים? רק הזמן יגיד. 

בהריון או אחרי לידה? באפליקציית איזי ריכזו עבורך את כל המידע: