כולם יודעים שאלכוהול זה כיף, אבל חשוב מאוד לשתות באחריות ובחכמה כדי למנוע את תופעות הלוואי הקשורות בשתייה. שרה בנימיני, ד"ר לנוירוביולגיה בבית החולים וולפסון, הסבירה לנו על הדברים שצריך לשים לב אליהם במהלך הבילוי:
"קודם כל, צריך להתחשב במספר גורמים לפני שיוצאים. חשוב לנוח לפני היציאה, ומומלץ לאכול ארוחה שיש בה שילוב של אבות המזון – פחמימות מורכבות, שומנים וחלבונים. זה יכול להיות כריך עם דג, גבינה או ביצה, ולצד זה מעט טחינה או אבוקדו. הם יכולים לעזור המון. הארוחה הזו יכולה להשפיע על קצב ספיגת האלכוהול שמתרחשת במהלך השתיה בבילוי. כדאי לאכול אותה עם כמה שפחות מלח - הוא יכול לגרום לצמא, והאלכוהול עצמו גם ככה מייבש. המרכיבים השומניים מאטים במיוחד את הספיגה של האלכוהול".
ובמהלך הבילוי?
"חשוב להקפיד לשתות מים תוך כדי שתיית האלכוהול, בין המשקאות. גם את האלכוהול עצמו רצוי לשתות בקצב איטי ולא מהיר, זה גם עוזר ליהנות יותר מהבילוי עצמו. שימו לב לכמויות המומלצות לכל משקה, ולא לערבב בין סוגים שונים של אלכוהול - זה יכול ליצור הנגאובר למחרת. ספיגת האלכוהול של משקאות אלכוהוליים מוגזים מהירה יותר. מומלץ להימנע ממשקאות שמשלבים קפאין".
מדוע?
"בתחילת שנות ה-2000 היו מספר חברות שייצרו משקאות משולבים של אלכוהול וקפאין, ומסתבר שההתנהגות הלא רצויה שכרוכה באלכוהול הייתה מוגברת בקרב האנשים ששילבו בין השתיים. מדובר במחקר שנעשה על אנשים צעירים עד גיל 23 בארה"ב על ידי משרד הבריאות האמריקאי. כנראה הקפאין גרם לאותם אנשים להישאר ערניים יותר ולכן הם צרכו יותר אלכוהול. הקפאין הוא חומר משתן ויכול לגרום להתייבשות, כמו אלכוהול. לכן רצוי לצרוך כמות קטנה של קפה ולהקפיד על שתיית מים".
מומלץ להימנע מקפה | צילום: Vista Photo, Shutterstockמה לגבי הבוקר שלמחרת?
"גם כן, רצוי להימנע מקפאין כמה שאפשר, למרות שאינטואיטיבית זה מתבקש. להשתדל לאכול ארוחה גם אם לא ממש רעבים, שמכילה פחמימה מורכבת וחלבון. חשוב להימנע בארוחה הראשונה מסוכרים פשוטים. שעתיים אחרי הארוחה הזו, אפשר לקחת פרי, כמו בננה. היא עשירה באשלגן, ויש תהליך איבוד של אשלגן בזמן ששותים. אבל למעשה, גם בפירות אחרים יש מספיק אשלגן שיכולים לספק את הכמות שאבדה".
מה לגבי המיתוסים הקשורים בשתיה?
"גם אם יש כאב ראש, רצוי לא להשתמש בתרופות כמו אקמול, אדוויל וכו', הם יתנו הקלה רגעית אבל המטבוליזם שלהם נעשה דרך הכבד, כמו אלכוהול. הן עלולות להחמיר את התופעות שקשורות בשתייה. יש לפעמים נטייה לקחת עוד מנה קטנה של אלכוהול ביום שלמחרת על מנת לשכך את ההנגאובר, רצוי שלא לעשות זאת".