עד לפני כמה שנים, הדיווחים התקשורתיים סביב תעשיית האלכוהול המזויף היו פופולריים במיוחד. במשך הזמן הדיווחים פחתו וכמעט וחשבנו שהתופעה נעלמה; אולי בגלל המלחמה העיקשת של המשטרה, אולי בגלל ירידת מחירי האלכוהול שהפכה את הזיוף לפחות משתלם עבור היצרנים והיבואנים הלא רשמיים.
אבל מתברר שטעינו. "האלכוהול המזויף נמצא על אין ספור מדפי קיוסקים ברחבי הארץ" כך טוען ד"ר רוני ברקוביץ', ראש אגף האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות. "אנחנו משתמשים במודיעין וחוקרים פרטיים, אבל בעיקר הזיופים נכנסים כחלק מפעילות שוטפת לפיצוציות אקראיות - מחפשים, מוצאים, בודקים ומחרימים את המוצרים חסרי התקן".
איך ניתן לזהות אלכוהול מזויף?
"לרוב מדובר במותגי וודקה פיראטיים שנמכרים תחת שמות עצמאיים וללא אישור משרד הבריאות. מהם כדאי להימנע. בנוסף, היעדר כשרות מטעם הרבנות הראשית צריך להדליק לכם נורה כשהנורא מכל הם בקבוקי אלכוהול שנמכרים ב'מחירי חיסול' מוגזמים. קשה לזהות בדיוק, אבל חשוב להיות ערניים ולפקוח עיניים"
אגב עיניים, האם הן באמת עלולות להיפגע כתוצאה משתייה חריפה מזויפת?
"לחלוטין כן. בתהליך זיקוק האלכוהול נוצר מתנול, מדובר בחומר רעיל ומסוכן שנמצא גם בחומרי ניקוי וחיטוי. כשמייצרים את האלכוהול במעבדות פיראטיות ללא פיקוח, ברוב המקרים נמצא ריבוי של החומר בנוזל. לא פעם היצרנים הפיראטיים מוסיפים מן החומר במכוון כי הוא מוריד להם עלויות ייצור. לא מזמן תפסנו מאות בקבוקים בהם נמצא החומר בכמות המוכפלת פי 500 מזו המותרת על פי התקן. שתייה מבקבוקים אלו יכולה להוביל לעיוורון כשמדי חודש מגיעים אל בתי החולים נפגעים כאלו ואחרים. לא פעם מדובר בעיוורון כשהפגיעה ברשתית לא ניתנת לתיקון אלא אם מיהרתם לבית החולים תוך 48 שעות. שתייה מופרזת יכולה להיגמר גם במוות".
אז איך נינצל?
"תתפלא לשמוע שהטיפול בהרעלת מתנול מתבצע ע"י אלכוהול עצמו, נקי. בתי החולים יודעים לעבוד, הנפגעים פשוט צריכים להגיע בזמן".
עד כמה התופעה נפוצה בחיי הלילה?
"מרבית ההחרמות מתבצעות בקיוסקים ולא בברים ובמועדונים, בשורה די משמחת לבליינים שבינינו. למרות שהתבצעו בעבר פשיטות וחקירות, לא נמצא לאחרונה אלכוהול מזויף במוקדי הבילוי. לפעמים זה אלכוהול שמיוצר באופן פיראטי ולפעמים פשוט אלכוהול שמגיע ממש בהברחות תחת אישור לשימוש חיצוני, זאת אומרת, אלכוהול לחיטוי. מדובר במוצר שנהנה מהקלות מס, אתה יכול להבין לבד שהעבריינים רואים נגד עיניהם כסף בלבד ולא שום מאפיין הנקשר לבריאות הציבור. אבל בסוף הם נתפסים, ובדרך כלל זה נגמר בשלוש שנות מאסר. למרות השקט התקשורתי סביב הנושא, מדובר בתופעה נפוצה המתפרסת על כל חלקי הארץ כשמרבית התפיסות מתבצעות דווקא בתל אביב. אין יחסי פריפריה – מרכז, כולם יכולים להיפגע. היו זהירים".
גם בשעה זו אגף האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות ממשיך לעבוד במרץ לצד יחידת להב 433 בניסיון למנוע את האסון הבא. בסופ"ש הקרוב, רגע לפני שאתם מתחילים לחגוג ונכנסים לפיצוצייה הקרובה לביתכם במטרה למלא את שקיות הניילון בקוביות קרח וקשיות צבעוניות, כדאי שתזכרו בדברי הדוקטור, ושימו לב טוב טוב למה שאתם קונים. לחיים!