לא יהיה מוגזם לומר שמלבד הקורונה ששולטת בשיח שלנו כבר יותר משנה, יש רק נושא גדול אחד שמעסיק את העולם בימים אלה: מהפכת הדור החמישי. רבים קוראים לה בפשטות 5G שמתחבר ישירות לחיוויים שאנחנו מכירים מהמכשיר הנייד שלו (4G ולפניו ה-3G), אך בשונה מהם, הרשת החדשה מביאה מהפכה של ממש. יש הטוענים שמדובר במהפכה הטכנולוגית המשמעותית ביותר מאז המהפכה התעשייתית שהחלה אי שם בשנת 1760.

אך לפני שנצלול לדיונים תיאורטיים על השוואה בין מהפכות, חשוב לנו יותר להבין איפה פוגשת המהפכה של הדור החמישי אותנו, האנשים הפשוטים. נכון, לכולנו יש כבר טלפונים חכמים, התרגלנו מזמן לנהל שיחות עבודה בווידאו מהבית וחלקנו אפילו מדפיסים בבית בתלת מימד, אבל האם אנחנו מוכנים לעתיד מתקדם באמת? הדור החמישי הוא בעצם ההמחשה הברורה של המונח שנקרא ״האינטרנט של הדברים״ (IOT), מי מאיתנו שהתרגל שאינטרנט זאת הרשת עליה גולשים המחשבים, הניידים והטאבלטים שלנו, צריך לפתוח את הראש לכיוונים חדשים.

בעתיד שנמצא כבר ממש מעבר לפינה, כל המכשירים והחפצים שאנחנו מכירים הולכים להפוך לחכמים ולתקשר איתנו טוב יותר ובעיקר זה עם זה. נכון, חובבי המדע הבדיוני בינינו עלולים בשלב הזה להתחיל לחשוב על עתיד אפל בשלטון רובוטי אבל האמת היא שמדובר בהתייעלות שנועדה להפוך בראש ובראשונה את העולם למקום חכם, יעיל ובריא יותר עבורנו - בני האדם. בחרנו ארבעה תחומים שהולכים לחוות ממש בקרוב פריצת דרך טכנולוגית אדירה בזכות הדור החמישי, ממכוניות שפעם ראינו פעם רק בסרטים ועד פחי אשפה שידעו מתי לפנת את עצמם.

מכוניות אוטונומיות: לנהוג בעיניים עצומות (אבל לא באמת)

נדמה שהגענו לשלב בזמן בו אנחנו באמת חיים את מה שראינו קודם לכן אך ורק בסרטי מדע בדיוני והאמנו שאולי רק הנכדים שלנו יוכלו ליהנות ממנו. וכן, מכונות אוטונומיות שראינו בסרטים כמו ״דו״ח מיוחד״ ו״אני, רובוט״ הן פחות או יותר המציאות שלנו. אבל רגע, מה זה בעצם מכונית אוטונומית? מדובר בפשטות בכלי רכב שנוסעים, מנווטים בין מכשולים ומביאים אותנו ליעדנו ללא שום התערבות של גורם אנושי (מלבד זה שפיתח אותן כמובן). כדי לעמוד במשימה השאפתנית הזאת המחייבת בינה מלאכותית ברמה גבוהה, המכונית האוטונומית מצוידת בחיישנים מגוונים, מצלמות, מכ״מים וסורקי לייזר המאפשרים לה לקבל תחושה מבוססת של הסביבה שמחוץ לרכב. בתהליך שנקרא Perception (תפישה), היא תצליח לבנות לעצמה מסלול בזמן אמת וכמובן שגם לנוע בו בבטחה.

חברות כמו גוגל, אמזון וסמסונג כבר נמצאות בשלבים מתקדמים של פיתוח הרכבים האוטונומיים שלהם, מה שאומר שממש בקרוב כולנו נוכל להיכנס לאוטו, לומר לאן אנחנו רוצים להגיע ואז להתרווח במושב הנהג ולהמתין שהזמן יחלוף. בפועל - וזה משהו שפחות דובר באותם סרטים שהזכרנו קודם - המכוניות האוטונומיות מחייבות גם התאמה רחבה יותר, לא רק בתחום התשתיות הפיזיות אלא בעיקר בתחום התקשורת. אתם מבינים, להעביר את העולם ממכוניות שנשלטות על ידי בני אנוש לכאלה שמנווטות את עצמן, מצריך תשתית תקשורת שתאפשר למכוניות לחלוק מידע ובפועל לתקשר זו עם זו.

כאן בדיוק נכנסת פריצת הדרך של תשתית ה-5G שהיא התשתית בה יעבור המידע הקריטי כל כך בין הרכבים. נכון, בשנים האחרונות ניטש קרב אמיתי בין תומכי רשת הווי-פי שכולנו מכירים מהבית לבין ה-5G שאנחנו רק מתחילים להכיר אבל נדמה שהקרב הוכרע. החשיבות של הרשת היא היכולת שלה להעביר כמויות אדירות של מידע מדויק, בין מספר עצום של מכשירים שנמצאים בצפיפות קרובה וכל זה ללא תקלות או נפילות. בכל זאת, לא הייתם רוצים שהמכונית שלכם תפסיק לנסוע רק בגלל שהווי פי נפל, נכון?

מערכת השליטה של "פאנטום" (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

ניתוחים בשלט רחוק

דמיינו את הסיטואציה הבאה: בכפר מבודד לגמרי, נגיד איפשהו באזור צפון הודו נמצא ילד שסובל מבעיה רפואית נדירה המחייבת ניתוח מורכב שרק רופאים בודדים בעולם יודעים איך לבצע. הילד מוגבל בתנועתו והרופא היחיד שפנוי נמצא בקצה השני של העולם. מדובר במצב דמיוני אך לגמרי לא מופרך, עד היום אנשים רבים נקלעו למצבים דומים ונאלצו לאסוף תרומות כדי לנייד את עצמם למדינה בה נמצא הרופא, בקרוב המצב הולך להיראות אחרת לגמרי. המהפכה הטכנולוגית של הדור החמישי משנה את הדרך בה התרגלנו בה מכשירים מתקשרים ופועלים על גבי הרשת, מה שמאפשר לרופאים לתפעל גם ציוד ניתוחי מורכב ממרחק של מאות קילומטרים.

למעשה כבר בשנת 2019 ביצע ד"ר טיאס פאטל, קרדיולוג בעל שם עולמי, סדרת צינתורים במטופלים שנמצאו במרחק של עשרות קילומטרים ממנו, בכפר נידח בהודו. ד״ר פאטל ישב במנזר מרוחק בו היו מסכי מחשב שעזרו לו להכווין ולבקר את עבודת הרובוט המצנתר כאשר ליד המטופלים נמצא רופא בכיר פחות שהיה אחראי להרדמה ולפעולות פשוטות יותר שאינם מצריכות מומחה עולמי. מחלות לב וכלי דם הן אחת מסיבות המוות המובילות בעולם ורבים מהם קורים בגלל המרחק הגיאוגרפי בין החולה לבין שירותי רפואה רלוונטיים. חמור מכך, בבעיות רפואיות הנוגעות ללב ולכלי הדם, חלון הזמן למניעת נכות קשה או אפילו מוות, נע בין 90 דקות ליממה כך שיש חשיבות רבה לזמן בו החולה מקבל את הטיפול.

התקווה היא שטכנולוגיית ה-5G החדשה המאפשרת להפעיל ציוד רפואי מתוחכם כמו רובוטים על גבי הרשת, תאפשר הקמה של מרכזים רפואיים קטנים בכל מיני פינות בעולם ולהנגיש עבורם את השירותים של רופאים בכירים ומומחים. וזה חברים, פשוט מציל חיים.

בינה מלאכותית בבית חולים, ניתוח, רובוט (צילום: shutterstock)
בינה מלאכותית בבית חולים, ניתוח, רובוט | צילום: shutterstock
 

בית חכם? זה הכי 2020, הכירו את העיר החכמה

גם כאן אפשר כבר להרגיש את ניצני המהפך בשטח. ברמה הבסיסית ביותר כולנו מכירים סייעות וירטואליות כמו אלקסה (של חברת אמזון) שמאפשרת לנו לנהל את הבית שלנו בעזרת פקודות קוליות, גם מרחוק והופכת את החיים שלנו לפשוטים עד כדי גיחוך. תגדילו את מה שעשו סייעות וירטואליות כאלה לבתים הפרטיים שלנו על גבי הדור הרביעי ותוכלו לקבל תחושה מסוימת לגבי יתרונות העיר החכמה.

העיר החכמה בעצם משלבת בין טכנולוגיות מידע ותקשורת לבין האינטרנט של הדברים ומאפשרת לנהל את כל נכסי העיר מרחוק, בצורה חכמה ויעילה שתביא לרווחת התושב הבודד והכלל ביחד. השינוי של העיר החכמה נוגע בכל אלמנט בחיינו מבתי ספר, דרך בתי חולים, תברואה ותשתיות אשפה, אכיפת החוק וכל שירות קהילתי שאתם יכולים לחשוב עליו. בזכות טכנולוגיית הדור החמישי המכשירים יכולים לתקשר זה עם זה ולייעל תהליכים שעד כה היו מצריכים בירוקרטיה מורכבת ובזבזו לנו זמן יקר.

הם יכולים לדעת לנתב יותר תחבורה ציבורית לאזורים בעיר בזמנים של עומס, למשל מיד עם סיום שעות העבודה או אחרי אירוע גדול (שׁהלוואי ויחזור בקרוב). הם גם יכולים לדאוג לכך שצוותי פינוי האשפה יגיעו לכתובת שלכם למטרת פינוי רק כאשר הפח מלא וכך יחסכו להם זמן יקר ואתם תרוויחו קצת יותר שקט בשעות הבוקר. היתרונות האלה רבים ומעלים מחשבות רבות על היתרונות שכולנו יכולים להרוויח מעולם שמנוהל בצורה חכמה יותר.

עיר חכמה (צילום: metamorworks, ShutterStock)
צילום: metamorworks, ShutterStock

לאסוף חבילות מהדואר? שהן יבואו אלינו

בעתיד הטכנולוגי שנמצא ממש מעבר לפינה האינטרנט של הדברים יעזור גם למכשירים שנחשבו בעבר ״טיפשים״ לתקשר זה עם זה ולנו, האנשים ליהנות מחווית שירות שעדיין לא הכרנו. הקניות ברשת היו פופולריות עוד הרבה לפני הקורונה אבל אין ספק שהסגר בבתים גרם לכולם לעבור לעשות את הקניות שלהם ברשת. התוצאה? כמויות אדירות של משלוחים מהארץ ומחו״ל שלא מפסיקות להגיע וקושי אמיתי ליצור סדר במעקב אחרי החבילות, שלא לדבר על זמני ההמתנה הבלתי נסבלים בסניפי הדואר.

תחום האוטומציה הולך לעבור פריצת דרך משמעותית שתוביל לכך שמרבית החבילות שנזמין באינטרנט יגיעו אלינו ישירות הביתה עם רחפנים חכמים. כמה חכמים? הם יוכלו לוודא איתנו שאנחנו נמצאים בכתובת בזמן המיועד לשליחות, המצלמות החכמות שעל הרחפן יוכלו לזהות את הפנים של האדם שמקבל את החבילה ואפילו להעביר מידית תלונה במקרה של טעות. היות ורחפנים מתקדמים כבר קיימים מספר שנים, כל מה שנותר הוא שהרשת של הדור החמישי תהיה פרוסה בצורה רחבה שתאפשר להם לטוס מעלינו בזהירות כאשר הם מתואמים עם שאר הכלים במרחב האווירי שלנו למניעת תאונות.

רחפן מביא חבילות, דואר (צילום: shutterstock)
רחפן מביא חבילות, דואר | צילום: shutterstock