לאחר הודעת ראש הממשלה נתניהו על השהיית הרפורמה המשפטית וההפגנות הסוערות שנערכו ברחבי הארץ בעקבותיה, כעת ניתן להעריך את הנזקים שנגרמו עד כה להייטק הישראלי.
עד לפני כעשור היה ברור שלא מקימים חברות בישראל ורושמים אותן בחו"ל. במצב שהיה אז, במועד האקזיט מי שנהנה מהמס היא המדינה שבה החברה נרשמה. באותה תקופה כל הסטראטאפים הישראלים היו רשומים בארה"ב. מעבר לכך, חברות ישראליות היו מסתירות את היותן ישראליות ומדגישות את הרישום בארה"ב באתרים שלהן.
בשנים האחרונות המצב הזה החל להשתנות וחברות הודיעו באופן רשמי שהן ישראליות, ונמצאות תחת מערכת המשפט הישראלית. השינוי הזה נבע מהביטחון שחשו המשקיעים במדינה, אך ההישג הזה, שהושג בעמל כה רב ואחרי שנים של הסתרה הושמד תוך כמה חודשים.
מדובר על הישג כלכלי מדהים של מדינת ישראל שנהרס בחודשים האחרונים וזה כבר לא משנה אם המהפכה המשפטית תצא לפועל או לא, משום שהנזק התדמיתי כבר נעשה. בדיעבד זה בלתי נתפס שאפשר למחוק כזה הישג של עשרות שנים בזמן כל כך קצר.
עבור משקיע זר שאין לו עניין להיכנס לפוליטיקה ולאקטואליה הישראלית, ברגע שהוא שומע שהמצב לא יציב הוא לא מעוניין לשמוע על זה יותר. הרעיון טוב? אתה יזם טוב? מעולה, תירשם בדאלוור.
כבר עכשיו ניתן לראות שההשקעות הזרות בישראל נעצרו, אבל זה לא רק בגלל המהפכה המשפטית אלא גם בגלל המיתון העולמי שגורם לעיכובים בהשקעות. עם זאת, חוסר הוודאות בישראל בטוח לא מעודד משקיעים זרים לשים כאן את כספם.
הנקודה הכי מהותית היא שכל קרן גדולה, במיוחד כשמדובר במשקיעים מוסדיים, מאמצת סט כללים בשם ESG, ואחד הדברים הכי חשובים בו היא שיטת מערכת המשפט באותה מדינה בה משקיעים על מנת להגן על ההשקעה שלהם, כך שלמשל נכסי החברה לא יולאמו לפתע על ידי השלטון שאין לו מגבלות של בית המשפט. הסנטימנט להיות גאה בישראליות של היזמים חשוב לסטארטאפים הישראלים וזה כבר התקלקל.
בינתיים, קמות עוד ועוד התארגנויות של העברת קהילות שלמות של עובדים ישראלים לחו"ל. ביחד עם מדינות כמו פורטוגל ויוון, מנוהלים מגעים להקמת אקו סיסטם שלם מעבר לים.
בארה"ב מבינים שהאדמה בישראל רועדת. כל העיתונים והאתרים הגדולים שם מדברים על המצב כאן. משקיעים שואלים מה יהיה? איך זה ייפתר? חברות ממשיכות לבצע היפוך שרוול, לרשום אותן בחו"ל והמסים יועברו לאותן מדינות.
יש לקוות שמקבלי ההחלטות יבינו עד כמה הבעיה להייטק הישראלי היא אקוטית, שיפגשו עם האנשים שמתמודדים עם השאלות האלה מדי יום. בסופו של דבר המצב הזה יפגע בכל הציבור, בעיקר משום שרבע מההכנסות של ישראל ממס מגיעות מענף ההייטק.
>> בזמן שעבדתם, פרק 125 - הטכנולוגיה הפופולרית עוזרת למצוא נשק בלתי חוקי