הסמארטפון והתקדמות הטכנולוגיה הביאו איתם המון דברים טובים כמו הנגשת מידע, אבל הם גם הפכו את הבדידות האנושית למגפה של ממש. ראש שירותי בריאות הציבור בארה"ב הכריז לראשונה על הבדידות כמגפה בדוח שהוגש לנשיא ביידן. מגפת הבדידות כבר גורמת לנזקים אדירים לבני אדם, ומחקרים אחרונים אפילו טוענים כי בדידות חברתית מסוכנת לבריאות יותר מ-15 סיגריות ביום. בנוסף, נמצא קשר בין חוסר קשרים חברתיים למחלות דם, לחץ דם גבוה וסוכרת.

למעשה, קשרים חברתיים משפיעים על שלושה פרמטרים: ביולוגיה, פסיכולוגיה והתנהגות. "הביולוגיה אומרת שכשאנחנו לא באינטראקציה עם בני אדם, אנחנו משחררים הורמונים של לחץ, מפתחים דלקות והקידוד גנים שלנו מתבצע בצורה אחרת", מסביר דני פלד. "פסיכולוגית אנחנו מסבירים שאין לנו משמעות או מטרה, מרגישים לחץ וכי תחושת הביטחון שלנו נפגעת. כל זה מייצר תגובה התנהגותית של פחות פעילות גופנית, תזונה גרועה יותר, שינה לא טובה, מעשנים יותר וכדומה. בסוף, כל אלה מביאים לאותן מחלות שדיברנו עליהם".

עד כמה המגפה חמורה? נתונים שמשווים בין שנת 2003 לשנת 2020 (טרום הקורונה) מראים כמה המצב רע. מבחינת בידוד חברתי, בשנת 2003 בילינו 285 שעות בשנה בבידוד חברתי. ב-2020 – הנתון בארה"ב עמד על 333 שעות בידוד חברתי בשנה. מה עם זמן איכות עם המשפחה? ירד מ-262 שעות ל-252 שעות. גם זמן הבילוי של האמריקאים ירד מ-202 שעות ל-174 שעות.

זמן בילוי עם חברים ירד דרמטית מ-60 שעות בשנה ל-20 שעות בשנה. בילויים שלא עם משפחה ירדו מ-35 שעות ל-22 שעות, ואינטראקציות עם אנשים שאינם חברים שלנו ירדו מ-54 שעות ל-34 שעות. "בכל פרמטר או גרף אפשר לראות שאנחנו מתרחקים מאנשים".

אתם לא לבד, כולם מרגישים בדידות בלימודים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
שימוש מופרז באפליקציות נמצא קשור לתסמינים נפשיים ופיזיים | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

מי אותם אנשים שמתרחקים? מסתבר שככל שהגילים יורדים, התוצאות גרועות. בגילי 18-24 79% אחוז מרגישים בודדים, לעומת 41% בגילי 66 ומעלה. "הדבר המדהים הוא שהאינסטינקט האנושי אומר ההפך", מסביר דרור גלוברמן. "חושבים שבדידות היא בעיה של מבוגרים שגרים רחוק מהמשפחה, התאלמנו או שקשה להם להתנייד, אבל לא, הבעיה היא אצל צעירים".

גם מבחני פיזה, שבדרך כלל מסתכלים דרכם על ביצועים לימודיים, מראים כי בכל העולם הילדים מדווחים על עלייה בבדידות החל מ-2010-2012 – בדיוק הזמן שבו הסמארטפון פרץ לחיינו. ב"פיננשל טיימס" פורסמה כתבה ענקית שמראה את הקשר ההדוק בין ההפיכה של הסמארטפון למשהו שמיש בחיים של כולנו לעלייה בהמון פרמטרים שקשורים לבדידות: מתחושות דיכאון, דרך ערך עצמי נמוך (מחשבה שאני כישלון או חושב שאני לא נהנה מהחיים כמו כולם) ועוד.

פרנסיס הוגאן, שחשפה דוחות פנימיים של פייסבוק על אינסטגרם כשעזבה, הראתה שגם בפייסבוק ואינסטגרם רואים ש-13.5% מהנערות באנגליה מדווחות שאינסטגרם הרעה את המחשבות האובדניות שלהן ו-18% דיווחו שהיא הרעה את הפרעות האכילה שלהן. מחקרים נוספים מראים כי שליש מהילדות בארצות הברית שקלו לסיים את חייהן, ובכל מה שקשור לניסיונות התאבדות יש עלייה קבועה. ומה קורה עם יחסים מיניים? גם כאן יש צלילה מטורפת בכל מה שקשור ליחסי מין בקרב נערים. אם ב-2011 47% נערים קיימו יחסים מין, ב-2021 רק 30% עשו את זה.

>> בזמן שעבדתם, פרק 127 - פייק ניוז: התחזו לערוץ הכי פופולרי בארה"ב