בעולם ההשקעות צצה לה אופנה חדשה - מולטי סטרטג'י - קרנות גידור שלא נמצאות רק בסקטור אחד אלא נמצאות בכל המגרשים בזמן נתון - משקיעות גם באלגוריתמים, גם בסחורות וגם במניות. אחת הקרנות הידועות בתחום ששברה בשנה שחלפה שיאים חדשים היא "סיטדל" של קן גריפין.
סך כל הנכסים המנוהלים ע"י הקרן של גריפין נאמדים ב-62 מיליארד דולר. בשנה שכולם הפסידו בה, הרווח ברוטו של המשקיעים בסיטדל היה 28 מיליארד דולר. 12 מיליארד דולר מהם היו דמי ניהול, שהגיעו לצוותים המנהלים. מדובר על תשואה שנתית חסרת תקדים של 38%.
אז איך הופכים למשקיע בסיטדל? כדי לעשות זאת תצטרכו 50 מיליון דולר מינימום. לגריפין יש רשימת המתנה ארוכה של משקיעים שרק מחכים להגדיל את הונם. כדי להפוך למשקיעים בחברה אתם לא צריכים להגיע כאנשים פרטיים, ישנם כיום כל מיני כלים פיננסים שמאפשרים לגייס את הסכום הדרוש, כמו למשל להקים קרן מכסף שנאסף על ידי חברים שיחד מגייסים 50 מיליון דולר ומגיעים לחברה בתור ישות אחת.
מאז שגריפין הקים את הקרן ב-1990, הוא הרוויח 66 מיליארד דולר. ומה קורה כשמגיע כסף? מגיעים פוליטיקאים. גריפין החליט שהוא עובר משיקגו למיאמי, קרוב למועמד שהוא רוצה להריץ לנשיאות ארה"ב המכהן כיום כמושל פלורידה רון דה סנטיס. דה דנטיס מתחרה על הנהגת המפלגה הרפובליקנית בבחירות 2024 לנשיאות, ויש לו סיכויים לא רעים כרגע להצליח במשימה ואף להגיע לבית הלבן.
כיצד סיטדל הצליחה להפוך למפלצת שהיא כיום? כנראה בזכות דרישות דרקוניות מהעובדים מצד אחד, ומלכודת דבש בדמות טובות הנאה לא שגרתיות מהצד השני. לעובדים של סיטדל אסור להגיד שהם עובדים בחברה. הם מוחתמים על הסכמים דרקוניים ומשתמשים בטקטיקות של ריגול תעשייתי כדי להביא כמה שיותר מידע על המתחרים ועל חברות ציבוריות. כך גריפין יכול לדעת אם חברה מסוימת בכיוון טוב או רע. גריפין לקח הרבה מאוד אנשים מה-CIA כדי ללמד את העובדים לחקור את המנכ"לים של חברות ציבוריות, על מנת להבין מה מצבן האמיתי ומה צופן להן העתיד. מבחינת החשאיות, סיטדל היא ממש כמו ארגון ביון. יש המכנים אותה "גולאג".
איך החברה פועלת? גריפין מחלק את העובדים לצוותים קטנים ונותן להם סכום קטן של כסף, למשל מיליון דולר. אם צוות אחד הצליח להפוך את המיליון ל-10 והם מרוויחים 17%, כך העובדים הופכים מאוד עשירים במהירות שיא. אם צוות אחר עשה הימור גרוע ומחק את הכסף, כולם מקבלים ארגזים ועוזבים את החברה. זו אכזריות שלא מוכרת במקומות אחרים, אבל כל קרנות הגידור הן כאלה.
כדי למשוך את העובדים להישאר ולעבוד קשה, גריפין מפנק את העבדים והופך את מקום העבודה למלכודת דבש. למשל בשנה שעברה גריפין סגר את דיסניוורלד לשלושה ימים לעובדים ובני משפחותיהם ובערב להורים הייתה הופעה של קולדפליי. גריפין עצמו גם חוגג עם ההון שהרוויח, ולאחרונה אף פינק את עצמו ברכישת דירה הכי יקרה בארה"ב בעלות של 238 מיליון דולר - פנטהאוז במגדל במנהטן.
>> בזמן שעבדתם, פרק 117 - האישה שהצליחה לרמות את הבנק הגדול בארה"ב