השבוע מסך המוות הכחול של מיקרוסופט, אותו מסך שעולה כששום דבר לא עובד במערכת ההפעלה ווינדוס, הגיע לכל מקום: בנקים, חברות תעופה, כספומטים, משרדים ממשלתיים, בתי חולים, רשתות אופנה ועוד. זה קרה כחלק מהתקלה של קראוד סטרייק, חברת האבטחה בראשות המנכ״ל ג'ורג' קורץ, במה שמוגדר בתור תקלת ה-IT הגדולה בהיסטוריה.
ג׳ורג׳ קורץ הקים את קראוד סטרייק בשנת 2011, והיא הייתה אחראית לתגליות מרעישות בעולם אבטחת המידע בשנים שחלפו מאז. קראוד סטרייק למעשה שינתה את הקונספט הישן של תוכנות אנטי וירוס, שהיו סורקות את המחשב ומגלות קבצים עם חתימה שונה מהקבצים שנמצאים במערכת ההפעלה הווינדוס. קראוד סטרייק הציעה לזהות גם מאפיינים התנהגותיים חריגים שיכולים להצביע על חדירת האקר למחשב, והצליחה להגדיל את היקף המכירות של משנה לשנה. מבחינת נתח השוק בכל הקשור לאבטחת נקודות הקצה בארגונים (EDR), היא נמצאת רק מאחורי מיקרוסופט.
ב-19 ביולי קראוד סטרייק שחררה עדכון פגום שגרם לקריסת מערכות מוחלטת בכל עולם המחשוב. כבר באותו יום מניית החברה צללה, ובימים שחלפו מאז היא ירדה ב-30 אחוזים. גם מיקרוסופט עצמה חטפה וירדה ב-2.4% אחוזים.
ישנם לא מעט סימני שאלה סביב תקלת הענק הזאת, ובייחוד סביב תהליכי ה-QA (בקרת האיכות). כיצד ייתכן שחברה בסדר גודל כמו קראוד סטרייק מוציאה עדכון שגורם להשבתה של כל כך הרבה שירותים קריטיים? התהליך המקובל בעולם הוא להוציא עדכון תוכנה למספר מצומצם של מכשירים, ורק לאחר מכן להרחיב אותו באופן הדרגתי. כמו כן, יש כעס עצום על מיקרוסופט, שמוכיחה מה הסכנה בהיותה מונופול.
ומי המרוויחות הגדולות מתקלת הענק הזאת? המתחרות הישירות של קראוד סטרייק - סנטינל וואן, חברה ישראלית, ופאלו אלטו, חברה בבעלות ישראלית שהוקמה על ידי ניר צוק. מאז האירוע סנטינל וואן קפצה ב-16 אחוזים ואילו פאלו אלטו ב-3 אחוזים. כמו כן, מי שנהנה מה״חגיגה״ הזאת אלה ההאקרים, ורשות הסייבר האמריקאית כבר הזהירה מהתקפות של תוקפים שמזדהים כאנשי אבטחה מטעם קראוד סטרייק.
עוד מרוויחות מהסיפור לינוקס ואפל, מערכת ההפעלה המתחרות. אגב, מסתבר שתקלה דומה התרחשה בחודש יוני האחרון במערכת ההפעלה אך רק במערכת ההפעלה לינוקס, ולכן לא עורר כל כך הרבה רעש.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן