מסכים הפכו עם השנים לפתרון להורים – אבל גם לאחד החששות הכי גדולים שלהם. מחקר חדש מראה שבקבוצה בה השתמשו במחשב 15-20 דקות ביום למטרות לימודיות השיגו תוצאות טובות יותר ב"מוכנות לבית הספר", מאלו שלא.

הבעיה הגדולה? המחשב עם השנים הפך לטלפון החכם – ושם מתחילות הבעיות. "בעיות התנהגות, היפראקטיביות, קשיי ריכוז, הפרעות רגשיות ובעיות בקשרים חברתיים עולות עם העלייה בזמן השימוש בטלפון לילדים עד גיל 6", נכתב במסקנות ממחקר שנעשה ב-NIH.

"פרנסס האוגן, שחשפה מסמכים פנימיים של פייסבוק הראתה שעובדתית על מיליארדי אנשים – הדבר הזה נכון", מסביר דני פלד. כזכור, האוגן הדליפה לוול סטריט ג'ורנל מסמכים, שלטענתה מוכיחים שפייסבוק משקרת לציבור כשהיא מספרת שהיא נלחמת בשנאה ובפייק ניוז. "פייסבוק שקיימת כיום קורעת את החברה וגורמת לאלימות", אמרה האוגן והוסיפה: "היו ניגודי עניינים בין מה שטוב לציבור לבין מה שטוב לפייסבוק. פייסבוק בחרה כל פעם מחדש בלהרוויח יותר כסף".

לטענת המדליפה, הרשת החברתית הוכיחה כי יש ביכולתה לספק מענה לבעיות כאלו ואף שינתה את מדיניות התוכן שלה למשך כמה שבועות בבחירות לארה"ב בשנת 2020. האוגן סיפרה כי החברה הורידה תכנים פוליטיים באופן מכוון, אך במהרה חזרה הפלטפורמה לאלגוריתמים ישנים שמעריכים מעורבות על פני כל השאר. לטענתה, מדובר במהלך שתרם להתפרעות בקפיטול בחודש ינואר. "פייסבוק הבינה שאם ישנו את האלגוריתם לבטוח יותר, אנשים יבלו פחות זמן באתר, ילחצו על פחות מודעות והיא תרוויח פחות כסף", אמרה.

מי שעוד מכירה את הבעיות שהסמארטפון והרשתות החברתיות ופייסבוק בפרט יוצרות היא אלכסיס ספנס, שקראה בוול סטריט ג'ורנל על הבעיות שמטא וכל הרשתות החברתיות שהיא מחזיקה יוצרות. ספנס התמקדה בשני שקפים – הראשון שמראה שאחד לחמישה נערים מספר כי אינסטגרם גורמת לו להרגיש רע יותר לגבי עצמו (ואצל נערות בריטיות ספציפית, אחת לארבע מרגישה ככה). הגרף השני מראה שאצל בנות עם קשיים נפשיים, המצב חמור גם כן, כשגם הן מספרות שגלישה באינסטגרם מחמירות אותם.

אלכסיס, שראתה את הכתבה נזכרה בציורים שהיא ציירה שהייתה קטנה כשהיו לה לייקים, וכשלא היו לה "מספיק" לייקים היא הרגישה דחויה, מה שהוביל למחשבות אובדניות בסופו של דבר. "היא הבינה שהגרפים מספרים את הסיפור שלה ואת המצוקות הנפשיות שהועצמו", מסביר דרור גלוברמן. בשבוע שעבר משפחתה של אלכסיס הודיעה כי היא תובעת את פייסבוק במיליונים. "אני צופה גל של תביעות כאלה", מסביר פלד. "יש מסמכים שפייסבוק באה ומודה – אנחנו אשמים ואחראים לזה".

לנוכח התביעה והביקורת, מטא אף הודיעה השבוע על שורת כלים חדשים שאמורים לעזור להורים לפקח על הפעילות של הילדים שלהם באינסטגרם ופייסבוק.

גם בטיקטוק מתחילים להרגיש את הלחץ – והחברה הודיעה על שינויים שאמורים לעזור. אחד מהשינויים מאפשר הפסקות אחרי זמן מסוים בטיקטוק. "אתה יכול לקבוע שאתה גולש חצי שעה, ואז תקבל הודעה שגלשת מספיק".

_OBJ

 >> בזמן שעבדתם, פרק 90: התפקיד הכי נדיר לנשים בהייטק הישראלי