כבר שבוע שארה"ב סוערת בעקבות החלטת בית המשפט העליון לבטל את פסק הדין "רו נגד ווייד" מ-1973, שהתיר הפלות ברחבי ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. בעקבות הפסיקה, לא פחות מ-27 מדינות מתכננות לחוקק חוקים שיפגעו ביכולת של נשים להחליט על גופן.
בטקסס למשל, הפלה תהפוך לעבירה ממדרגה ראשונה שהעונש עליה עלול להגיע עד למאסר עולם וקנס של 10,000 דולר. בלואיזיאנה, הפלה מוגדרת כרצח והעונש אליה עלול להיות עונש מוות ו/או מאסר ללא אפשרות לשחרור מוקדם.
בעולם הטכנולוגיה, הבעיה מתחילה בסמארטפונים שלנו – שמכילים את כל המידע. "כן, הטלפון יכול לדעת אם מישהו עושה הפלה", נכתב בכותרת של המגזין סיינטיפיק אמריקה. הדבר הזה מטריד את כל המחוקקים בארצות הברית, בעיקר כמובן בצד הדמוקרטי שמודאג בעיקר מגוגל ואפל. "הטלפון שלנו אוסף עלינו כל הזמן מידע", אומר דני פלד. "אפילו אם אנחנו רוצים למצוא את הטלפון שלנו באפל – הוא שולח איתות איפה אנחנו נמצאים. תאר לך שמישהו מרשויות החוק מפעיל את זה ואנחנו נמצאים במכון להפלה בלואיזיאנה? זו בעיה".
בשבוע שעבר הגישו מספר סנאטורים מהמפלגה הדמוקרטית עתירה ל-FTC (ועדת הסחר הפדרלית בארה"ב) כדי שתבדוק ותוודא שחברות הטכנולוגיה לא יתנו בשום מצב את המידע הזה, שכרגע הן מחויבות לתת לרשויות החוק. "תובעים במדינות שבהן הפלה הופכת לבלתי חוקית יוכלו בקרוב לקבל צווים לקבלת מידע על מיקום על כל מי שביקר בקליניקה של הפלות. שחקנים פרטיים יקבלו תמריץ על ידי חוק הבאונטי של המדינה כדי לצוד נשים שהשיגו או מבקשות הפלה על ידי גישה למידע על מיקום. ברוקרים של נתונים כבר מוכרים, מעניקים רישוי ומשתפים את פרטי המיקום של אנשים המבקרים במכוני הפלות לכל מי שיש לו כרטיס אשראי", נכתב בעתירה. "הם גם ככה כבר מוכרים אותך היום, אבל עכשיו בקצה יש פרס למי ש'צד' אישה שרוצה לעשות הפלה", מסביר דרור גלוברמן.
המצב מקצין בכל מה שקשור לאפליקציות שעוזרות לעקוב אחרי המחזור החודשי של נשים וזוכות לפופולריות רבה. מומחי מידע רבים קוראים ואומרים – מחקו את האפליקציות מיד. על פי חוות דעת של עורכי דין בארצות הברית, על אפליקציות שעוקבות אחרי הצעדים שלך, קצב הלב או המחזור החודשי אין חיסיון רפואי. "זה דרמטי", אומר גלוברמן ומסביר. "הטלפון שלנו מודד צעדים ותנועה, שעון חכם מודד קצב לב ועוד. המידע הזה נמצא שם וזה נחשב עוד בעולמות הספורט – ולכן אפשר להעביר את זה הלאה לצד שלישי".
ומי אוהבת לקנות מצד שלישי במיוחד? פייסבוק. תחקיר של וול סטריט ג'ורנל מראה כי שלוש אפליקציות שונות – בדיקת דופק, התקדמות היריון ואחת בנושא נכסי נדל"ן – משרתות אותה. "כלומר, אם אני מסתכל על בית וקצב הלב שלי עולה – פייסבוק יודעת את זה ואחרי 2-3 בתים היא כבר יודעת מה לפרסם לי".
תעשיית מכירת המידע לצדדים שלישיים הייתה שווה ב-2021 29 מיליארד דולר. אחת החברות המפורסמות בתחום SafeGraph, שמסתבר שעקבה אחרי אזרחים לטובת ה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן), כדי לגלות מי מהם מפר את תנאי הסגר בזמן התפרצות מגפת הקורונה. כעת, אותה חברה מוכרת מיקומים של מי שביקר בקליניקות להפלה. המחיר? 160 דולר לכל חיפוש של אדם, השקעה מינימלית לעומת הפרס בחלק מהמדינות בארה"ב, שיכול להגיע לעשרת אלפים דולר. "זה כל כך פסיכי שהדבר הזה קורה", אומר פלד. "אני חושב שבאמריקה רואים את התגובות ההיסטוריות במדיה והם לא יודעים איך להתמודד עם זה. הם לא מבינים מה נפל עליהם".
"נשים מרגישות חשופות ומופקרות, שאף אחד לא דואג להן", מסביר גלוברמן. "הגברים שיושבים בצומת קבלת ההחלטות פשוט לא רואים אותן, ובגלל זה אנשים בכל העולם מזועזעים, התחושה היא שלקחו לך רשות על הגוף".
>> בזמן שעבדתם, פרק 92: הבינה המלאכותית מפתחת תודעה - האם זה מסוכן?