אפל עוררה השבוע סערה חסרת תקדים, כשהכריזה על שלושה פיצ'רים לשמירה על ילדים ובני נוער מפני פגיעה מינית ברשת. לא כולם דרמטיים באותה המידה: הפיצ'ר הראשון יבדוק את כל התמונות שנשלחות בשירות ההודעות iMessage למשתמשים מתחת לגיל 18, ויבקש את הסכמת המשתמשים להציג תמונות בעלות אופי מיני; הכלי השני יאפשר לסירי להשיב על שאלות בנושאי התעללות ובריונות; והפיצ'ר השלישי והמתריס ביותר יאפשר לאפל לסרוק את מאגר התמונות של המשתמשים, להשוות אותן למאגר פדרלי של תמונות פורנוגרפיות של ילדים - ולדווח עליהן אחר כך לרשויות החוק אחרי בדיקה ידנית. האם השד כל כך נורא?
כצפוי, הטוענים נגד החוק מסבירים שמדובר בדלת אחורית שאפל מעניקה לממשל האמריקני. "היום הם יכולים לחפש פדופיליה, ומחר הם יעשו עם זה מה שהם רוצים", אמר אדוארד סנודן, שהתפרסם אחרי שהדליף מידע סודי על תוכניות המעקב של הסוכנות לביטחון לאומי.
והוא ממש לא לבד: מנכ"ל אפיק גיימס, יצרנית "פורטנייט" שהסתכסכה עם אפל סביב חנות האפליקציות, הגדיר את הפיצ'ר בתור "רוגלה ממשלתית" - וכמוהו גם מנכ"ל וואטסאפ וראשי ארגון "החזית האלקטרונית", שעוסקים בזכויות אדם בעידן המידע. אבל הביקורת מגיעה גם למטה, כש-8,000 משתמשי GitHub חתמו על עצומה נגד המהלך.
"יש לי צמרמורת מלחשוב על העבודה של האדם שיצטרך לשבת ולראות תמונות עירום של ילדים ולקבל החלטה האם לפנות למשטרה, זה איום", אומר דרור גלוברמן בפרק האחרון של "בזמן שעבדתם". "אבל הסוגייה היותר עמוקה היא שאפל מפשפשת לי בפלאפון, מסתכלת בגלריה שלי ומשווה תמונות לאיזה מרכז ממשלתי כדי לראות אם הגיעו אלי תמונות פדופיליות".
אפל מצידה טוענת שאין כאן פתיחה של דלת אחורית. אם נסתמך על ההיסטוריה, זה נכון: בעבר החברה סירבה לפתוח נעילות של סמארטפונים, למרות בקשות ממשלת ארצות הברית. בנוסף, בחברה טוענים שהם יטעו בהסתברות של אחד לטריליון.
"אפל מנסה להשליט סדר ולתת ביטחון"
מי שבדק את הפיצ'ר מעורר המחלוקת הוא פרופסור בני פנקס, ראש מרכז הסייבר של אוניברסיטת בר אילן. "המערכת החדשה של אפל מספקת איזון טוב בין פרטיות לשמירה על תועלת הציבור. היא מבטיחה רמה גבוהה של פרטיות עבור הגולשים לצד היכולת לזהות תוכן פדופילי", הצהיר פנקס. וגם ג'ון גרובר, אחד מהבלוגרים הבכירים בעולם הטכנולוגיה, יצא להגנת אפל. "גם אם החשבון שלך סומן באופן שגוי כחריג על ידי המערכת של אפל בניגוד להסתברות של אחד לטריליון, יש עוד אנשים שיבדוק את זה ידנית. אפל מסוגלת לבחון באופן קריפטוגרפי רק את טביעות האצבע של אותן תמונות שהותאמו למאגר".
עד כמה המערכת הזו נחוצה? הנתונים המזעזעים בארה"ב מראים שמאוד. בכל תשע דקות מתרחשת פגיעה בילדים בארה"ב, אנשים מתוך שלושה נפגעים הם בגילאי 12-17. הנתון הקשה מכולם מראה כי 93% מהמקרים מתרחשים על ידי איש בסביבתם הקרובה.
"אפל מנסה להשליט סדר ולתת להורים תחושת ביטחון במה שמתרחש בעולם הדיגיטלי, שהוא מאוד פרוץ", מסביר פלד. "בסוף, המדינות לא מגדירות את החוקים הללו, ולכן החברות קובעות אותם בעצמן ובהתאם לתפיסתן. זה מראה על אזלת היד של הפוליטקאים".
"אתה צודק", אומר גלוברמן. "מבין החברות הגדולות, אם אני צריך לבחור מי תעשה צעד כזה – אני מעדיף את אפל. חבל שהחברות האלה לא משתפות פעולה. למה אפל, גוגל וכל המתחרות לא מציעות להקים משהו כזה? מבאס שהחברות הללו מתחרות גם על פרמטרים של ביטחון ילדים. בזה אל תתחרו. תשתפו פעולה, אם אכפת לכם מהילדים. זה לא אלמנט לתחרות מסחרית".
>> בזמן שעבדתם, פרק 56: אחרי הטלטלה הקודמת: סין שוב מזעזעת את העולם