השבוע דן הפרק בטכנולוגיות שמסייעות לנו לתקשר עם בעלי חיים, וכן גם עם תינוקות. הרצון לשוחח עם בעלי חיים מוזכר כבר בתנ"ך, כשנאמר ששלמה המלך ידע את שפת החיות. פריצת הדרך בתחום הזה קרתה בשנת 1967, במהלך המלחמה הקרה, כשצוללות רוסיות שטו בסמוך לארצות הברית. חיל הים האמריקאי החליט לנסות לגלות היכן יש צוללות מסביבו ופיתח טכנולוגיה של מיקרופון הידרופוני שהצליח להקליט קולות של לווייתן. ההתרגשות אז הייתה גדולה, והקול אפילו הוקלט על תקליט שהפך ללהיט. ההצלחה הגדולה גם גרמה לכך שציד הלוויתנים הופסק.
מסתבר שיש ללוויתנים תבניות מסוימות, כמו האלפבית שלנו, כך שבהחלט אפשר לומר שיש להם שפה. עם זאת, אין לנו טכנולוגיות שמסייעות לנו להתמודד עם התבניות הללו ולפענח אותן. בהחלט ייתכן שבעתיד יהיו לנו, והכוונה היא כמובן לבינה המלאכותית. המודל של Chat GPT הוא למעשה מודל פענוח ולמידת שפה LLM - Large language models, מודל שפה גדול.
כמו לדוגמה שהמודלים הללו יכלו לסייע לנו עם שפות תכנות כמו ג'אווה ופייתון, הם יכולים לסייע לנו גם בקידוד שפת הלווייתנים. כמו כן, ישנה השערה ששפת החיות פחות עשירה משפות תכנות או מהשפות האנושיות, ולכן יכול להיות שיהיה למודלים אפילו קל יותר להתמודד איתה.
אדם נוסף שהטכנולוגיות שלו יוכלו לסייע לנו בהבנת שפת החיות הוא אילון מאסק. רק בשבוע שעבר הוא גייס 6.7 מיליארד דולר למיזם הבינה המלאכותית שלו, xAI, כולל משחקנים שבזו לו בעבר. זה הולך להיות שחקן משמעותי נוסף בזירת בינה המלאכותית, לצד OpenAI, גוגל וחברות נוספות. בזכות הצעד הזה, חזר אילון מאסק להיות האדם העשיר בעולם.
לפני כמה שבועות ראינו את ההשקה של המולטי-מודלים של ה-AI, שמסוגלים גם לשמוע, לראות (מווידיאו) ולהבין שפה כתובה. ראינו את זה גם מגוגל וגם מ-OpenAI בהשקות האחרונות שלהן, ולכן ייתכן שזו נקודת זמן טובה לנסות להתחיל ולהבין גם מה בעלי חיים אומרים. האתגר כאן הוא שיש צורך בדגימות ענק, של מיליוני קולות, כדי שיצליחו לעשות זאת. ומה לגבי תינוקות? גם כאן יש לנו קושי להבין את השפה הפנימית. סטארטאפ בשם Nanny AI מתיימר לפענח את קול הבכי של התינוקות באמצעות בינה מלאכותית.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 179 - בדור ה-Z רוצים להיות חשמלאים ונגרים, וזו הסיבה לכך