18 טריליון דולר: זה הסכום שנמחק מהשווקים הציבוריים בשנת 2022. עם זאת, בחור אחד בשם קן גריפין הרוויח בשנה הזו 16 מיליארד דולר – הסכום הכי גבוה אי פעם שאדם הרוויח דרך קרן גידור. "אחרי שהוא שילם מיסים והכל, נשאר לו 16 מיליארד דולר", אומר דני פלד. אבל מה זה בכלל קרן גידור?
לפי ויקיפדיה, קרן גידור (Hedge Fund) היא קרן השקעה הנוקטת אסטרטגיה המתיימרת להביא לרווח בכל מצב שוק, בין היתר על ידי שימוש באמצעי גידור פיננסיים, ומכאן שמה. בניגוד לקרן נאמנות רגילה המשקיעה בדרך כלל באפיקי השקעה סולידיים כאיגרות חוב, מניות יציבות, וכדומה, קרן גידור תשאף למקסם את סיכוייה לרווח גם במחיר השקעה בשוק תנודתי וזאת תוך שימוש במגוון כלים פיננסיים, שהבולטים שבהם הם מכירה בחסר (שורט), ומינוף פיננסי.
"בקיצור, מדובר בכל התעלולים המסוכנים שממליצים לציבור הרחב לא להתעסק בהם", מסביר דרור גלוברמן ופלד מסביר: "כמעט כל חברת הייטק עושה גידור. למה? כי רוב ההייטק הישראלי מוכר בדולר ומשלם שכר בשקלים – מה שמייצר תנודתיות". התנודתיות קורית בעצם בגלל שערי השקל מול הדולר שמשתנה, ולכן חברה לא יכולה לקחת לעצמה סיכון כי הרווח שהיא מייצרת משתנה – ולכן החברה צריכה לגדר את הסיכון הזה.
אז מה החברה עושה? היא רוכשת הגנה שנקראת שורט על הדולר. לדוגמה, אם החברה רכשה הגנה על הדולר ב-3.5 שקלים. אם הדולר ירד ל-3 שקלים, אז הגידור ישמור ויבטיח את השער של 3.5 שקלים. אם הדולר יעלה ל-4 שקלים, החברה הפסידה את הגידור – אבל תיהנה מזה שהדולר עלה כי היא תרוויח מעליית הדולר.
"אם אני רוצה לוודא שהדולר יהיה שווה 3.5 שקלים בסוף החודש אני יכול לקנות הגנה", מסביר דרור. "אני משלם כסף תמורת השירות הזה, אני מקבל את הכסף הזה. אם הדולר יעלה – הפסדתי את הכסף של ההגנה אבל הרווחתי מזה שהדולר עלה". האסטרטגיה הזו מקובלת מאוד והמון חברות משתמשות בה, גם בתחומים כמו נדל"ן, כדי לקבל יציבות לטווח ארוך.
האסטרטגיה הזו הומצאה לפני 2,500 על ידי טאלס היווני, אבל מי שעשה את זה לראשונה בשווקים הפיננסים הוא אלפרד וינסלו ג'ונס, שעשה את זה ב-1949. "התנודתיות הייתה גבוהה באותה תקופה והוא קנה הגנה מירידת המניות, וככה בעצם גידר את עצמו. הוא לא היה כלכלן אלא סוציולוג ועיתונאי חובב שקרא המון על מניות". אף אחד לא העתיק את האסטרטגיה עד 1966, אז מגזין פורצ'ן פרסם כתבה עליו שהציגה איך הוא הביס את כל המדדים הקיימים בשוק. בשנות ה-90 ובעקבות המצב המורכב בשוק, קרנות הגידור תפסו תאוצה – והשאר היסטוריה.