אחרי סאגה ארוכה ומסובכת הפך אילון מאסק רשמית לבעל השליטה בטוויטר. רבים בעולם מביעים חשש באשר לעתיד טוויטר וחופש הביטוי בכלל באינטרנט, כשהיא נתונה לשליטתו של של האיש העשיר בעולם. "כשמאסק רוכש את טוויטר, הוא למעשה קונה את כלי התקשורת שבו הוא שולט – כמשתמש עם 110 מיליון עוקבים", מסביר דרור גלוברמן, ודני פלד ממשיך: "דיברנו על הגאונות שלו ועל החברות שלו – אבל מדובר באחד האנשים היותר מסוכנים. בגלל הכוח שיש בידיו וגם בגלל האמירות הבעייתיות שלו". אותן אמירות נעות בין אמירות וולגריות וחסרות טעם ועד אמירות פליליות שסיבכו אותו עם הרשות לניירות ערך. הנה כמה דוגמאות:

"אני שוקל להפוך את טסלה לחברה פרטית"

אחד הסיפורים המפורסמים ביותר אירע כשחברת טסלה שבבעלותו של מאסק, הייתה בקשיים. שורטיסטים ומשקיעים מפוזיציה ניסו להפחית את מחיר המניה, ובתגובה מאסק הודיע שהוא שוקל להפוך את החברה לפרטית ולרכוש את המניות מכל הבעלים במחיר גבוה מאוד – 420 דולר למניה.

"אמירה כזו של בעל שליטה בחברה היא אירוע דרמטי, צריך להוציא הודעה מסודרת לבורסה – לא לטוויטר", טוען גלוברמן, ופלד מסביר עד כמה אותו ציוץ סיבך את מאסק: "הוא איבד שם לגמרי את הרשות לניירות ערך האמריקאית, שהחלה חקירה פלילית נגדו. הוא מיד כינה אותם נוכלים, ולבסוף הגיע איתם להסדר שכלל קנס  ואיסור על ציוץ שקשור לטסלה ללא אישור מעורכי דין ועוד גורמים".

"זו טכניקה כזו שלו", מסביר פלד. "מצד אחד – הוא משמיץ את כל רשויות החוק, ומצד שני אוסף מהן מיליארדים של דולרים. הוא קיבל מימון והגנה וכשטסלה הייתה על סף פשיטת רגל – אובמה נחלץ לעזרתו ונתן לו 600 מיליון דולר כדי לחלץ את החברה".

"גם ספייס X קיבלה 3 מיליארד דולר בחוזה עם נאס"א", מזכיר גלוברמן. "היא קיבלה גם עוד 650 מיליון דולר מחיל האוויר האמריקאי, וממדינת ניו יורק הוא השיג כספים ומענקי ניסוי והרשימה כמובן נמשכת. מאסק מומחה מלהשיג כסף בכל דרך אפשרית מהממשלה".

"דוג'קוין זה הקריפטו של האנשים"; "אני קונה את מנצ'סטר יונייטד"

מאסק הריץ גם כמה מטבעות קריפטו, ביניהם המטבע המושמץ דוג'קוין – שעליו צייץ ובפועל שלח מיליונים לרכוש אותו. "אנשים איבדו 80% מערך המטבע במרוצת הזמן", מסביר פלד. "מאסק לא איבד כי הוא קנה את זה לפני שכל הבלגן התחיל". בנוסף, מאסק אמר שהוא קונה את מנצ'סטר יונייטד כהטרלה, אבל החברה נסחרת בבורסה מה שאומר שאסור לו לעשות את זה. "אלה עבירות שמכניסים אנשים עליהן לכלא, ופשוט מחליקים לו על זה פעם אחרי פעם אחרי פעם", מסביר פלד.

 

אילון מאסק בטוויטר, מחזיק את הסמל של מטבע דודג'קוין (צילום: מתוך הטוויטר של אילון מאסק)
צילום: מתוך הטוויטר של אילון מאסק

"נעביר את קרים לרוסיה, נשמור על אוקראינה ניטרלית"

מאסק כמובן לא מהסס גם להתערב במשברים פוליטיים, ביניהם הפלישה הרוסית לאוקראינה – שם העלה סקר לגבי הצעה שלו שכללה סיפוח של קרים לרוסי, מה ששיגע את האוקראינים. העיתונאי איאן ברנר אמר שאותו סקר לא עלה סתם, אלא אחרי שיחה של פוטין ועל דעתו. מאסק כמובן הכחיש. "צריך לומר שהצעת השלום הזו הגיעה אחרי שהוא העמיד את רשת התקשורת לאוקראינים, ולכן זלסנקי היה בהלם". זלסנקי אגב, בתגובה העלה סקר ששואל "איזה מאסק אתם מעדיפים?" כשהאופציות היו זה שתומך באוקראינה או זה שתומך ברוסיה. הרוב כמובן – היו עם האוקראינים.

ההתערבות הפוליטית לא נגמרת שם. בראיון ל"פיננשל טיימס" הוא הציע פתרון למשבר בין טייוואן לסין בדמות הפיכת טייוואן לסוג של הונג קונג – כלומר מדינה עם אוטונומיה תחת שלטון סיני. הסינים כמובן אהבו את הרעיון, אבל הטייוואנים קצת פחות. "יש אקטיביסטים שטוענים שזה לא מקרי", מסביר פלד. "מאסק תופס את הצד של הבריונים והחזקים כי הוא מוכר לסין ורוסיה את המוצרים וכי הוא מבין לאן נושבת הרוח, והוא מנצל את הכוח הזה וההשפעה".

>> בזמן שעבדתם, פרק 103, חלק א' – השיטה שבאמצעותה הפך אילון מאסק את טסלה לאימפריה