הרכישה של וויז (Wiz) הייתה הידיעה הגדולה ביותר השבוע בעולם הטכנולוגיה, אבל מה בדיוק פיתחה החברה ולמה גוגל רכשה אותה? או אולי יותר מדויק, למה גוגל שילמה כל כך הרבה כסף, יותר כסף מששילמה אי פעם על כל חברה אחרת? למה זה שווה לה כל כך הרבה?
נתחיל מההתחלה. רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט וינון קוסטיקה הם צוות שהכיר באוטובוס לבקו"ם ב-16.7.2001. הם כולם התמיינו ליחידת תלפיות ועברו מסלול שכלל תואר בפיזיקה ועוד 6 שנים בקבע ביחידות שונות, בעיקר 8200 ו-81.
בשנת 2006 קרה דבר ששינה את העבודה של חברות טק, והוא קרה בזכות יזם לא ממש מוכר בזמנו בשם ג'ף בזוס שהימר על טכנולוגיית ענן. הטכנולוגיה הזאת עזרה להמון סטארטאפים בכלל לקום, כי היא חסכה פתאום את כל עלויות המחשוב המטורפות. בעבר כל סטארטאפ שרצה לאחסן ולעבד מידע, היה צריך לקנות מחשבים עצומים ויקרים. היום צריך לשלם תשלום חודשי לא גדול לאמזון למשל והכל נמצא אצלם. ואם צריך פתאום לקפל או להגדיל את העסק - הסיכון קטן.

הסטארטאפ הראשון של ארבעת המופלאים האלה, שנקרא אדאלום, הציע אבטחה ללקוחות במודל SaaS (מודל Software as a Service) והוא מאוד הושפע מכל התפתחות הענן. ב-2015 שנה, אחרי שמיקרוסופט החליפה מנכ"ל, סאטיה נאדלה החליט שהוא מהמר על הצוות הישראלי של אדאלום, שהם בעצם יהיו הבסיס לתשתית הסקיוריטי החדשה שמיקרוסופט מציעה ללקוחות שלה סביב הענן, והיא רכשה אותם ב-320 מיליון דולר. זה היה האקזיט הראשון שלהם.
ככל שאנחנו מתקדמים עם הענן קדימה, יותר ויותר חברות מבינות שהן צריכות "לאפסן" את הנתונים שלהן בענן, כי זה מבטיח שהשירות יהיה הרבה יותר בטוח ומאובטח, וכי יש חברה שדואגת שהשירות הזה יהיה זמין כל הזמן. ב-2018, שלוש שנים אחרי הרכישה, מיקרוסופט מפתיעה ומהמרת על אסף רפפורט, שהיה בסך הכל בן 34, להיות מנכ"ל מרכז הפיתוח של מיקרוסופט ישראל. ב-2020 הוא מחליט לעזוב ומגייס 21 מיליון דולר לסטארטאפ חדש שלא ברור מה הוא עושה, שנקרא בהתחלה "ביונד". לאחר שהם מתקשים למצוא לקוחות ובגלל שהשם היה תפוס כבר על ידי חברת תחליפי הבשר, הם מבינים שהם צריכים לחזור לנושא הסייבר ומחליפים את השם ל-וויז.
מה זה וויז?
המוצר של וויז נותן פתרון למנהלי אבטחה שלא יודעים איך הרשת שלהם נראית. וויז עזרו להם להבין וגם הכינו מפה שמראה איפה נמצאות החולשות ואיך מתקנים אותן וקראו לזה Cloud security posture management (CSPM). הדבר הזה הביא אותם מחברה ללא הכנסות לחברה שמכניסה 100 מיליון דולר תוך 18 חודשים. אפשר להפוך את זה לדוגמה פשוטה יותר - אם מסתכלים על כל צינורות המים בישראל מכל הסוגים והשנים - בסוף קשה להבין מאיפה מגיע הטפטוף וזה מה שוויז באים לפתור.
וויז לא רק עצרה בלפתח ולגדול בצורה אורגנית, היא גם עשתה משהו שהרבה מאוד חברות בעולם עושות, ובישראל זה קצת פחות מקובל. היא עשתה שורה של רכישות מטורפות, מהגדולות בהייטק הישראלי, בתוך האקוסיסטם הישראלי, כדי להגדיל בצורה עוד יותר משמעותית את מה שהיא יכולה להציע ללקוחות שלה.
בתור אסטרטגיית מכירות הם לא התחילו עם עסקים קטנים או בינוניים. הם התחילו ב-Fortune 100, במאה העסקים הגדולים בעולם. הם אמרו לעצמם, "בוא נתחיל מהם, כי אם אצלם זה יעבוד, זה כבר יעבוד אצל כל אחד". והיום הם מחזיקים כלקוחות 50% ממאה החברות הגדולות בעולם ב-Fortune 100.
גוגל כבר הייתה בשיחות לרכישת וויז בסכום של 23 מיליארד דולר, אבל העסקה בזמנו נפלה בגלל החשש מרגולציה של ממשל ביידן, שהייתה לו אג'נדה לחסום את הביג טק. לאחר נפילת העסקה הם באו למשרד במטרה להנפיק בהמשך, אבל אז הבחירות בארה"ב שינו את המומנטום, העסקה חזרה לשולחן וה-23 הפכו ל-32 מיליארד דולר.

אחת הסיבות לעליית המחיר היא התפתחות ה-AI שגרמה לענן לצמוח יותר מהר, בקצב הולך וגובר. הקטגוריה גדלה שוב פעם בקצב מאוד מאוד מהיר, כי כל ה-AI הזה שאנחנו מדברים עליו וכל השאלות האלו שאנחנו שואלים את GPT או את ג'מיני בעצם מופנים לאיזשהו ענן של חברה כלשהי, ושם מתבצע התהליך שבעצם מחזיר לנו את התשובה בסופו של דבר. ואם יש ענן ויש AI, אז גם צריך להגן על הענן ועל ה-AI הזה.
עוד דבר שצריך להתעכב עליו בכל העסקה היא שגוגל הדגישה בכותרת שמדובר בפתרון multi-cloud. זאת אומרת, לא מדובר בפתרון שהוא פתרון ל"גוגל" בלבד, אלא פתרון לגוגל, לאמזון ולמיקרוסופט. והרבה מאוד שאלו את עצמם, למה הם עושים את זה? איזה אינטרס יש לגוגל להגיד שהפתרון לא רק רץ על גוגל?
מסתבר שיש כמה סיבות מאוד טובות לעשות את זה. הסיבה הראשונה והברורה ביותר היא שגוגל היא השחקנית הקטנה ביותר מבין שלוש הענקיות. הסיבה השנייה זה שבתוך ה-Fortune 100, יש 50 חברות שהן לקוחות של וויז, ולא כולן רצות על הענן של גוגל.
איך זה עובד ביניהם?
על פי דני פלד, רועי, עמי, אסף וינון הם קודם כל חברים. הם נוסעים ביחד לברנינג מן עם קראוונים ומבלים הרבה בטיסות. יש ביניהם אמון הדדי מטורף ואם מישהו החליט משהו, הם סומכים אחד על השני. לגבי אסף עצמו, הם מכנים אותו "נוכחות שקטה וכריזמטית" ומקבלים אותה. הוא מכיר כל פרט, ויודע לענות על כל שאלה בישיבות בורד. האווירה במשרד היא ביתית, אבל גם מאוד מאוד מקצועית. החברות והאמון האלו, יחד עם שאיפה למצוינות, אפשרו להם להגיע לאקזיט המדהים הזה.
רוצים לדעת מה קורה בטק רגע לפני כולם? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של "בזמן שעבדתם"
>> בזמן שעבדתם, פרק 219 - טריליונים נמחקו: כך טראמפ ריסק את הבורסה
תגובות