זוהי כנראה התגלית המדעית הכי חשובה של השנים האחרונות: היתוך גרעיני . פריצת הדרך, שנחשפה לפני כחודש בארה"ב, מאפשרת לייצר אנרגיה יש מאין מבלי לזהם את הסביבה. חשיפת התגלית כבר הובילה לכותרות מפוצצות שמדברות על כך התגלית עשויה לפתור את משבר האקלים.
ההודעה המהפכנית על התגלית הגיעה ב-12 בדצמבר, כששרת האנרגיה של ארה"ב, ג'ניפר גרגהולם, כינסה מסיבת עיתונאים מיוחדת והכריזה: "אחרי 70 שנות ניסיון, הצלחנו לבצע לראשונה היתוך גרעיני. מדובר באחד ההישגים המדעיים המרשימים של המאה ה-21". האירוע המכונן קרה שבוע לפני מסיבת העיתונאים, בניסוי שערך משרד האנרגיה האמריקאי. בניסוי קרה דבר שמתרחש רק בשמש - כשהאנרגיה שמופקת בתהליך הזה יכולה, בינתיים באופן תאורטי, להספיק למיליארדי בני אדם וגם לתעשייה.
עם זאת, לא מעט חוקרים טוענים שהחישובים פשוט לא נכונים. לפי אותה טענה, האנרגיה שבוזבזה באותו מתקן מפלצתי בו נערך הניסוי, היא גדולה פי 130 ממה שהתקבל בפועל. "זה מראה לנו את הפער בין התהליך המדעי הקטן היפה בקצה לבין הגודל המסחרי", מסביר דרור גלוברמן ומקריא מאותה טענה נגד המחקר: "אם נרצה להפוך את זה לתוצר תעשייתי, נצטרך להגדיל את זה לפחות פי 100 אלף. הקשיים הטכנולוגיים הם פשוט אדירים".
"כל העולם הזה מופעל על אנרגיה", מסביר דני פלד. "זה נכון שאנחנו בתחילת הדרך ויש לא מעט דוגמאות מההיסטוריה כמו המצלמה הדיגיטלית הראשונה שהייתה גרועה, הסלולרי הראשון והכל, אבל אתה יודע, הדברים האלה משתפרים ומתקדמים. אני כן מסכים עם הטענה שצריך עוד הרבה פריצות דרך".
"מלך הספאקים", המיליארדר צ'אמאת פליהפיטיה, גם לא ממש מתלהב מפריצת הדרך ואמר בלעג: "זה בולשיט אמוציונלי. התהליך הזה מתקיים כבר שנים. קוראים לזה שמש". "הוא בעצם אומר שזה כבר קורה בשמש שמייצרת אנרגיה, ובמקום להמציא מחדש את השמש בכדור הארץ, הוא מציע לקלוט את האנרגיה שהשמש פולטת", מסביר גלוברמן. "זו טכנולוגיה שאנחנו מכירים – פנאלים סולאריים, שגם היא הולכת ומשתכללת משנה לשנה".
היום, פאנל בודד של מטר רבוע ב-20% ניצול אנרגיה, מייצר כ-200 קילוואט לשעה. "זה הולך משתפר, והפאנלים כבר מתקרבים לניצול של 50% מהאנרגיה, אבל גם כאן יש בעיות", מסביר פלד ומפרט: "צריך שטח עצום בשביל לקלוט אותם, עדיין יש בעיות קשות של מחזור פאנלים שמתקלקלים והבעיה השלישית שמדובר בטכנולוגיה שפגיעה לכל מצב שבו אין שמש - לילה, מזג אוויר סגרירי ועוד".