אחד הנושאים הכי מדוברים בעולם הוא בינה מלאכותית. בשבוע האחרון כולם התלהבו מהתמונות שייצרה מערכת הבינה המלאכותית, Dall-E 2, רק ממשפט אחד שקיבלה. התמונה יכולה להיות, למשל, בסגנון הציור של מונה, צבעי מים ועיפרון או צילום היפר ריאליסטי. יחד עם זאת, גם מתעורר חשש של אומנים, מעצבים ומאיירים – האם המכונה הזאת יכולה להחליף את העבודה שלי?

המעצבת ליהי בר חיים כתבה בטוויטר לדוגמה: "כמעצבת אני נרגשת ממה שזה יתרום לעבודה שלי ואחוזת אימה מהמחשבה על חבריי המאיירים, ובטח קצת אח"כ גם ממה שזה יעשה לתחום שלי. ולתכלס – כשאקבל גישה זה מותר לשימוש בפרויקטים? לא מצאתי שם תנאי שימוש".

המשפט האחרון שלה, שבו היא מביעה עניין להשתמש בבינה מלאכותית לטובת עיסוקה, מסכם לדעת דרור גלוברמן את הכול - בעולם הבינה המלאכותית הצייר יהפוך לארט דיירקטור, כלומר הוא זה שישלוט במכונה ויגיד לה מה ליצור. "אם אין ביקוש לכישורים שלך כצייר, אתה זה שצריך להפעיל את המכונה, להשתלט על הטכנולוגיה כדי להמשיך לעבוד בתחום שלך", הוא אומר. "כמו שנהג מונית צריך לעבוד במרכז הבקרה של המוניות האוטונומיות, ברגע שהן ייכנסו לשוק".

גם האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, מביע חשש כבר שנים מכוחה של הבינה המלאכותית. מאסק יחד עם סם אלטמן הקימו בשנת 2015 את החברה המובילה בעולם בתחום, OpenAI, מעבדת מחקר שהיא חלק מארגון ללא מטרות רווח, והיא זאת שיצרה את דאלי 2, וגם את GPT-3, מודל שפה המשתמש בלמידה עמוקה כדי לייצר טקסט דמוי אנושי.

בשנת 2018 מאסק הודיע שהוא פורש מ-OpenAI כדי להתמקד רק בטסלה, וכן מחשש לניגוד עניינים בין החברות. שנה קודם לכן הוא צייץ בטוויטר: "אם אתם לא מודאגים מבינה מלאכותית, כדאי שתהיו. זה אפילו יותר מסוכן מצפון קוריאה". העניין האבסורדי הוא שיש גם בטסלה מעבדת בינה מלאכותית מפותחת ושימוש בטכנולוגיה זו. מאז, מיקרוסופט עשתה עסקת ענק עם OpenAI בשווי של מיליארד דולר כדי לקבל רישיון לטכנולוגיה עבור המוצרים שלה.

איך בינה מלאכותית עובדת?

היא זקוקה להמון נתונים, עד שהמחשב מסוגל בעצמו לחפש הקשרים ולהבין את החוקיות בתוך הנתונים האלה וליישם אותה גם הלאה. השאלה כמה הנתונים האלה גדולים וכמה הם "נקיים". אם אנחנו מחפשים תמונה של כלב קורגי, אבל יש לנו גם חתול שנקרא קורגי, זה יקלקל את הנתונים. חלק מהעבודה החשובה של מדעני נתונים זה לא רק לאסוף נתונים, אלא לנקות אותם כדי שיהיו נכונים וטובים.

אחד החסרונות הגדולים של הבינה המלאכותית זה שהיא מוטה בגלל נטיות אנושיות. כך, למשל, באנגלית אין זכר ונקבה, ואם תכתבו "lawyer", עורכ/ת דין, במסד הנתונים של OpenAI, תקבלו תמונות של גברים לבנים בלבד בגיל העמידה.

אם תכתבו flight attendant, דייל/ת, תקבלו תמונות של נשים בלבד וכמעט רק ממוצא אסייתי. זו בעיה במערכות הבינה המלאכותית שכרגע אין לה פתרון. חשוב לזכור, שההטיה לא התחילה מהמחשב, היא קיימת אצל בני האדם.

 

>> בזמן שעבדתם, פרק 87: שוק הקריפטו מתרסק