למה דווקא אנשי הטכנולוגיה מרוויחים הרבה יותר מעובדים סוציאליים, אדריכלים או וטרינרים? המטאפורה הכי טובה שמסבירה את זה היא קיוסק שמוכר מוצרים רק למי שעובר ברחוב, לעומת קיוסק שמוכר באמזון לכל העולם. היכולת לגדול בהייטק היא פי עשרות ומאות על אותה עבודה ומכאן הערך הכלכלי והמשכורות וכוח המשיכה.
לפעמים התחום בהייטק מעניין ולפעמים הוא גם משנה את העולם. היעילות שהטכנולוגיה מביאה עמה משנה את כל תחומי התעשייה והשנה האחרונה הייתה בלתי נתפסת - עם עלייה של 520% באקזיטים בישראל בהשוואה לשנה הקודמת. העובדה הזו שינתה את כל התל"ג של ישראל וזו השנה הראשונה שבה ייצוא השירותים מישראל גדל על ייצוא הסחורות ועמד על 45 מיליארד דולר.
כולם רוצים להיות חלק מהחגיגה הזו של משפחת ההייטק והשאלה האמיתית היא למה? השכר הממוצע במשק הישראלי עומד על 11,277 שקלים לחודש בעוד השכר הממוצע בהייטק עומד על 25,812 שקלים לחודש. ייתכן שמדובר בהטיה, משום שבשכר הממוצע בהייטק מוכנסים גם נותני שירותי תקשורת ותומכים למיניהם. כשמדברים על החברות בשדרות רוטשילד ויוצאי 8200 שמרוויחים הרבה מאוד כסף מתכוונים בעצם למחקר ופיתוח ולתכנות. השכר הממוצע שם עולה ב-2,000 עד 3,000 שקלים מהשכר הממוצע לחודש בהייטק.
אז איך מגיעים להייטק? קודם כל לימודי מתמטיקה, פיזיקה ואנגלית ברמת חמש יחידות בתיכון. לאחר מכן השכלה גבוהה: חברות זרות בהייטק שמעסיקות עובדים בישראל מעדיפות עובדים עם תארים. באופן גורף מי שיש לו תואר מרוויח יותר. מחקר מארה"ב מראה שככל שמשפרים את ההשכלה כך גם מגדילים גם את ההכנסה, למרות כל הסיפורים על מארק צוקרברג, ביל גייטס וסטיב ג'ובס שנשרו מהלימודים ונחשבים ליוצאים מהכלל שמעידים על הכלל.
אם אתם רוצים להרוויח הכי הרבה כדאי לבחור במקצועות ה-STEM - מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה. בישראל היום רבע מהסטודנטים לומדים את המקצועות הללו, מתוכם 18% לומדים הנדסה. 11 מתוך 15 המקצועות עם השכר הכי גבוה לבוגרים הם מקצועות טכנולוגיה. לפי נתונים שמופיעים באתר "עבודאטה" של משרד הכלכלה והתעשייה, אם אתם רוצים להרוויח את השכר הגבוה בישראל תלמדו הנדסה או מדעי המחשב. בשנה הראשונה אחרי סיום התואר תרוויחו 22 אלף שקלים, ושבע שנים אחרי סיום הלימודים השכר כבר יעלה ל-32 אלף שקלים בחודש.
איפה כדאי ללמוד - במכללה או באוניברסיטה? אם פונקציית המטרה היא להרוויח כמה שיותר כסף בסיום התואר יש מקום אחד שכדאי ללכת ללמוד בו מדעי המחשב - המרכז הבינתחומי בהרצליה או אוניברסיטת רייכמן בשמו החדש. לפי נתוני משרד התעשייה והכלכלה, מי שיסיים ללמוד באוניברסיטת רייכמן מדעי המחשב צפוי לקבל שכר של 39 אלף שקלים בחודש. הבעיה נותרה הפערים בשכר הלימוד בין המכללות הפרטיות לבין האוניברסיטאות, שמפלה אוכלוסיות שידן אינן משגת ומי שאין לו נותר מחוץ לתחום.
האם חייבים לשלם עשרות ומאות אלפי שקלים עבור שכר לימוד כדי להיכנס להייטק? האם המטרה בחיים היא לצאת עם תעודה של אוניברסיטה או למצוא עבודה בהייטק עם משכורת גבוהה? בשנת 2011 הציע מתכנת ללמד אנשים זרים כדי להכניס אותם לעולם פיתוח התוכנה, וכך נולד הבוטקאמפ - בית הספר ללימודי תעודה שאפשר למי שלא למד את התחום להיכנס אליו בהליך בזק.
לא חייבים ללמוד תכנות כדי להתקבל
בית הספר המפורסם ביותר היום הוא קוד סמית' שמבטיח שתוך 12 שבועות ותשלום של עד 19 אלף דולר ואתם יודעים לתכנת כל מה שתרצו - מאינטליגנציה מלאכותית ועד ג'אווה ופייתון. עכשיו גם ניתן ללמוד את זה מרחוק מכל מקום בעולם. בסופו של דבר זה בדיוק מה שעושים ביחידת 8200, שתוך חודשים ספורים מייצרים מתכנתים חדשים. השכר הממוצע השנתי למי שסיים את הבוטקאמפ עומד על 70 אלף דולר בשנה - שכר ממוצע של 20 אלף שקל בחודש - פי 2 מהשכר הממוצע בישראל.
עכשיו גם החברות הגדולות, כמו גוגל, מציעות שירותים כאלה של בוטקאמפ וגם רשות החדשנות בישראל פתחה קורס דומה ב-5,000 שקל. וויקס כבר משיקה תכנית לסטודנטים במקצועות הפיתוח כדי ללמד את הכישורים שהם צריכים. כיום כל החברות הכי גדולות מעסיקות בוגרי בוטקאמפ.
לא בטוח בהכרח שהדבר הנכון הוא ללמוד תכנות כדי להיכנס להייטק. כשההייטק התחיל החברות התחילו בפיתוח מוצר טכנולוגי חדשני בתחומים נישתיים. באותן שנים חברת הייטק ישראלית ממוצעת הייתה נמכרת ב-200 מיליון דולר. כיום ישנן חברות ישראליות ששוות מיליארדים או עשרות מיליארדים. השינוי הזה יצר מצב שבו יש צורך בפחות מתכנתים ויותר אנשי שיווק ופיתוח עסקי. החברות מחפשות עוד לקוחות וזה מצריך אנשי תמיכה ואנשי שירות. מאנדיי למשל פתחה 3 קורסים חינמיים בפיתוח עסקי קשרי לקוחות וגיוס עובדים.
מהו הדבר שהכי צריך במקצועות שאינם תכנות? אנגלית ברמת שפת אם. מועמדים רבים נפסלים בשל רמת אנגלית שאינה מספקת. לכן אם אתם לא רוצים לתכנת אבל כן רוצים להיכנס להייטק (אם תרצו שילדיכם ייכנסו לתחום) תלמדו כל תחום אחר, אבל תקפידו על לימודי אנגלית ברמה גבוהה, כבר מגיל בית הספר.
הרשימה המלאה - שכר חודשי ממוצע כעבור 5 שנים מסיום הלימודים במדעי המחשב. הנתונים נלקחו מהאתר של משרד הכלכלה והתעשייה:
אוניברסיטת רייכמן - 39,900 שקל
האוניברסיטה העברית בירושלים - 37,100 שקל
אוניברסיטת תל אביב - 36,300 שקל
אוניברסיטת בן גוריון - 33,500 שקל
האוניברסיטה הפתוחה - 31,900 שקל
המכללה למינהל - 31,200 שקל
אוניברסיטת בר אילן - 31,000 שקל
הטכניון - 30,900 שקל
>> בזמן שעבדתם, פרק 76 - הסיבות שהובילו להתרסקות ההיסטורית של פייסבוק