התפרצות נגיף הקורונה הובילה לשינויים מרחיקי לכת בתחומים רבים; אחד מהשינויים הגדולים ביותר היה דווקא בתחום המניות, שהפך לנגיש לכולם הודות לזינוק המטאורי של אפליקציה אחת: "רובין הוד". אפליקציית ההשקעות, שהייתה זניחה למדי בשנותיה הראשונות, הגיעה בתקופת הקורונה למקום הראשון בחנות האפליקציות והשאירה את טיקטוק הפופולרית הרחק מאחור.
"לרכוש ולמכור מניות נהיה עניין יומיומי פשוט כמו לעשות לייק", מסביר דרור גלוברמן. את התוצאות מרגישים בשוק: אם בינואר משתמשי רובין הוד החזיקו ב-4 מיליון פוזיציות של S&P 500, כיום הנתח עומד על לא פחות מ-12 מיליון. בהמשך החודש, כהוכחה האולטימטיבית להצלחתה המסחררת, רובין הוד תצא להנפקה לפי שווי מוערך של 40 מיליארד דולר. אך מה באמת עומד מאחוריה?
בחברה טוענים שמטרת העל שלהם היא לעשות דמוקרטיזציה של השירותים הפיננסים, כך שיהיו פתוחים בפני כולם - וללא עמלות. "למה דמוקרטיזציה? הבנקים שצריכים להתקשר אליהם כדי לבצע פעולות הם חסמים", מסביר דרור גלוברמן. "הבנק לוקח לך כסף ומאלץ אותך לדרך פעולה מסוימת. אנשים אומרים 'זה לא בשבילי'. או שהם לא משקיעים בכלל, או שזה יקר להם מדי והם לא רוצים להיכנס לתהליך. זה אומר שהשוק פחות דמוקרטי ופחות משוכלל ובמובן הזה, רובין היא תרומה אדירה".
אם רובין הוד לא מרוויחה מעמלות, ממה היא מרוויחה? בין היתר, דרך הריבית על הכסף שהלקוחות שומרים באפליקציה - ודרך שירות המנויים שלה, שבו היא מציעה ניתוחים פיננסיים מתקדמים. אך כל אלה מתגמדים ביחס למקור הרווח העיקרי: אך את רוב הכסף שלה (מעל ל-70%) רובין הוד מרוויחה מעמלות שהיא מקבלת מהברוקרים הברוקר מבצע את פעולת הקנייה והמכירה בפועל ומקבל עמלה, כשאת חלקה הוא מחזיר בחזרה לרובין הוד.
"למה שהיא תעשה את זה? כך בנק ההשקעות מקבל דאטה", מסביר דני פלד. "הוא יודע לפני כולם, עוד לפני שהפקודה נעשתה, שהולכים לקנות או למכור מניות מסוימות. הבנק יכול לדעת איזו השפעה תהיה לכך על השוק".
האם זה אתי לתת לבנק השקעות את האפשרות לקבל מידע כזה מראש, ובממדים כל כך גדולים? לא בטוח. הנושא נמצא בחקירה, אך נכון לכרגע, הרשות האמריקנית לניירות ערך לא מצאה כל עבירה. עם זאת, השבוע היא בחרה להטיל על רובין הוד קנס בגובה 70 מיליון דולר - הגדול ביותר שנתנה אי פעם - בשל "הטעית לקוחות". אחד הסיפורים הטראגיים ביותר שנקשרו לרובין הוד אירע בשנה שעברה: אלכס קירנס, סטודנט בתחילת שנות העשרים לחייו, קנה אופציות דרך האפליקציה - וכשקם בבוקר, הוא ראה שהוא חייב 730 אלף דולר בעקבות באג במערכת. קירנס, שלא הבין שמדובר בטעות, שם קץ לחייו.
"במידה רבה, האפליקציה פועלת כמו משחק מחשב או קזינו", מסביר גלוברמן. "יש שם אפקטים, קונפטי ופרסים. זה מייצר תגובה הורמונלית רגשית להשקעות, מה שמנטרל את היכולת שלך להחליט באופן רציונלי על הכסף, והופכת אותך למכור". גם מומחי התמכרות מעולמות ההימורים מסכימים שיש מכנה משותף בין רובין הוד לאפליקציות הימורים. ואכן, מתוך 18 מיליון אנשים שהורידו את האפליקציה, 17.7 מיליון הם משתמשים פעילים שנכנסים אליה מדי חודש.
בינתיים, הטענות על הממשק הממכר לא מפריעות להנהלת רובין הוד לצחוק כל הדרך אל הבנק. ברבעון הראשון של שנת 2021 רשמה האפליקציה הכנסות בגובה 600 מיליון דולר, ונראה שהיא מתכננת להחזיר למשתמשים - ולייעד להם 20 עד 30 אחוזים מהמניות שיחולקו. למרבה ההפתעה ובניגוד לציפיות, לא בטוח שהם יעוטו על ההצעה. אותם משקיעים צעירים מרגישים שרובין הוד, שמוסרת כאמור את המידע לבנקי השקעות כחלק מהמודל העסקי שלה, תאפשר לקרנות גידור לתפוס את הפוזיציה ההפוכה - וכך תוביל אותם להפסד.
>> בזמן שעבדתם, פרק 51 | 26 מיליארד תוך שבוע: החודש המטורף של ההייטק הישראלי