בשבוע שעבר הפכה אוסטרליה למדינה הראשונה שבה השימוש ברשתות חברתיות יוגבל לגיל 16 ומעלה. הילדים ובני הנוער יוכלו להשתמש ביוטיוב וואטסאפ, אבל לא בטיקטוק, פייסבוק, סנפצ'אט, אינסטגרם, טוויטר ורדיט.
מה הוביל לחקיקת החוק הדרמטי? זה התחיל באישה בשם אנאבל ווסט, שותפה בכירה במשרד עורכי דין תומסון גיר, בעיר אדלייד באוסטרליה, הבירה של אוסטרליה הדרומית. היא אם לארבעה ילדים, שקראה בתחילת השנה את ספרו של פרופסור ג'ונתן היידט, פרופסור לפסיכולוגיה, שנקרא "הדור החרדתי" (The Anxious Generation), שעוסק בכך שמדיה חברתית גורמת לצעירים, ועוד יותר לצעירות, להרגיש הרבה יותר חרדתיים ודיכאוניים. היידט אסף אינספור מחקרים מכל העולם, והמסקנה היא שבשנים שבהן הסמארטפון והרשתות החברתיות נכנסו לחיינו, בכל מקום בעולם בני נוער הרגישו יותר חרדה, שנאה עצמית ובדידות. יותר שעות מסך שווה יותר דיכאון.
עם התובנות האלו היא הגיעה אל בעלה, פיטר מלינאוסקאס, ראש ממשלת אוסטרליה הדרומית, שהכריז ב-8 בספטמבר השנה שהוא יעביר חוק שאוסר על בני נוער להיכנס לרשתות חברתיות. יום לאחר מכן, ראש ממשלת אוסטרליה, אנטוני אלבניזי, החליט שהוא מעביר את החוק הזה ברמה לאומית ולא מחוזית. הוא עשה זאת כנראה כדי לצבור נקודות על רגע מרוץ צמוד לבחירות שייערכו במאי.
במקביל, כבר לפני שנתיים, רופרט מרדוק, איל תקשורת אוסטרלי (שעל דמותו מבוססת דמותו של לוגאן רוי בסדרה היורשים), החל בקמפיין שזכה לאהדה גדולה – "תנו להם להיות ילדים" (Let Them Be Kids), בכלי התקשורת שבבעלותו, והוביל עצומה בנושא שזכתה ל-200 אלף חתימות. כמובן שהוא בעל אינטרס בעניין, אם הילדים ובני הנוער לא יקראו את החדשות ברשתות החברתיות, הם יגיעו לכלי התקשורת שלו.
אלבניזי מסר כמה מניעים לחוק – הרשתות החברתיות מספקות נשק לבריונים, מקור ללחץ חברתי, זרז לחרדה וכלי לרמאים. במקביל, בחודשים האחרונים פומפמו בתקשורת האוסטרלית כמה סיפורים מטלטלים, באדיבות מרדוק, על ילדה בת 12, שרלוט אובריין, ששמה קץ לחייה אחרי שסבלה מבריונות ברשת, מאק הולדסוורת', בן 17, ששם קץ לחייו לאחר שנסחט על ידי רמאי המתחזה לנערה מתבגרת וטילי רוזוורן, בת 15, ששמה קץ לחייה אחרי שהתעמרו בה ברשת.
Twelve-year-old Charlotte O’Brien’s dying wish was for the world to know what happened to her.
Hers is just one of too many tragic stories that have convinced the Prime Minister to ban social media for kids under 16.
Watch #60Mins on @9Now: https://t.co/jNsQkNCDKC pic.twitter.com/gnLp6Zoh41
איך מוודאים את גיל המשתמש? זו הסוגיה הכי מורכבת. אפשרות אחת היא להעלות תעודת זהות, שכן רק מגיל 16 אפשר להוציא תעודת זהות. יחד עם זאת, הרבה אנשים לא היו רוצים לתת למארק צוקרברג לאסוף עליהם מידע ביומטרי. באינסטגרם משתמשים בכמה דרכים כיום - להראות שיש לכם 3 חברים מאומתים מעל גיל 13, לקבל אישור הורים להתחבר לרשת דרך נוטיפיקציה שהם מקבלים וצריכים לאשר, והדרך השלישית היא להעלות וידיאו סלפי שלך, והרשת תבין מהווידאו הזה בן כמה אתה. הבעיה ש-AI לא יודע באמת לנבא גילים, כך שהדרך הזאת יכולה להיות קטסטרופה.
באוסטרליה הודיעו כי יחלו ברבעון הראשון של 2025 בפיילוט של כל דרכי האימות ויגיעו למסקנה בנובמבר 2025. ואילו קנסות צפויות חברות הטכנולוגיה שמפרות אותו לקבל? כבדים מאוד. על הפרה בודדת קנס של עד 50 מיליון דולר אוסטרלי, כלומר כ-32.4 מיליון דולר.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 200 - ענף הרכב החשמלי סוער ואלו המרוויחים הגדולים
רוצים לפגוש אותנו פנים אל פנים? כנס בזמן שעבדתם ייערך ב-16.12 בהיכל התרבות בתל אביב. לקניית כרטיסים