זה סיפור שמשלב פוליטיקה, כסף וטכנולוגיה: הכוונה היא לחרם שארה"ב מתכננת להפעיל כנגד טיקטוק, שאושר ב-13 במרץ בקונגרס. הדבר כמובן מעורר מהומות רבות, ואנשים רבים חוששים שהאמנות או שהפרנסה שלהם תיפגע. מנגד, קמלה האריס התראיינה השבוע וציננה את הרוחות כשאמרה שאין בכוונת ארה"ב להחרים את טיקטוק, אלא רק להתמודד עם הבעלים של החברה, בייטדאנס, חברה סינית שנמצאת בקשרים הדוקים עם הממשל.
בקונגרס הייתה תמימות דעים באשר לסוגיית הרגולציה סביב טיקטוק, ולא רק סביבה, אלא גם על טוויטר, פייסבוק ורשתות חברתיות נוספות. עם זאת, טיקטוק מדאיגה יותר מכיוון שיש לה כיום 170 מיליון משתמשים בארה"ב, ו-40% ממשתמשי הרשתות החברתיות נמצאים בטיקטוק לפחות פעם בחודש. היא הרשת החברתית הממכרת ביותר, והאמריקאי הממוצע מבלה בה יותר דקות מאשר בכל מקום אחר.
הדרמה הפוליטית מתחילה לפני 4 שנים. עוד בשנת 2020, דונלד טראמפ, אז נשיא ארה"ב, הודיע שהוא מוציא צו נשיאותי שבמסגרתו יחרים את טיקטוק באופן מוחלט, מה שיצר משבר עצום ביחסים שבין ארה"ב וסין. טראמפ למעשה נתן את ברכתו לעסקה שבה חברות אמריקאיות (אז, דובר על שיתוף פעולה בין וולמארט לאורקל) ירכשו את טיקטוק, והיא תהפוך לחברה אמריקאית לכל דבר ועניין. עם זאת, התהליך נעצר עם כניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד.
אז מה בעצם הבעיה עם טיקטוק? על פי מחקר שערכה חברת סייבר, טיקטוק חריגה בפופולריות שלה ובכמות המידע שהיא שואבת מהמכשיר שהיא מותקנת עליו. מדובר במעין כלי ריגול מטורף, במיוחד כשחושבים על זה שכל רשת ווייפיי שהתחברת אליה אי פעם נמצאת בידי טיקטוק. לא ברור אם טיקטוק אכן לוקחת את המידע הזה, אבל היא מסוגלת לעשות זאת.
בהקשר הזה ראוי גם לדבר על הזווית הישראלית, ועל החשד להטיית האלגוריתם של טיקטוק כך שיציג הרבה יותר תוכן פרו-פלסטיני מאז אירועי ה-7 באוקטובר, לאור העובדה שסין לא ממש נמצאת בצד שלנו, והיא אף סירבה להצטרף לכוח הבינ"ל נגד התקפות החות'ים. בעוד שבישראל את רוב התכנים החדשותיים צורכים באמצעות ערוצי הטלוויזיה המסורתיים, בארה"ב זה כבר מזמן לא ככה. הצעירים צורכים את החדשות שלהם בטיקטוק, מה שעוד יותר מעורר דאגה בהקשר זה.
טראמפ הוא אולי זה שיזם את החרם עוד בשנת 2020, אבל לאחרונה הוא חזר בו. הסיבה לכך כביכול היא שמי שמרוויח מחרם על טיקטוק היא פייסבוק, על אף שהיא פחות מסוכנת מבחינה לאומית. אז למה טראמפ התהפך, ופתאום הוא בעד הסינים ונגד האמריקאים? זה קרה אחרי פגישה עם ג'פרי יאס, תורם עשיר לקמפיין שלו, שהקים חברת השקעות שהשקיע בבייטדאנס, חברת האם של טיקטוק ומחזיק בה עד היום אחוזים. כמו כן, מדובר בתורם הגדול של פורום קהלת, שקידם בישראל את המהפכה המשפטית. ייתכן שהוא יהיה שר האוצר הבא במידה וטראמפ ינצח בבחירות.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 171 - אין רגע דל: השבוע הסוער של הבינה המלאכותית