העולם מציין שנה למלחמה באוקראינה, כאשר אחד הדברים שמטרידים אותו במצב הנוכחי הוא הידוק היחסים בין רוסיה לבין סין. הצעדים האחרונים של שתי המעצמות, שקרובות לחתימה על הסכם נשק, הם סוג של הכרזה על מלחמה קרה חדשה. "מי שעומד בראש הגושים האלה זה מצד אחד ג'ו ביידן, ומצד שני שי ג'ינפינג", מסביר דני פלד. "זה קורה, כי רוסיה ירדה מגדולתה ומי שתפסה את מקומה היא סין".
כיום, הכלכלה הסינית היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם עם 18.3 טריליון דולר תל"ג. ארה"ב עדיין מעליה עם פער משמעותי של מעל 25 טריליון דולר. ישראל לשם השוואה, עומדת על 527 מיליארד, כ-2% אחוז מכלכלת ארצות הברית.
מה כל כך מיוחד במלחמה הזו? כל כולה היא סביב טכנולוגיה – ובדגש על שבבים, תעשייה ששווה 553 מיליארד דולר ב-2023. "ה-CPU וה-GPU (כוח עיבוד ועיבוד גרפי) הם הדלק והגז של המאה ה-21", מסביר פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. "משבר הקורונה ומשבר האספקה גרם לכך שהעולם הבין שכל מדינה צריכה לייצר לעצמה שבבים, כדי שחס וחלילה לא יהיו תלויים במדינה אחרת", מסבירה אילאיל בו-צור. "על זה נוסף העניין הטכנולוגי. בעלות על שבבים מתקדמים היא פתח לטכנולוגיות מתקדמות שחשובות לביטחון".
מוקדם יותר השבוע סיפרנו לכם על המלחמה סמויה בין טייוואן וסין על מפעל אחד קטן במדינת האי. וורן באפט הכריז כי הוא הוא נפטר מרוב המניות שלו ב-TSMC, מה שהדאיג מאוד את המשקיעים. השותף שלו, צ'ארלי מונגר, אמר: "תעשיית המוליכים למחצה מאוד מוזרה. אתה לוקח את כל הכסף שהרווחת, ועם כל דור חדש של שבבים אתה משקיע בו את כל הכסף שהרווחת בעבר, משום שזו חובה, אם אתה רוצה להישאר במשחק. כמובן, שאני שונא עסקים כאלה".
באוקטובר 2022 החליט ביידן לעשות מעשה, וחסם את האפשרות של חברות אמריקאיות למכור שבבים לסין ללא אישור הממשלה אמריקאי. בינואר 2023 צירף הנשיא את הולנד ויפן לחרם הזה ולמעשה יצר קואליציית נגד מול זו של סין ורוסיה. למה הולנד? חברת ASML, שהפכה למפעל הגדול בעולם למכונות שקשורות לייצור שבבים, נמצאת שם. סין כמובן לא נשארו חייבים, ועובד סיני שעבד במפעל ולפי ASML גנב את תוכניות הייצור והעביר אותה למעצמה של שי ג'ינפינג.
בשבועות האחרונים, ארצות הברית לוקחת צעד קדימה בסנקציות, מודיעה שהיא מפסיקה את ההשקעות בסין ותחייב חברות אמריקאיות שרוצות להשקיע בסין לקבל אישור מהממשל. בנוסף, מנהיגת העולם החופשי מרחיבה את הרשימה השחורה של דונלד טראמפ, כשביידן מכניס עוד ועוד חברות לרשימה של חברות סיניות שלא יכולות למכור לארה"ב.
בזמן האחרון עלו לכותרות דיווחים על בלוני ענק שהופיעו בשמי ארצות הברית - שככל הנראה הגיעו מסין. הסינים טענו שמדובר בבלונים שקשורים לבדיקת אקלים ומזג האוויר, והאמריקאים גילו שאין בפנים ציוד כזה, מה שמחזק את התחושה שמדובר בבלוני ריגול. האמריקאים בתגובה, הוסיפו שש חברות לרשימה השחורה שלה.
וזה ממש לא הכל. בוול סטריט ג'ורנל פרסמו שבוע שעבר כתבה על כך שנגיף הקורונה הודלף ממעבדה בסין. אנחנו מכירים את התאוריה הזו מתחילת המגפה, אבל כעת היא חוזרת לכותרות. בסין טוענים שבארצות הברית מנסים לעשות רווח פוליטי על הגב שלהם, אבל בארגון הבריאות העולמי החליטו לפתוח בחקירה רשמית בנושא.
ומה עם הבינה המלאכותית? גם היא קשורה כמובן. "סין שנייה כיום לארצות הברית בפרסום מאמרים בעולם ה-A.I", מסביר פלד. "יש לה יתרון עצום על ארה"ב – היא לא מחויבת לשום כללי אתיקה שהמערב מכיל על עצמו".
>> בזמן שעבדתם, פרק 123 - הכפר היפני שתושביו חיים עד 100