את הסרט "ספרות זולה" כנראה שראיתם. יצירת המופת נחשבת לא רק לאחד מהסרטים הטובים של שנות ה-90, אלא גם לאחת מפסגות היצירה של קוונטין טרנטינו. הבמאי המהולל אסף שבע סצנות שלא נכנסו לסרט המקורי ונשכחו על רצפת העריכה והצהיר כי הוא הולך להפיצה אותה ב-NFT, דרך חדשה של יוצרים ואמנים לשחרר את היצירות שלהם לעולם תוך שמירה על הקניין הרוחני בעידן הדיגיטלי.
מירמקס, שהפיקה והפיצה את ספרות זולה, לא בדיוק התלהבה מהרעיון – והחליטה לתבוע את טרנטינו בדרישה לבטל את המכירה. אולם הבמאי טוען – זה שלי. "טרנטינו לקח חלקים שלא נכנסו לסרט, שצולמו מכסף של מירמקס, אבל עשה לזה נגזרת לעולם אחר", מסביר דרור גלוברמן. "הטענה של עורכי דין חיצוניים היא שטרנטינו לא הסדיר זכויות עתידניות ולכן זו סוגיה משפטית מורכבת", מוסיף דני פלד. "זה סיפור גדול עם השפעה מרחיקת לכת על איך כל עולם ה-NFT יתנהל".
עולם ה-NFT, שפרץ לחיינו בזמן מגפת הקורונה, נמצא בשיאו. ברבעון השני של 2021 נמכרו יצירות NFT בהיקף של עשרה מיליארד דולר. טרנטינו מצטרף למגמה מעניינת בעולם הזה, שנקראת Secret NFT, המציעה חשאיות מוחלטת של הקונה, כך שלא ניתן יהיה לאתר אותו.
רוב הכסף שזורם ב-NFT נמצא בפלטפורמה חדשה – OpenSea. "שם אפשר לקנות הכל. אם תזדרזו עד יום שבת תוכלו לקנות ציור מטופש של קוף ב-282 אלף דולר", מסביר פלד. "הפלטפורמה הזו, שבאה משום מקום, מכרה באוגוסט 3.4 מיליארד דולר, והסטארטאפ כולו שווה כבר עשרה מיליארד דולר".
גם חברת המוזיקה הגדולה בעולם יוניברסל הקימה להקה שלא יודעים איך היא שרה, משום שהיא עומדת להיות "להקת NFT". מעמדם של הביטלס בסכנה והכל בגלל להקה של ארבעה קופים מטופשים בשם "קינגדשיפ", שגם המוזיקה שלהם עומדת להיות מופצת באופן דומה.
כמו ביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים, גם ה-NFT (ראשי תיבות של Non-Fungible Token), מבוסס על טכנולוגיות בלוקצ'יין, ואם להיות ספציפיים יותר – ספציפית על מטבע הקריפטו אתריום. ההבדל הגדול בין NFT למטבעות קריפטו אחרים הוא ש-NFT היא יצירה חד פעמית שמגיעה עם תעודת זהות ייחודית, המאשרת שמדובר ביצירה מקורית.
השאלה המתבקשת היא האם יש באמת ערך לבעלות על מם אינטרנטי שמופץ במיליוני עותקים או שמדובר בהתלהבות ראשונית מפלטפורמה וטכנולוגיה חדשה. "ציור מסוים של ואן גוך למשל יש רק אחד – אפשר לנסות להעתיק אותו ולצייר אותו – אבל זה לא אותו ציור", אומר פלד וגלוברמן מוסיף: "אם אני משכפל ציור צבע שמן על בד השכפול שלו, טוב ככל שיהיה, הוא שונה מהמקור ואפשר לראות את זה. ב-NFT אין הבדל אמיתי בין השכפול למקור – זה אותו דבר. זה לא מבטיח בהכרח כסף, אלא רק יכולת להגיד – זה שלי".