שריפות הענק באירופה תפסו את הכותרות בחודש האחרון – ונראה שהמצב רק הולך להחמיר. חודש יולי האחרון היה החם ביותר שנמדד אי פעם, ונראה שאנחנו בדרך לשנה חמה בקנה מידה היסטורי. אז מה בעצם שונה בשנה הזו מכל שנה אחרת ועד כמה אנחנו באמת אשמים במצב?
מה הסיבות לתופעות הקיצוניות? הסיבה המרכזית היא הצורך הגובר באנרגיה. "האטמוספרה שלנו מייצרת את האיזון שמאפשר לבני אדם לחיות, כי היא מגנה עלינו מהחלל החיצון ששם הטמפרטורות נמוכות ולא מאפשרות חיים", מסביר דני פלד. "היא מאפשרת את זה על ידי כליאה של CO2 במינון מסוים שמאפשר את קיום החיים. מה שקורה זה שהמפעלים מתחילים לייצר עוד ועוד אנרגיה ולפלוט פחמן דו חמצני ועוד גזי חממה ובעצם כולאים את הקרניים של השמש באטמוספרה ומחממים את כדור הארץ מאוד".
מי שמחפש את הקשר בין ההתחממות הגלובלית לבני אדם, אפשר לראות שעם עלייתה של המהפכה התעשייתית קיימת עלייה חדה מאוד בריכוז הפחמן הדו חמצני באטמוספרה. "הגרף הזו הוא מענה לאנשים שמפקפקים בעובדה שעליית ריכוז ה-CO2 היא מעשה ידי אדם", אומר גלוברמן. "אנחנו רואים את הקשר בין מה שקורה באטמוספירה למה שפלטנו. קשה להמשיך לטעון שזה חלק מהטבע ולא בכוחנו לבטל". מי פולט את אותם גזי חממה? בחלוקה לפי מגזר בארה"ב, נמצא ש-28% מגזי החממה מגיעים מתחבורה, 25% מיצור חשמל, 23% מתעשייה, 13% ממסחר ומגורים ו-10% מחקלאות.
התחזיות הקודרות מראות כי המצב לא הולך להשתנות, ושבשנים הבאות נראה עלייה של עוד ועוד בפליטה גזי חממה. "הגרף מראה שסין ממשיכה בתנופת העלייה עם הפליטות, אבל מתחילה להיעצר. ארה"ב ואירופה מנגד, נמצאות בירידה גבוהה. הודו עצמה גם כן נמצאת בעלייה".
אז מה הופך את 2023 לשנה כל כך קיצונית מבחינת אקלים? התשובה היא "אל ניניו". את השם לתופעה נתנו חקלאים פרואנים מהמאה ה-17. הם ראו שהים מתחמם בסביבות דצמבר ושהתחממות הזו משליכה על החקלאות, הגשמים ועוד. התופעה היא עלייה בטמפרטורת מי האוקיינוס השקט ממערב לפרו ואקוודור בדרום אמריקה לפרק זמן של כמה חודשים. לתופעה השפעה על האקלים באזורים נרחבים בעולם, בחלקם אף מרוחקים עד מאוד מהיבשת הדרום אמריקנית. כשהים מחמם במקום לקרר, התוצאה היא תופעות אקלימיות טבעיות.
זה לא הכל. השנה קורה עוד משהו שלא קרה מעולם – האוקיאנוסים נמצאים בטמפרטורה הכי חמה מאז שהתחילה המדידה, כשבפלורידה הטמפרטורה מגיעה ל-38.3 מעלות צלזיוס. "מדענים מודאגים כי ההתחממות היא לא בתוך הגבול שאנחנו מכירים, אלא הרבה יותר ממה שאי פעם נמדד", מסביר גלוברמן. החיבור בין כל הגורמים יוצר תחזית קודרת מאוד לשנת 2024, שצפויה להיות אפילו חמה יותר מ-2023. העיתון "פיננשל טיימס" פרסם נתונים מדאיגים מאוד. מי שנולד ב-1980 הולך לסבול מחום מאוד משמעותי לקראת 2050. מי שנולד ב-2020 הולך, ככל הנראה, לסבול מחום קיצוני אלא אם כן בני האדם יעשו שינוי משמעותי.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 140 - הכלבה שלו חלתה - וכך הצליח להציל את חייה