בסוף השבוע שעבר התמנה יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, לנציג של ענקית ההשקעות סופטבנק בישראל. מי שעומד בראש חברת הענק, וגם יהיה הבוס של כהן, הוא המייסד מסיושי סאן – שנחשב לצייד חדי-הקרן הגדול בהיסטוריה, אבל גם חתום על כמה מהכישלונות המהדהדים ביותר בתולדות ההייטק.

מסיושי סאן נולד בשנת 1957 ביפן להורים ממוצא קוריאני, ונדמה שמאז הוא עבר מפגישה גורלית אחת למשנתה. הראשונה מביניהן אירעה בגיל 16, כשסאן פגש את פוג'יטה, האיש שהביא את מקדונלדס ליפן. "אם אתה רוצה להצליח בחיים, לך תלמד בארה"ב", אמר לו פוג'יטה - והוא הקשיב. בגיל 16 עבר סאן לארה"ב והצטרף לאוניברסיטת ברקלי היוקרתית שבקליפורניה. כשחזר למולדתו, הוא פגש איש נוסף שנתן לו השראה גדולה: רוקט ססאקי, סגן הנשיא לענייני אלקטרוניקה של חברת שארפ המיתולוגית, שאמר לו שהמפתח להצלחה הוא להכיר כמה שיותר אנשים חשובים.

עם הטיפים שקיבל, מסיושי בחר להקים חברה שמכרה מארזי תוכנות - אך מהר מאוד הוא הרחיב את עסקיו, בעיקר הודות לפגישה גורלית אחת עם ביל גייטס. גייטס המליץ לו לרכוש את המו"ל של PC Magazine, ומשם הוא המשיך ורכש גם את קומדקס ואת הזיכיון של יאהו! ביפן. הוא לא עצר שם, כמובן; ג'ק מא, האיש שמאחורי קבוצת עלי באבא, הצליח לשבות אותו בקסמיו - וסאן השקיע בו 20 מיליון דולר. זה השתלם, כמובן: אותם 20 מיליון הפכו ל-16.2 מיליארד. 


"בפגישת משקיעים האחרונה הודיע מסיושי סאן שהוא רוצה להיות רוטשילד של המאה ה-21", אמר דני פלד בפרק האחרון של הפודקאסט "בזמן שעבדתם". "זאת הסיבה שהוא מינה את יוסי כהן. הרציונל שלו הוא כזה: 'רוטשילד היה אחד הכוחות המניעים של המהפכה התעשייתית במאה ה-19, ואני הכוח המניע של מהפכת המידע של המאה ה-21'. הוא לא הכוח המניע של מהפכת המידע, אבל הוא ניכס את זה לעצמו", הוא הסביר.

למען האמת, אפשר להבין למה מסיושי קושר לעצמו כתרים. עם השנים הוא רכש עוד ועוד נכסים בתחוממים כמו אי-קומרס וגיימינג, וסופטבנק סיימה את השנה עם רווח של 46 מיליארד דולר. הרכש החדש, יוסי כהן, כנראה לא יזיק. "אנחנו לא נערער על היכולות של יוסי כהן, שפיקד על מבצעים חשובים", אמר דרור גלוברמן. "נגיד למסיושי סאן שהוא קנה לעצמו אדם מוכשר מאוד, אך גם לא העניו שבמנהלים. צא מהנחה שגם סודותייך יתגלו יום אחד ובגדול".

"היתרון הוא שכהן יכול להרים טלפון לכל אחד במדינה", טען גלוברמן ופלד חיזק: "לא רק במדינה. הוא בנה הרי רשת קשרים מטורפת. הסכמי השלום האחרונים הם ההישג המשמעותי האחרון שלו. הוא היה דמות מפתח בהסכמים. יש לו קשרים בישראל, גם בעולם המערבי, גם בעולם הערבי, באסיה ובכל מיני מקומות אחרים, וברמות הכי בכירות".

אבל למסיושי סאן יש גם כמה כישלונות מפוארים באוסף; אחד מהם קרה ממש לאחרונה, כשהממשל הסיני פתח בחקירה נגד ענקית המוניות DIDI, רגעים לפני שיצאה להנפקת ענק. אך ייתכן שהכישלון הצורב ביותר שלו נקשר דווקא באחד הישראלים המעניינים ביותר בעולם: אדם נוימן. WeWork, השקעת הדגל של סופטבנק, התרסקה וריסקה יחד איתה הן את השווי והן המוניטין של סופטבנק. 

"אדם נוימן הוא אולי היהלום שבכתר, אבל סופטבנק ביצעה לא מעט השקעות מפוקפקות, כמו למשל בחברת סטארטפ לניהול דוג ווקרס בסכום הזוי של 300 מיליון דולר", פירט דני פלד. "החברה כמובן לא הצליחה לעמוד ביעדים וההשקעה נמחקה במפח נפש. השקעה נוספת מפוקפקת במיוחד היא בגרין סילק, חברת השקעות בריטית שהשקיעה בשמה של סופטבנק בחברות פורטפוליו של סופטבנק עצמה – דבר שגובל בהרצת מניות". לא סתם קרדיט סוויס, ענקית הפיננסים השוויצרית, הודיעה שלא תעבוד איתו יותר בחיים. 

>> "בזמן שעבדתם": מעל כולן: טיקטוק השלימה את המהפכה