הרעיון של האינטרנט של החפצים הוא לא רעיון חדש. המחשבה שמאחוריו היא לחבר כל חפץ שיש לו תקע חשמלי (וכמה כאלה שלא) לרשת האינטרנט. על הרעיון שוקדים כמה מאבות האינטרנט, ביניהם סרף וקליינרוק, כבר שנים ארוכות. אולם נראה כי רק עכשיו החזון הזה קורם עור וגידים, הודות לכמה טכנולוגיות חדשות שהוצגו בתערוכת ברצלונה האחרונה, בתערוכה מיוחדת שנקראה "העיר המחוברת".
לרוב כשמדברים על בית חכם, מדברים על מערכות סגורות, מיוחדות, שעולות אלפי שקלים במקרה הטוב, ושאינן ידידותיות לאחרות. אבל חברות התקשורת והאלקטרוניקה הגדולות הולכות קדימה – במטרה להפוך את הרעיון של בית חכם ובית מחובר למשהו שזמין לכל אחד, ולא רק למי שהפרוטה מצויה בכיסו. והאם כל אחד צריך להדליק נורה בבית בישראל כשהוא בהולנד? כנראה שלא.
מורטי רנדוצ'ינטלה, סגן הנשיא של קוואלקום למחשוב וניידות, מסביר כי הטלפון הסלולרי הפך להיות הרכזת של האינטרנט של הכל, כפי שהם מכנים זאת. "הטלפון הפך למכשיר מדיה", "אתה יכול לגשת לחשבון הנטפליקס שלך, ולהזרים סרט לטלוויזיה, סריקת מסמכים, הדפסה אלחוטית. אין מגבלות. כוח העיבוד שיש לך בטלפון כיום, זהה לזה שיש לך בסביבה של מחשב נייח או נייד".
זאת, לצד הטמעה של הטכנולוגיות האלה בהמוני מכשירים שכבר רכשנו, או שנרכוש בקרוב. התכונות והיכולות של כל המכונות הללו לדבר אחת עם השניה ועם הרשת, כבר יהיו בתוך המכשיר עצמו, ולא נצטרך לעשות כמעט דבר כדי שהתכונות האלה יפעלו. הן יהיו מוכנות לשימוש, ישר מהקופסה. הנה שמונה דוגמאות.
1. לחמם את הבית מהסלולרי: לא מעט מההדגמות של העיר המחוברת בברצלונה, עסקו בבקרת טמפרטורה ובחיסכון באנרגיה, נושא שכנראה יהיה כאוב למדי בשנים שעומדות לבוא, בשל הדלדלות משאבי כדור הארץ.
הרעיון הוא שהטמפרטורה, שתהיה למשל, מוקרנת על הקיר תהיה נתונה לשליטה של בני הבית, כל אחד בחדרו, ישירות מהטאבלט או מהסמרטפון שלו. ואיך זה נעשה? באמצעות למשל טכנולוגיית NFC, שתזהה כניסה של סמרטפון או טאבלט לחדר מסויים – ותעלה את הטמפרטורה רק באותו חדר שנמצאים בו, בשעה שבשאר הבית, הטמפרטורה תישאר נמוכה. ניתן גם יהיה לשייך כל התקן לאדם ספציפי, כך שהבית החכם בדור החדש, יידע גם מה הטמפרטורה החביבה עליכם, לפי הסמרטפון שנמצא גם ככה בכיס שלכם.
2. הטוסטר החזאי: תמיד כשרוצים להדגים את החזון של כל חפץ המחובר לרשת, מדברים על מכשירי חשמל פשוטים, כמו מקרר או טוסטר שמחוברים לאינטרנט. אבל הטוסטר הזה, שהוצג כבר לפני כמה חודשים, הוא לא טוסטר רגיל. הוא טוסטר שחוזה את מזג האוויר, וקולה לכם את התחזית – ישר על הלחם.
איך זה נעשה? לטוסטר יש חיבור לרשת שמוריד את תחזית מזג האוויר משרת מתאים, ואז קולה את הציור המתאים והטמפרטורות הנמוכות והגבוהות לאותו יום על הפרוסה.
3. המנעול החכם: פיתוח נוסף, שהוצג על ידי קוואלקום ו-AT&T הוא מנעול חכם מדור חדש לבית. כבר ראינו מנעולים חכמים, אבל המנעול הזה? פשוט גאון. מעבר ליכולת לפתוח את הדלת לפי קרבה של הסמרטפון של הבעלים, למנעול החכם הזה יש לוח מקשי מגע ספרתי. בעלי הבית יכולים מרחוק, לקבוע קוד כניסה זמני עבור למשל, שכן שבא להשקות את העציצים ולאסוף את העיתון כשבעלי הבית בחו"ל. הקוד כמובן, יהיה פג תוקף מתי שבעלי הבית ירצו. שימושי גם לילדים שתמיד שוכחים את המפתח. למי שמודאג מכך שהטכנולוגיה המתקדמת תנעל אותו מחוץ לבית – המנעול הזה ניתן לפתיחה גם בדרך המיושנת של תחיבת פיסת ברזל משוננת לתוך חור ולסובב אותה עם היד.
4. מזרימים במכונית: הדור הרביעי, שעדיין לא כאן במדינתנו, אבל הולך ומתרחב בעולם (יש בעולם כיום למעלה מ-60 רשתות דור רביעי), הוא מפתח מסוג אחר – מפתח לעתיד בו מכונות מדברות אחת עם השניה, מה שנקרא M2M (Machine To Machine), עוד מילת באזז שריחפה באוויר בברצלונה לא מעט בשבוע שעבר. התקשורת הזו בין מכונות תאפשר עתיד שבו מכוניות ינהגו את עצמן, יהיו מתואמות עם רשת הרמזורים ועוד דברים שאולי נשמעים היום מדע בדיוני, אבל יתאפשרו בזכות הדור הרביעי. חברת ג'נרל מוטורס, הודיעה שהחל משנת 2015, מיליוני כלי רכב בעולם יהיו מצויידים כבר מהמפעל ביכולות שכאלה.
חשבו שתוכלו להוריד אפליקציות ישירות למחשב המכונית שלכם, במקום או בנוסף לסמרטפון (פורד הציגה כמה אפליקציות כמו ספוטפיי, שזמינות כבר עכשיו למערכת ה-Sync שלה במקומות שונים בעולם, בארצות הברית ובאירופה), וחשבו שלא תצטרכו יותר לקחת אתכם סרטים לדרך – הדור הרביעי יאפשר לכם לצפות בסרטים בצפיה ישירה במכונית, בדיוק כמו שאתם עושים את זה היום בבית מול מסך המחשב הביתי.
5. מכונת הקפה המחוברת: במטרה לקדם תקן אחיד שיאפשר לכל מכשירי החשמל בבית ולמכשירים אחרים לדבר אחד עם השני, מנסה קוואלקום מנסה לקדם את הרעיון של שליטה וחיבור על חפצים יומיומיים דרך הרשת באמצעות פורוטוקול שלה, שנקרא All Join. אחת ההדגמות המרשימות שלו בברצלונה, הייתה שליטה על מכונת הקפה הביתית, באמצעות הטאבלט. מהנדס של החברה, הדגים איך הוא קובע את מידת החוזק של הקפה, ומפעיל את המכונה ישירות מהטאבלט. לדבריו, מכשירים שכאלה יהיו על המדפים עוד לפני סוף השנה הנוכחית. בקרוב תוכלו להורות למכונה להכין לכם את האספרסו, עוד לפני בכלל שתצאו מהמיטה.
6. קופסת המדיה הביתית: חברת סמסונג הציגה בתערוכה את HomeSync, שרת מדיה ביתי, המבוסס על אנדרואיד. המשמעות? תהיה לכם בבית קופסה אחת, שתדע להזרים תכנים לכל טלוויזיה בבית, ושתוכלו לשלוט עליה עם הסמרטפון. כל הסרטים, התמונות והמוזיקה שלכם יהיו מאוחסנים בנקודה אחת, על הרד דיסק ענקי, תוכלו להריץ עליה גם אפליקציות ומשחקים של אנדרואיד ולהעביר תכנים בין הסמרטפון שלכם לטלוויזיה – ללא מאמץ. חזון דומה כבר הוצג על ידי חברות כמו מיקרוסופט לפני שנים מספר, אבל המכשיר הזה באמת עובד– ויוכל להיות אצלכם בקרוב בסלון.
7. רשת בטלוויזיה: לא מצליחים לקבל קליטה בנייד? הנה לכם פתרון. משעברו כולם לשידורים דיגיטליים, נותרה בהרבה מדינות תהייה – מה לעשות עם התדרים שהתפנו? או במילים יותר פשוטות, האם אפשר לעשות משהו עם מה שהיינו מכירים פעם כ"שלג" בטלוויזיה?
בכמה מדינות, החלו יוזמות להשתמש בתדרים ששימשו פעם לשידורי הטלוויזיה האנלוגיים – לטובת יצירת "סופר וויי-פיי", יותר אמין ממה שיש לנו כיום. היתרון של התדרים האלה, שכמו שידורי הטלוויזיה של פעם – הם מגיעים לכל מקום, ומצליחים להתגבר על מכשולים גיאוגרפיים. אז למה לא להשתמש בהם לטובת רשתות מידע אלחוטיות אמינות?
בתערוכת ברצלונה הציגה קבוצת העבודה המקצועית Weightless Special Interest Group, את הקופסה הראשונה שלה, שמשתמשת בתדרים האלה למשהו אחר לחלוטין – להוריד את העומס מרשתות דור שלישי (ודור רביעי). הרעיון הוא לפרוס קופסאות כאלה בכל מיני מקומות, כסוג של חיזוק לעומס האדיר על הרשתות הסלולריות. המשמעות המעשית בשבילנו היא שנוכל לקבל קליטה טובה יותר בכל מיני מקומות עמוסים, או שיש בהם בעיות קליטה, כמו למשל הרי ירושלים. יש למישהו התנגדות?