הסרטונים הלוהטים של י'
לפני מעט יותר משנה היה זה הווטסאפ שהרס את חייה של י', בחורה נורמטיבית, צעירה ויפה שהשתובבה קצת במעלית ונתנה אמון בגבר הלא נכון. היו שאמרו שזו אשמתה שהצטלמה באקט לוהט מלכתחילה, והיו שהאשימו את הבחור שהפך את אותו האקט הלוהט והאינטימי לנחלת הכלל. כך או כך, כולנו קצת אשמים – בחלום הכי גרוע שלנו לא היינו מדמיינים את זה קורה לנו או לקרובים לנו, אבל זה ממש לא מונע מאיתנו להעביר בחיוך מרושע את הסרטון הלאה, לעוד קבוצה של חברים שבוודאי תודה לנו על הריגוש הקצר והמיידי. הפלטפורמה הזאת, המאפשרת לשתף בקלות סרטונים ביתיים חסרי מקור, הופכת את כולנו לחלק מהבעיה. הסיפור העצוב של ההיא מהמעלית, לפחות, תרם לשינוי החקיקה בישראל – ומאז מוגדרת בחוק הפצת סרטון כזה כעבירת מין.
התמונה של איל גולן והנערה הלא נכונה
מאז ומעולם אהבנו לרכל על מפורסמים, והווטסאפ שדרג אותנו עם האפשרות להוסיף לקשקשת ברשת גם תמונה, שם ופנים. ביום בו התפוצצה פרשת "משחקי חברה" הפכה תוך שעות נערה תמימה אחת, שבסך הכל הצטלמה עם איל גולן בבילוי בחוף הים, לילדה שנתנה את הפרח שלה לזמר המפורסם. תמונתה בביקיני חבוקה עם גולן, לצד שמה המלא, עברה בסמארטפונים שלנו כמו שפעת חזירים באוטובוס לא מאוורר. לאחר קצת יותר מ-24 שעות התברר שאין קשר בין התמונה לבין הפרשה, אבל לאמת הזו לקח כבר הרבה יותר זמן לעבור.
תמונות האישה המבותרת במזוודה
החוסר בצנזורה באפליקציית ההודעות הביאה לשיא חדש גם את תפוצת התמונות הקשות לצפייה. בקיץ האחרון סערה המשטרה לאחר שתמונות גופת אישה מבותרת שנמצאה סמוך לתחנת הרכבת "ההגנה" בתל אביב הופצו באמצעות ווטסאפ, ככל הנראה על ידי אנשים שהגיעו לגופה לפני המשטרה. לא עזרו האיומים בחקירה וההבהרות כי מדובר בשיבוש הליכי חקירה – התמונות המשיכו להגיע למשתמשים, והמפיצים לא נמצאו עד היום. המשטרה כינתה אותם "אנשים עם הפרעות", אבל הפסיכולוגים אמרו שאלו סתם אנשים רגילים שמחפשים ריגושים, ופשוט לא מבינים את פוטנציאל הנזק.
פליט הריאליטי והטרנסג'נדריות
יש גם מי שמצא דרך לנצל את ווטסאפ לשיווק: בחודש שעבר הגיע לידינו סרטון של כוכב ריאליטי שזוג טרנסג'נדריות מבצעות בו מין אוראלי. הסרטון, שהופץ באמצעות האפליקציה, שימש כמעין פרסומת לאותן בלייניות, שהציעו את שירותיהן החינמיים לבליינים והשתמשו בסרטון של הכוכב כאמצעי שכנוע לבחורים שהיססו לקבל את הצעתן. גם צילום מסך של שיחת ווטסאפ המסגירה פלירטוט וקביעה למפגש בינן לבין שחקן מפורסם עזרה להן להכניס למיטה גברים נוספים. כי אחרי הכל, כולם רוצים להיות איפה שהמפורסמים כבר היו.
הצעירה שנאנסה וגילתה את זה בווטסאפ
לפני מספר חודשים יצאה צעירה מאשקלון לבילוי במועדון בעיר, שתתה משקה לא מזוהה והתעוררה למחרת כשהיא לא זוכרת דבר מליל אמש. את הזיכרון רענן לה סרטון שהופץ באפליקציית הווטסאפ, בו היא תועדה מקיימת עם גבר זר יחסי מין על רצפת רחבת הריקודים של המועדון. הצעירה התלוננה על אונס, מנהל המועדון הכחיש, והמשטרה חוקרת.
הקבוצות המשפחתיות (או: אמא שלכם בווטסאפ)
טוב, זה היה נורא חמוד ומגניב בהתחלה, כשכל משפחה הבינה שחוץ ממקרר עמוס בטאפרוור היא חייבת לפתוח גם קבוצת ווטסאפ פעילה כדי להיות משפחה מושלמת. זה התחיל עם הומור משפחתי שרק אנחנו מבינים, המשיך לפלטפורמה די מוצלחת לתיאומים לקראת אירועים משפחתיים, אבל די מהר הפך לדבר הכי מעיק שקורה בסמארטפונים שלנו, כולל תמונות אינסופיות של האחיינים ובדיחות לא מצחיקות של אמא. ופתאם גם המשפחה המורחבת הקימה קבוצה, וגם המשפחה של בן הזוג, ועכשיו כבר צריך לפתוח גם קבוצה מצומצמת יותר, שאפשר לרכל בה במקביל על המתרחש בקבוצות הגדולות. הבעיה היא שאי אפשר לעשות מיוט לקבוצה המשפחתית, לא נעים, אחר כך צריך לבקש מאמא בייביסיטר.
האפשרות לרגל
אחד הדברים הארורים (והמעולים) שהווטסאפ הכניסה לחיינו היא האפשרות last seen. היתרונות ברורים: בקלות רבה ניתן לנו המידע הנפלא אודות זמינותו של הבנזוג, החברה, הבוס או הבת המתבגרת. המידע הזה יעיל במיוחד בשעות לילה מאוחרות או בוקר מוקדמות, עת מתאפשר לנו לגלות מי ער ומשועמם ממש כמונו. בצד החסרונות אפשר למנות את אובדן היכולת לשקר אודות הזמינות שלנו, כמו גם את אובדן העמימות שהייתה לנו פעם, כשהיינו שולחים סמס ומתרצים לעצמנו שהתשובה מתאחרת כי "הוא בטח עוד לא ראה אותו".
זוגיות בווטסאפ
בהמשך לסעיף הקודם, האפליקציה מאתגרת במיוחד זוגיות בראשית ימיה. עידן הסמסים אפשר לנו לדעוך באיטיות לתוך ספקולציות שונות אודות הזמינות של הדייט שלנו, אבל הווטסאפ לא מותיר מקום לספק: הוא חתך ממך מוקדם ואמר שחייב ללכת לישון, ואז נראה לאחרונה בשעת לילה מאוחרת? הוא לא התקשר, בטח בגלל שאין לו סוללה, אבל זה לא הפריע לו לצ'וטט עם חברים? לפעמים, כמו שאומרים, כבר עדיף לא לדעת.
סוגיית התשלום
אחד הנושאים החמים והמדוברים ביותר סביב ווטסאפ הוא התשלום עליה. האפליקציה החינמית מעוררת מדי פעם את השאלה האם תישאר כזו לנצח – כנראה שאחרי שהתרגלנו לשלם, והרבה, על סמסים, קשה לנו להאמין שכל הטוב הזה ניתן לנו בחינם.
השמועות הגיעו לשיאן עם מכתב שרשרת מזויף שרץ, איך לא, בווטסאפ, והציע למשתמשים את האפשרות להימנע מתשלום אם יעבירו את ההודעה הלאה. בשנה שעברה התאכזבנו לשמוע שמנכ"ל החברה הודיע באופן רשמי כי משתמשים חדשים יצטרכו לשלם דולר אחד לשנה, אבל האמת היא שארבעה שקלים שנתיים הם לא תשלום שלא שווה את כל שערוריות הווטסאפ שעוד צפויות לנו גם בשנה הבאה.