אתם באוטובוס. תקועים בפקק ארוך ומחפשים איך להעביר את הזמן. נזכרים שבדיוק פספסתם את הפרק האחרון של "להיות איתה", מדליקים את הפרק בסמארטפון, שוקעים בכיסא הלא נוח, ואז לפתע הסרטון נתקע ומראה סימן של טעינה.
התסריט הזה, בצורה זו או אחרת קרה לכולנו, ולצערנו הרבה יותר מדי פעמים. ומה אם היינו מספרים לכם שהטכנולוגיה שתשים קץ לצרת הטעינה הזו (ולא רק) כבר קיימת וקיימת בישראל? אז הנה, אנחנו מספרים לכם.
אז לטכנולוגיית הפלא קוראים דור 4 (4G), וברוב העולם משתמשים בה כבר עכשיו מאות מיליוני אנשים מאושרים, הנהנים מהיכולת לגלוש במהירות אדירה שמאפשרת העברת סוגים שונים של מידע במהירות מסחררת. בישראל, לעומת זאת, היא מתבוששת מלהגיע ורק השבוע הוצגה לראשונה בהדגמה של רשת אורנג' בהרצליה.
"טכנולוגיית הדור הרביעי היא טכנולוגיית התקשורת הסלולרית המתקדמת ביותר כיום, שמאפשרת קצבי הורדה והעלאה מאוד מהירים", אומר ל-NEXTER אלון ברמן, מנכ"ל אריקסון ישראל, שידבר בעוד כשבוע וחצי בפאנל "מתי וכיצד ישראל מתקדמת לדור 4 בסלולר", שייערך במסגרת כנס Go Mobile בשיתוף NEXTER.
1. מהירויות האינטרנט שיש במחשב נייח – מגיעות לסמארטפונים
ההבדל העיקרי בין הרשת העתידית לבין רשתות הסלולר מדורות 2 ו-3 הקיימות בהן אנו משתמשים היום, הוא שאלו תוכננו עבור שיחות טלפון, עליהן נוספו בדיעבד יכולות גלישה סלולרית. יכולות האינטרנט שלהן היו מוגבלות וככל ששימושי הגלישה עלו והפכו נפוצים יותר מהשיחות הקוליות הרגילות, במקביל לחדירת הסמארטפונים, ירדה היכולת שלהן לספק את הצרכים האלו.
בדור 4, לעומת זאת, הרשת הסלולרית כולה מבוססת על תקשורת אינטרנט (IP) מהירה, ועליה מתלבש כל היתר. הטכנולוגיה המובילה בתחום זה, LTE, מאפשרת קצבים גבוהים במיוחד של העלאת והורדת מידע - עד 150 מגה-ביט הורדה ועד 50 מגה-ביט העלאה - ומסוגלת להגיע בעתיד אף ליותר מכך. אלו קצבים מהירים יותר מהמקסימום שמציעות כיום חברות תשתית האינטרנט הקוויות בישראל (בזק והוט).
לדברי ברמן, "זה יוצר מצב שדברים שהיינו רגילים להשתמש בהם רק בבית אפשר יהיה לעשות גם בשימוש נייד, בכל מקום וללא חוטים". משמעות הדבר, הוא מסביר, היא ש"התשתית הקבועה תהפוך להיות פחות תנאי לכל מיני דברים". כך, לדוגמא, שיחות וידאו בסלולר יהיו לא פחות איכותיות מאשר בחיבור לנתב הביתי, וכך נוכל לבצע את כל שימושי האינטרנט מכל מקום בעזרת כל מכשיר מחובר. האפשרויות כמעט בלתי מוגבלות.
2. שידורי המהפכה
אחד השימושים היותר ברורים ומצופים מהדור הרביעי הוא שידור הווידיאו. כיום כמעט כולנו מצלמים ומעלים סרטונים מהאייפון ליוטיוב או פייסבוק, אך האיכות שלהם בינונית במקרה הטוב ולוקח להם זמן רב להפוך לזמינים ברשת. בדור הרביעי נוכל לשדר לחברים את כל מה שאנו עושים בשידור חי וב-HD מלא. כך, לדוגמא, בהצגת רשת הדור הרביעי של אורנג' שודר קטע מהאירוע באיכות HD לפרופיל הפייסבוק של אייל אילוז, סמנכ"ל הטכנולוגיות בחברה, בעזרת סמארטפון שעמד על הבמה. לאחר מכן הוא הפתיע את הקהל כאשר העלה על המסך את הגיטריסט אבי סינגולדה, בשידור חי מחזרה להופעה, וגם זה כמובן באיכות HD.
3. דור המשחקים
יתרון בולט אחר של הדור הרביעי הוא ההשהיה (latency) הנמוכה. השהיה היא הזמן שלוקח לשני מכשירים להתחבר אחד לשני. כשאתם גולשים ברשת, לדוגמא, מהירות האינטרנט שלכם יכולה להיות גבוהה במיוחד, אבל זה לא ממש יעזור לכם, בגלל שכל חלק באתר דורש קודם נוהל חיבור בין המחשב שלכם לשרת לצורך העברת התמונות, הטקסטים ושאר התכנים. השהיה נמוכה מקצרת את התהליך הזה ומאפשרת לנצל את מהירות החיבור המהיר לגלישה חלקה.
השימוש הבולט ביותר להשהיה נמוכה הוא משחקים דרך הרשת. כדי לשחק מול אנשים אחרים, יש צורך בתגובות מהירות לפעולות שונות. אחרת הזמן שעובר בין ביצוע תנועה אצל שחקן אחד לזמן בו שחקן אחר רואה אותה על המכשיר שלו עלול להוביל לפסילה. בעבר עלה הנושא לכותרות בישראל כאשר לגיימרים הוצע מסלול אינטרנט מיוחד בבזק, שהציע השהיה נמוכה לצורך משחקים בזמן אמת. הדור הרביעי הוא בעצם המסלול המיוחד הזה, רק בלי חוטים, בכל מקום ומכל מכשיר.
4. מתחברים לעננים
מהירות ההעלאה היא מאפיין בולט נוסף של הדור הרביעי. עד היום, מהירות ההעלאה שקיבלנו היתה נמוכה וגרמה לכך שגם אם צריכת תוכן היתה מהירה, העברה של תכנים בכיוון ההפוך זחלה. תחום בו הדבר הורגש במיוחד הוא שימוש בשירותי ענן, המאפשרים שמירה ושליפה של נתונים מרחוק. אם ניסיתם פעם לשמור קובץ כלשהו מהסמארטפון לשירות ענן כמו דרופבוקס, גוגל-דרייב או אייקלאוד, בטח שמתם לב שזה לוקח הרבה יותר זמן מלפתוח את אותו קובץ לאחר מכן מהרשת. בדור הרביעי התמונות והווידאו שלכם יעלו הרבה יותר מהר, ותוכלו להיות בטוחים שהגיבויים שלכם מעודכנים בכל רגע.
5. שיחות איכותיות ומעבר בין שירותים
אבל לא רק גלישה ושימוש בשירותים אינטרנטיים בדור הרביעי טובה יותר מהטכנולוגיות הסלולריות הישנות. זו גם הטכנולוגיה הראשונה המביאה שיפור משמעותי באיכות השיחות. עד כה היו השיחות מבוססות על טכנולוגיה מיושנת שלא אפשרה להן ליהנות מהשיפורים במהירות הרשתות. בטכנולוגיית LTE עומד הדבר להשתנות בזכות ההתבססות המלאה על האינטרנט. VoLTE (ראשי תיבות של Voice over LTE) משדר את שיחות הטלפון באופן דומה לשיחות בסקייפ או וייבר, כך שאיכות השיחות תעלה יחד עם מהירות הגלישה, והן יישמעו יותר קרובות להקלטות MP3 ופחות כמו כאב האוזניים שהן היום.
בנוסף לשיפור האיכות, מאפשר המעבר לשיחות מבוססות תקשורת אינטרנט גם שילוב שלהן עם שירותים נוספים. רוצים לעבור בין שיחת וידאו לשיחת קול? תוכלו לעשות זאת בלחיצת כפתור, ללא הניתוק והחיוג מחדש שנדרש עד כה - ממש כמו שימוש באייקון הדלקת וכיבוי המצלמה בסקייפ או בגוגל הנגאאוטס.
6. טלוויזיה בלי ממיר
אם אתם רוצים לצפות ב"ארץ נהדרת" (למשל), כבר לא בטוח שתצטרכו לחכות עד שהיא תעלה לאפליקציית MakoTV. רוחב הפס האדיר של הטכנולוגיה החדשה מאפשר לא רק שידור וידיאו ממכשיר למכשיר, אלא גם הפיכה של הסמארטפון לממיר טלוויזיה אמיתי.
7. רשת חירום כשהרשת קורסת
יכולת נוספת של הטכנולוגיה נקראת LTE Direct, ומאפשרת למכשירים ברשת לתקשר גם מחוץ לה. במלים אחרות: אם שני מכשירי סמארטפון תומכים נמצאים על פסגת האוורסט (או מקום שבו באמת אין כיסוי 4G, שהותקן על ההר הגבוה בעולם בשנה שעברה) - הם יתפקדו כמכשירי קשר, המסוגלים להעביר ביניהם נתונים ללא תיווך רשת כלשהי. הדבר עובד גם עם קבוצת מכשירים, ומאפשר לשירותי חירום לעבוד כרשתות סגורות ונפרדות מהרשת הכללית ולהמשיך לעבוד גם במקרים בהם הרשת קורסת. שימוש אחר ביכולת הזו יכול להיות שידור צילומים חיים ממשחק כדורגל לכל המכשירים הנמצאים באיצטדיון, או שליחת קופוני רכישה לכל המכשירים הנמצאים בקניון. גם הרכב הבא שלנו יכול לנצל את הטכנולוגיה, למשל כדי לתקשר עם הרכבים האחרים על הכביש ולהתריע בפנינו אם התקרבנו יותר מדי לרכב שלפנינו או לתקשר עם הרמזורים וכך לייעל את מערכת התחבורה כולה.
ומתי כל היופי הזה יגיע לישראל?
כאמור, בעולם קיימות כבר קרוב ל-250 רשתות דור 4 בקרוב ל-100 מדינות. גם בישראל הן כבר קיימות אבל לא מיושמות. כדי שנוכל ליהנות מכל זה בישראל, זקוקות ספקיות הסלולר לאישור ממשרד התקשורת. אישור, אותו מעכב המשרד כבר מספר שנים. כדברי גיל שרון, מנכ"ל פלאפון, בוועידת המובייל של כלכליסט לפני כשלושה חודשים: "למרות שישראל היתה מהראשונות בעולם בהשקת רשת סלולרית מסחרית כבר לפני 25 שנה, מהראשונות בעולם שפרסו רשתות דור 3 ודור 3.5, והינה מהמובילות כיום בשימושי תוכן וגלישה בעולם, היא נמצאת כיום במקום לפני אחרון במהירות גלישה סלולרית במדינות ה-OECD".
הסיבה לכך שטכנולוגיית הדור הרביעי אינה זמינה בישראל היא התנגשות בין טכנולוגיה לחקיקה. תחילתה בקרב ישן בין צה"ל לחברות אזרחיות. כל טכנולוגיית תקשורת חדשה דורשת אישור של משרד התקשורת, לאחר שמשרד הביטחון אישר בשם צה"ל כי השימוש בתדרי התקשורת אינו מסכן את כלי התקשורת הצבאיים. בפועל, במשך שנים מונע הצבא שימוש בטכנולוגיות אלחוט שונות בטענה כי הוא זקוק לתדרים לצרכי התקשורת הפנימית שלו.
כך, לדוגמא, נאסר בעבר לייבא לישראל טלפונים אלחוטיים ביתיים ואף מכשירי בלוטות', מכיוון שצה"ל טען כי התדר בו משתמשים שני סוגי המכשירים (2.4 גיגה-הרץ) דרוש לתקשורת שלו, מה שעלול להתבטא בהפרעה לתקשורת הצבאית או אפילו בציתות לה. רק ב-2003 הותר לבסוף לייבא לארץ מכשירים אלחוטיים בשתי הטכנולוגיות. טכנולוגיות נוספות, ביניהן 4G ואף WiFi משופר, המשיכו להיות אסורות לשימוש בישראל עד השנה שעברה, לאחר שהובטח לצה"ל פיצוי של מאות מיליוני שקלים על פינוי התדרים הרלוונטיים.
עתה, לאחר פינוי התדרים על ידי צה"ל, נדרש מכרז של משרד התקשורת שבו יחולקו התדרים שפונו בין החברות הדורשות אותן - או, במקרה זה, ספקיות הסלולר. לאחר שהתווכחו במשך זמן רב כמה תדרים תקבל כל אחת, החליט משרד התקשורת להתנות את הקצאת התדרים בכמה התחייבויות של הספקיות, וביניהן איחוד הרשתות. בעקבות ההסכמים שנחתמו לאחרונה בין פרטנר להוט מובייל ובין סלקום לפלאפון וגולן טלקום, צפויה בזמן הקרוב התקדמות מהירה יותר.
השבוע הבטיחו אורנג' ופלאפון כי רשתות הדור הרביעי שלהן - שהן למעשה שתי הרשתות היחידות הנחוצות בעקבות איחוד הרשתות - יפעלו במלואן תוך שנה אם רק ירשה להן משרד התקשורת לעשות זאת.
לא כל כך מהר
האם זה אומר שעם הכניסה של הדור הרביעי לישראל נוכל סוף סוף להיפטר מהחוטים, לזרוק את הממירים והנתבים הביתיים ולהסתפק בלשלם חשבון תקשורת לחברת הסלולר שלנו בלבד? כן ולא. "לתשתית הקווית לבית יש יתרונות וזכות קיום, בעיקר כי שדרוג התשתית האלחוטית, שתלויה בהקצאת תדרים, איטי יותר משדרוג המהירות בתשתית הקווית", אומר ברמן. אך הרפורמה בענף התקשורת, הוא מאמין, תיקח אותנו לעידן בו כל חברה תציע את כל תשתיות התקשורת למנוייה, כך שכל אחד מאיתנו ישתמש בכל סוגי הקישוריות - כבלים, לוויין, סיבים אופטיים ודור רביעי - אך ישלם על כולם יחד לחברה אחת. "בסופו של דבר תהיה אגנוסטי ולא יהיה חשוב לך אם אתה מקבל את השירות בקו או באלחוט, כי הוא יהיה באותה רמה".
תגובת משרד התקשורת: "משרד התקשורת פעל, פועל ויפעל כדי להשיק בישראל שירותים מתקדמים של דור רביעי לטובת ציבור הצרכנות וקידום הענף. במטרה להתמודד עם מצוקת התדרים, המשרד פעל לפינוי תדרים לצורך ההשקה, ומצוי בשלב של קביעת אופן הקצאת התדרים זאת באמצעות מכרז. המשרד מצוי בבחינה של שיתוף רשתות סלולריות לטובת קידום הנושא, תוך שמירה על היבטים תחרותיים, וסביבתיים".