קיבלתם את השמועות על ההרוגים בפיצוץ מפעל בחיפה? האמנתם? אני לא מאשים אתכם. נכון שלצה"ל יש דובר, אבל וואטסאפ נותן לו חתיכת פייט. בטח מבחינת מהירות עדכון המידע, אבל לא פחות חשוב - גם האמינות לא נופלת בהרבה מזו של דובר צה"ל. נכון, יש נפילות, אבל היי, גם לדובר צה"לֹ לא חסרות החלקות מפוארות, אולי אפילו מפוארות יותר.
זוכרים את ה"שמועות שקריות" בוואטסאפ, שטענו שצה"ל נערך למבצע נרחב בשם "צוק איתן"ֿ, שמטרתו לטהר קיני מחבלים בעזה? צה"ל טרח להכחיש.
זה היה רק לפני שלושה ימים, ולקח כמה שעות עד שהתברר שוואטסאפ צודק ודובר צה"ל לא. ומאז, "צוק איתן" הוא מציאות איתנה בחיינו. ברור שדובר צה"ל לא יכול לגלות סודות ולהכפיף שיקולים מבצעיים לשמועות-רשת. אז למה להכחיש? יש גם "לא מגיב". שמועות הרשת הן כאן, והן כופות את עצמן על צה"לֹ ועל המציאות. השאלה היא איך מתמודדים איתן, וכאן נוחלים צה"לֹ ודוברו מפלות, ומשלמים באמינות שהולכת ויורדת. וזו ממש לא הפעם הראשונה, אפילו לא הפעם הראשונה בעימות הזה.
צה"לֹ מפסיד גם לאל-ג'זירה
לא נעים לדמיין את זה, אבל הדרך להודיע למשפחות שלושת הנערים שהם אינם, היתה בעצם מירוץ. מירוץ בין צה"ל ובין הוואטסאפ. מי יגיע ראשון אל המשפחות? על המטרה הקדושה אי אפשר לערער - לדאוג לכך שההודעה תגיע אל המשפחות מגורם מוסמך. אבל זה כמעט בלתי אפשרי. כדי לעשות את זה, מנע דובר צה"ל את פרסום הידיעה על מותם מכלי התקשורת, וכך קיבלנו את התמונה העגומה של עיתונאים שיושבים באולפני הטלוויזיה בשעה שמונה בערב, יודעים את האמת אבל משקרים לציבור במצח נחושה ובלית ברירה כאילו שאינם יודעים עדיין מה עלה בגורל הילדים. אבל מה חשבתם, שזה עזר? ברור שלא. כי בעולם של תקשורת בינלאומית ומרובת ערוצים, דובר צה"ל לא יכול לסכור את שטף המידע בידיו. וכך סבא של גיל-עד שאער שמע את הבשורה הקשה באל-ג'זירה.
אפשר להסתכן ולהעריך שקרובי משפחה אחרים, צעירים יותר, קיבלו את זה ישירות לטלפון כבר קודם.
זה מצב אכזרי, אבל הוא לא הולך להשתנות. רק להחריף. בהנחה שצה"ל לא מספיק להודיע לכולם, ממי עדיף לקבל את האינפורמציה - מהוואטסאפ או מאל ג'זירה? מוואטסאפ או מערוץ 2? האם צריך למסור הודעה רשמית לתקשורת דקות אחרי ההודעה למשפחות, גם במחיר של אי הגעה לכל הקרובים? אולי צריך להכפיל את כמות האנרגיה שמופנית לאיתור הקרובים ומסירת ההודעה הרשמית, או אפילו להגדיר שיש קרובים שמודיעים להם טלפונית, במטרה לקצר למינימום את זמן ההמתנה עד הוצאת ההודעה המסודרת לתקשורת? אלה שאלות קשות שאין לי תשובות אליהן. אגב, ביקשתי מדובר צה"ל שיחת רקע עם בכיר שמתמודד עם הדילמות האלה, כדי להבין איך זה נראה מהצד שלו. שם לא רצו לתת אפילו את זה. אולי מחכים שהאינפורמציה הזו תגיע אלי בוואטסאפ ממישהו.
להתמודדות המהוססת של דובר צה"ל עם מהירות המידע יש מחיר כבד כבר עכשיו. אנחנו זוכרים את זה עוד מסיפור המרמרה, שבו צה"לֹ צילם ראשון את האלימות מצד הטורקים - אבל הפיץ אותה אחרון והפסיד את הקרב התודעתי.
הקרב על האמינות
במקום למסור אינפורמציה חדשה, רשמית ואמינה, דובר צה"ל הוא יותר ויותר החבל שנגרר על הארץ אחרי העגלה, מספק בחוסר חשק את האישור האחרון למידע שאנחנו כבר די יודעים. בכל פעם שוואטסאפ (שם קוד לכל פלטפורמה טכנולוגית להפצת שמועות) צודק ודובר צה"לֹ (שם קוד לכל דובר של גוף רשמי) לא, בכל פעם שוואטסאפ מקדים ודובר צה"לֹ מאחר, אנחנו מאמינים קצת יותר לשמועה הבאה וקצת פחות לגוף הרשמי. עוד מנת אמינות עוברת מהכף של דובר צה"ל אל הכף של וואטסאפ.
ברור שיש מקרים שבהם הסודיות הצבאית מחייבת, וחיי אדם על הכף. אבל יש הרבה מקרים שבהם מדובר בסך הכל בהתנהלות חכמה יותר ומהירה יותר. אי אפשר להסתיר את האמת, כי סופה להתגלות. היום אפילו אי אפשר לעכב אותה. הדרך היחידה לנצח בקרב על האמינות היא להפיץ מהר יותר אמת מלאה יותר, ולעשות את זה שוב ושוב.