בסוף בסוף, כשנגמרו להם הטיעונים למה צריך את המאגר הביומטרי, פנו נציגי המדינה לשופטי בג"צ וביקשו להציג להם חומר בטחוני חסוי. זה היה אמור לשכנע את השופטים שעם כל הבעיות וההסתייגויות, המאגר הביומטרי נחוץ למדינת ישראל. שופטי בג"צ, שדנו השבוע בעתירה נגד המאגר הביומטרי, לא התרשמו מהילת הבטחוניזם. "אני שואל את עצמי האם ראוי בהליך כזה שזה לא עניין ביטחוני, רובד של חושך על החושך", אמר השופט הנדל.

כמה גדול החושך על חושך? עד כדי שהמידע הסודי הזה, ליבת הסיבות להקמת המאגר הביומטרי החודרני - לא הוצג בכלל לעיני חברי הכנסת, בעת שאלה התבקשו לקדם את המאגר הביומטרי ולחייב את אזרחי המדינה להפקיד בידיו את פרטיהם הכי אישיים. עד כדי כך רציני ההליך בבית המחוקקים שלנו. העמותה לזכויות דיגיטליות, שעתרה עכשיו לבג"צ נגד המאגר, הניחה בפניו הזדמנות היסטורית לתקן את העיוות המטורלל הזה, שסימני הטירלול שלו משתרעים מקצה העולם ועד קצהו.

המאגרים של שוודיה והודו נפרצו

"אז למה המדינה צריכה את המאגר הזה? תשובה ברורה עוד לא ניתנה. אם אתם חושבים, 'מה הבעיה עם המאגר, מה יש לי להסתיר' - תזכרו שהשאלה החשובה צריכה להיות מופנית כלפי מי שרוצה להקים מאגר כל כך רגיש, מסוכן ושנוי במחלוקת: מה יש לכם להסתיר?"

השאלה הזו עדיין רלוונטית. כתבתי אותה כאן לפני חמש שנים, תחת הכותרת "האצבע היחידה שתקבלו ממני היא אצבע משולשת", לצד אזהרות קונקרטיות, שגם הן כבר התממשו. למשל, מפני פריצה או דליפה של המאגר הביומטרי. כן, זה כבר קרה. במדינה לא פחות מתקדמת מישראל – בשוודיה, וגם במדינה אחת לא פחות גדולה ורגישה – הודו. המאגרים הביומטריים של שתיהן דלפו לרשת בחודשים האחרונים. טביעות אצבע, דגימות קרניות עיניים ופרטים אישיים של יותר ממיליארד איש, חופשי חופשי לכל דורש. אתם מבינים מה זה אומר? שמי שטביעת האצבע שלו דלפה לרשת - מעכשיו היא פסולה לכל שימוש, כי אפשר לזייף אותה. כן, מזייפים היום טביעות אצבעות. זה לא מספר חשבון בנק או מספר דרכון, שאם הוא דולף - אפשר להחליף. זו דליפה לנצח. עכשיו מה נראה לכם, שגורלו של המאגר הישראלי יהיה אחר? הוא לא. כי זה מה שקורה למאגרי מידע נחשקים.
מפעל להחלפת אצבעות

הדבר השני שהזהרנו מפניו - אני ואחרים - הוא שימוש לא מורשה במאגר על ידי מורשה. וזה כמעט קרה פה בישראל, בשבוע שעבר. המשטרה פנתה לבית המשפט כדי שיתיר לה להשתמש במאגר הביומטרי לצורך זיהוי ישראלי שנהרג בחו"ל בתאונת דרכים ובית המשפט אישר. המטרה ראויה, אלא מה – שזה לא לפי החוק. אין עדיין חוק שמתיר שימוש כזה של המשטרה במאגר. ברגע האחרון נמנעה הדליפה הלא חוקית הזאת של המידע. 

מי שרוצה - שיצטרף

גם שופטי בג"צ הזהירו מהתרחבות הגישה למאגר. המדינה טענה של-11 עובדים בלבד יש גישה למאגר הביומטרי. "היום זה 11, מחר זה 20, מחרתיים 30 ובעוד שנה אולי 100", אמר השופט יוסף אלרון. כמו עם נתוני סלולר ונתונים אחרים - אין שום סיבה להאמין שלא ייבנה מסלול עוקף ומהיר - המשטרה או השב"כ פונים לשופט תורן, מוציאים צו במעמד צד אחד בעשר דקות, ושולפים מידע מהמאגר הביומטרי. וזה עוד במקרה הטוב, של גישה לפי החוק, ולא חדירה לא מורשית של מישהו שהשיג סיסמה ורוצה לעזור לחבר.

"אולי יותר מתאים שמי שרוצה להצטרף יצטרף, מי שלא לא?", הציע הנדל בדיון, לפי הדיווח בהארץ. "ואז יש בחירה. היום אין בחירה. אולי זה יותר ראוי בשלב הזה? אם זה באמת כל כך טוב, כל כך כדאי, זה כאילו טוב לאזרח, אתה מגן עליו, אז תן לו להחליט. הזמן יעשה את שלו, אז אנשים יצטרפו ואף אחד לא יבוא בטענה כי אני בחרתי לוותר על הפרטיות שלי".

"יש טענה, למה בכלל שלטון מרכזי אוסף מיד על האזרח שלו?", שאל השופט יצחק עמית. "בהינתן שאנחנו נותנים לשלטון מרכזי במשטר דמוקרטי הרבה פרטים על כל אזרח ואזרח ותמיד יש את החשש לאיזה סוג של מראה שחורה, האם החשש של הרכשה כפולה (זיוף זהויות) שווה את כל זה?", שאל. "היה צורך לעבור מהעולם הישן לעולם החדש", ענה לו נציג הפרקליטות. "היה ברור שצריך להתקדם הלאה. התיעוד החכם נותן מענה לחלק מהבעיה. אם עכשיו יש לנו תעודת זהות חכמה ודרכון חכם עם שלל אמצעי ביטחון ושבב שכוללים נתונים ביומטריים כאלה ואחרים את התיעוד הזה לא ניתן יהיה לזייף. חוות דעת של מומחים הראו שכאשר אתה עובר לתיעוד חכם הבעיה הזאת של הרכשות כפולות עולה. כדי לתת תשובה לבעיה הזאת נדרש אותו מאגר".



מומחים אחרים אומרים את ההפך, וכאן יש ויכוח. מה שאין לגביו ויכוח הוא שהמאגר הוקם, נוהל וממוגן באופן שערורייתי. זה לא רק דו"ח מבקר המדינה שקטל אותו. רק החודש חשף המתכנת רן בר זיק שממשק התורים להוצאת תעודת זהות ודרכון - פרוץ, ושדרכו אפשר להשיג מידע רב ערך על המוציאים.

אם יש צדק בעולם, תתקבל העתירה שהגישה התנועה לזכויות דיגיטליות בשבוע שעבר לבג"צ נגד מדינת ישראל, והמאגר הביומטרי ייסגר או לכל הפחות יצטמצם. היום, כשכרטיס האשראי שלנו נגנב ברשת, מבטלים לנו את הישן ושולחים חדש. בקצב הזה, מדינת ישראל תצטרף לפתוח מפעל להחלפת אצבעות.