זה לא סוד שרובנו חושבים שספורט זה הדבר הזה שאנחנו רואים בטלוויזיה תוך כדי רביצה על הכורסה עם פירורים של ביסלי על החולצה. בעוד חלקנו יודעים שאפשר גם לצאת החוצה ולבעוט בכדור בעצמנו, זה אף פעם לא יהיה אותו דבר כמו לצפות בצ'אבי ומסי עושים את זה בברצלונה. חובבי הספורט הארד-קור ירצו גם לדעת מה אמר אלישע לוי בחדר ההלבשה לאייל משומר, מה לחש יעקב בוזגלו לבחור שישב מימינו בבלומפילד ואיפה ראובן עובד בילה אתמול בערב (רמז, צריך להשאיר שם טיפ בסוף).
כשבאנו לסקר את חמשת אתרי הספורט המובילים בישראל לא יכולנו להתעלם משני האתרים המובילים בישראל - אתר ONE (שכל תכניו מופיעים גם ב—makoספורט לצד תכנים עצמאיים) ואתר ספורט5 . שלושת האתרים האחרים נבחרו בקפידה לפי פרמטרים של עניין לחובבי הספורט, ייחודיות מול המתחרים – וחוש הומור, כי בואו לא נשכח – ספורט זה בידור. קבלו את החמישיה הפותחת שלנו:
ONE – אתר הספורט הגדול בישראל
למה מגיע להם: ONE הוא אתר הספורט הגדול בישראל - יעידו כמויות הטוקבקים - ומאחוריו עומד דסק תוכן ענק, שלא נופל מהמערכות החדשותיות הגדולות. האתר מתעדכן במהירות רבה מאוד, במיוחד בזמן סיקורי משחקים, וכמות התכנים בו ענקית. את טורי הדעות והפרשנויות כותבים בדרך כלל שמות גדולים ומוכרים מעולם הספורט שלנו, מדורון ג'מצ'י ועד חיים רביבו. ל-ONE פרסומים ראשונים רבים וכן אג'נדה ברורה במגוון נושאים, כמו המאבק נגד גביית תשלום עבור שידורי ספורט בטלוויזיה. מתחם הרכילות "גליצ'ים" הפך כבר מזמן למשהו שכולם מדברים עליו, גם אם לא תמיד מודים בזה.
באשר לחסרונות, האג'נדה הכללית של האתר, כמו של רוב גופי התקשורת הגדולים (והמצליחים) בישראל, היא לקדם את הצהוב והמעניין על פני החשוב. זה ניכר בבחירת האייטמים הראשיים באתר ועד לרמת הכותרות. נראה שכל נפיחה של ארקדי גאידמק במוסקבה תזכה לכותרת ראשית באתר, אפילו אם זה על חשבון זכייה במדליה כחול-לבן בתחרות גדולה בחו"ל. בכלל, ענף הכדורגל הפופולרי מקבל עדיפות אוטומטית על שאר הענפים בצורה די צורמת לעתים.
בסקירה של שנת 2009 כתבנו כאן, כי לעיתים יש הרגשה שהמהירות והכמות זוכות ב-ONE לעדיפות על פני האיכות. עברה שנה, ולמרות שעדיין ניתן למצוא בעיות עריכה מביכות בדיווחים חיים ("נבחרת ישראל הפסידה 70:70 למונטנגרו"), נראה שרמת העריכה החדשותית באתר השתפרה פלאים – כל זאת בלי לפגוע במהירות עדכון התכנים. עוד נכתב בשנה שעברה ש-ONE נופל מאתרים אחרים (YNET ו-ספורט5) ברמת עדכוני הווידיאו, גם בנושא זה חל שיפור ניכר - החל מהסיקורים הנפלאים של אסף אבולעפיה מהמונדיאל בדרום אפריקה, דרך תקצירים של אירועים גדולים וכלה בשידורים חיים מאירועים ברחבי העולם.
שורה תחתונה: גלישה קבועה ב-ONE עדיין מבטיחה להיות הכי מעודכן בכל חדשות הספורט – בזמן אמת.
ספורט 5 – אתר הבית של ערוץ הספורט
למה מגיע להם: כמובן שהיתרון הכי גדול של אתר ספורט 5 הוא גוף הספורט הגדול שעומד מאחוריו. כאתר הבית של ערוץ הספורט, ספורט 5 מכיל כמות גדולה מאוד של תכני וידיאו מעולים וטורים מעניינים של טובי פרשני ערוץ הספורט - אבי מלר, נדב יעקבי, ירון טלפז ועוד. באתר ניתן למצוא קטעי וידיאו בלעדיים בין אתרי הספורט הישראלים, ובנוסף גם שידורים חיים שלא ניתן לצפות בהם בשום מקום אחר ברשת. עבודת העריכה החכמה והמשובחת שמורגשת בדרך כלל באתר עושה חשק לחזור אליו כל פעם מחדש.
אבל יש גם חסרונות - והחיסרון הגדול ביותר באתר הוא הניווט הלקוי בו. גם למי שמכיר את האתר מקרוב קשה להתמצא בו ולמצוא בו דברים. מנוע החיפוש של קטעי הווידיאו בעייתי ולא פועל כהלכה ותפריטי הניווט פשוט לא נוחים. מאתר העוסק בתכני טלוויזיה, ניתן היה לצפות לאזור ברור ומוגדר שיכיל תוכניות מלאות לצפייה באתר. חסרון נוסף עבור הגולש הוא ההתעקשות של ספורט 5 לדרוש כסף על צפייה במשחקים בשידור חי דרך האתר בשהייה בחו"ל (15 דולר למנוי חודשי). קצב העדכון של ענפים שאינם מרכזיים אף הוא לוקה קצת בחסר.
לעומת שנה שעברה, כמעט שלא חלו שינויים ויזואליים באתר, להוציא את רכיב הפליי-ביי-פליי (כזה שהיה באתר הבי.בי.סי לפני עשור כבר), שנראה קצת מיותר בשנת 2010 בה כל אחד יכול למצוא כמעט כל משדר ספורט בחינם באינטרנט. השינויים הגדולים של האתר התרחשו דווקא ברמת התוכן, שם נראה כי ניסו להתחקות אחר הגישה הצהובה יותר של המתחרים ב-ONE, שלא לומר – "ניסו לרדת לרמה שלהם". בעוד ONE יצאו מהקונספציה שצרכני הספורט הם עם של גברים חלולים, דווקא ספורט 5 קצת הלכו אחורה בתפיסה המגזרית, וחבל.
שורה תחתונה: אתר מאסט לכל חובב ספורט בישראל.
וואלה!ספורט – ערוץ הספורט של פורטל וואלה
למה מגיע להם: וואלה ספורט לא מתחרה ב-ONE ו-ספורט 5 בכמות העדכונים, אבל לא נופל מהם בכל הנוגע לאיכות ומהירות. למעשה, אפשר להמשיל אותו לעיתון "הארץ" של אתרי הספורט. העריכה מצויינת וללא פשרות, עם כותרות משעשעות (בסגנון של עיתוני הספורט של פעם, שהלכו מן העולם), ללא מגמתיות והעדפה מסויימת של "טאלנטים" של האתר, כמו ברקוביץ' ב-ONE או אוחנה בספורט 5. בנוסף, זה כנראה אתר הספורט שמצחיק אותנו הכי הרבה.
מצד שני, לעתים הרצון של וואלה!ספורט לייחודיות בא על חשבון הגולש. לדוגמה - ההשתלחות הקבועה של המערכת בקבוצת הכדורסל של מכבי תל-אביב, אותה נראה כאילו סימנו במערכת וואלה כשנואת הציבור. אוהדי הקבוצה הודיעו כבר מזמן שהם מחרימים את האתר עקב הסיקור החד-צדדי לדעתם, מה שלא מסביר את עשרות הטוקבקים שמקבל מהם אוהד גרינוולד על כל כתבת ביקורת על המועדון.
שורה תחתונה: אתר לחובבי ספורט אמיתיים, שלוקחים את הספורט שלהם ברצינות.
ויקיפועל - מיזם ראשון ויחיד מסוגו
למה מגיע להם: ויקיפועל הוא מיזם ראשון ויחיד מסוגו בארץ, ולכן גם נכנס לרשימה זו, למרות העובדה שכולו מוקדש למועדון אחד. האתר מכיל מידע עצום על העבר של המועדון, הוא מתעדכן כל הזמן ומשמש גם ככלי מעולה להתעדכן באירועים עתידיים. האתר אנציקלופדי, ובנוי על התשתית המוכרת של ויקיפדיה הפופולארית.
הממשק המוכר של ויקיפדיה ידידותי למשתמש, נוח לניווט ומאפשר לכל מי שחפץ בכך לעדכן את הערכים הרלוונטיים. התוצאה היא מאגר מידע גדול ובאמת יוצא דופן בנוף הספורט שלנו. מצד שני, שיטת ויקיפדיה מאפשרת למעשה לכל ילד בן 12 לכתוב, להוסיף ולשנות ערכים קיימים, מה שיכול ליצור לא מעט בעיות, וזה עוד לפני שדיברנו על אוהדים של יריבות מסוימות שיכולים להשחית את האתר ללא מאמץ, כפי שאכן כבר קרה בעבר מספר פעמים. ואם כבר אנחנו קטנוניים, מי מעדכן את הערך של שאול אייזנברג?
שורה תחתונה: אוהדי הפועל יהנו מההומור, אוהדי הקבוצות האחרות יקבלו עוד סיבה לשנוא את הפועל – וגם יהנו מההומור העצמי המשובח של האדומים
מכבי אלקטרה תל אביב – האתר הרשמי של סגנית אלופת ישראל
למה מגיע להם: הטייטל של מכבי תל-אביב כל כך מחייב, שהאתר שלה חייב להיות ממש מרשים כדי לעמוד בסטנדרטים שהיא הציבה לעצמה. בפועל, עורכי האתר מתפעלים אותו מספיק טוב כדי "לא לבייש את הפירמה". מעבר לעדכונים שוטפים והודעות רשמיות של הקבוצה (אותן לרוב ניתן למצוא גם באתרי החדשות) - האתר מספק עדכונים ב-SMS, גלריית מולטימדיה ענפה, ערוץ יוטיוב רשמי עם תכנים בלעדיים, חנות מוצרים, מבצעים מיוחדים ואפילו סרגל כלים שניתן להורדה חינם לדפדפן. האתר גם מעדכן את תכניו בתדירות גבוהה בפייסבוק, כולל הפעלת הגולשים/אוהדים. אם בוחרים לשנות את השפה לאנגלית מגלים שהאתר שומר על רוב תכניו גם בשפה האנגלית, ובכך מייצג את המועדון בכבוד גם מול היריבים בחו"ל, דבר שאי אפשר להגיד על שאר האתרים של המועדונים הישראלים.
מצד שני, מלבד סקר לא מאוד אטרקטיבי, האתר עדיין לא התקדם לעולם ה- web 2.0, וחסר בו מאד שיתוף אינטראקטיבי של הגולשים. בולטת בעיקר העובדה שלא ניתן להגיב (לטקבק) לידיעות החדשותיות באתר. את שלל השירותים הללו ניתן לקבל באתר האוהדים הרשמי של המועדון, הכולל גם פורום פעיל במיוחד של אוהדים בשיתוף הקבוצה. חיסרון נוסף הוא שהאתר כולו כתוב בשפה ממלכתית, שלא לומר משעממת לעתים, שמזכירה במעט את סגנון הדיבור המכובס של ראשי המועדון.
שורה תחתונה: בדיוק כמו הקבוצה של מכבי תל-אביב, גם האתר של המועדון הוא רמה בפני עצמו.