לא מעט יוזמות התנדבותיות ששילבו בין טכנולוגיה למאמץ בעורף קמו מאז תחילת המלחמה. לצד מיזמי הסברה כמו קהילת לינק לישראל או חזית ההסברה ההתקפית בלינקדאין, מיזם טכנולוגי-חברתי נוסף הוא Bites - סטארטאפ בתחום ההדרכה שהתגייס לטובת שיקום ענף החקלאות, שכידוע, נפגע קשות בלחימה.
עובדים זרים רבים שעבדו בחקלאות חזרו לארצות מולדתם בחודשים האחרונים, מה שהותיר את הענף במחסור חמור של כוח אדם. בתגובה, החקלאים יצאו בקריאה לעודד צעירים ישראליים להצטרף לענף, אך לעיתים המאמץ הזה לא נשא פרי, תרתי משמע, מכיוון שהעובדים החדשים לא היו מיומנים מספיק.
טל נגלר אלמוג, מייסדת Bites, זיהתה את הקושי הזה והחליטה להתאים את הפלטפורמה של החברה להדרכת עובדים חדשים למשימות חקלאיות. עוד בתחילת המלחמה, נגלר פנתה לראשי מערך החקלאות של ארגונים כמו "אחים לנשק", "השומר החדש" ו"לקט ישראל" והעמידה לרשותם, בתרומה מלאה, את הכלים הטכנולוגיים של Bites.
"במשך יותר מעשור עסקתי בתחום הלמידה, עוד בצבא, ובעיקר בשנים הסטודנטיאליות שלי כאשר לימדתי לפסיכומטרי והתפתחתי בעולם הזה. למדתי משפטים באוניברסיטת תל אביב, ולאחר התמחות באחת הפירמות הבנתי שזה לא סגנון העבודה שמתאים לי", מספרת נגלר. במהלך העבודה בחברת ההכנה לפסיכומטרי "קידום" הכירה נגלר את חגי הורוביץ, שהפך לימים לשותפה ב-Bites. "במהלך השנים עסקנו בפיתוח של חומרי למידה דיגיטליים, עד שהחלטנו לעזוב את 'קידום' וליצור משהו ביחד. הרעיון שלנו עסק בפער שבין עולמות תוכן יומיומיים וכיפיים, ועולמות תוכן מקצועיים שהם משעממים וכוללים פלטפורמות מסורבלות".
המטרה הראשונית של Bites הייתה להביא את העולם החדש למערכת החינוך ולהפוך את השיח שבין מורים לתלמידים לכזה שתואם את השפה של היומיום. "יצרנו גרסה ראשונית והתחלנו למכור אותה לכמה בתי ספר - כולם הביעו המון התלהבות, בעיקר התלמידים. הבנו שהקונטקסט שיצרנו טוב, ושיחד עם זאת, כדי להתקדם ולצמוח כדאי לבדוק את העולם הארגוני. בנקודה הזאת פגשנו את ערן חפץ שהגיע מהעולמות העסקיים לאחר שהשתחרר משירות צבאי כטייס F-16, הקים מספר מיזמים משלו וחווה את האתגר שכרוך בהכשרת עובדים".
נגלר מסבירה שבייטס פונה כיום לחברות עם מערך עובדים רחב מפוזר, החל מ-100 עובדים ועד מאות אלפים, ומסייעת להכשיר אותם באופן אפקטיבי החל מהימים הראשונים בארגון ועד להכשרות שוטפות, עדכונים מקצועיים ועוד. כיום החברה עובדת עם לקוחות כמו אמזון, מיקרוסופט, יוניליוור ואחרות, ומצליחה לקצר ולייעל את תהליך ההכשרה והחפיפה של העובדים. המערכת למעשה מדמה מעין רשת חברתית בסגנון טיקטוק, כאשר ההדרכות מחולקות לקטעי וידיאו קצרים המכונים בייטים.
אחד מהיתרונות של Bites הוא שהמשתמש המתלמד לא נדרש להתקין שום אפליקציה נוספת, אלא מקבל את הסרטונים היישר לחשבון הוואטסאפ שלו. גם המנהל שמעביר את ההדרכה לא זקוק לציוד מיוחד, אלא מצלם את הסרטונים בסמטארטפון שלו. קטעי הווידיאו הם קצרים וענייניים, וכוללים בין היתר סטיקרים, ממים, כתוביות ואלמנטים נוספים שמזכירים יותר את השפה ברשתות החברתיות מאשר בקורסים מקצועיים.
מתי נפל לכם האסימון שיש צורך להתגייס לטובת המאמץ המלחמתי?
"מצבי חירום תמיד כרוכים בהרבה אינפורמציה שצריכה להגיע לקהלים רחבים, וזה הלחם והחמאה שלנו. החברה היא גלובלית ועובדת בעיקר מול שווקים בעולם, בעיקר בארצות הברית, אבל עדיין יש לנו בסיס לקוחות מאוד רחב בישראל, כולל כאלה שיש להם הרבה אחריות במצבי חירום. לכן, הרצון שלנו לתרום ככל האפשר מהרגע הראשון היה חזק מאוד".
נגלר מספרת שהחברה נאלצה לבצע שינויים בכדי להתאים את עצמה למצב החדש, אך העובדים קיבלו את השינויים ברצון מתוך ההבנה שהבית קודם לכל. השינוי העיקרי הוא הנגשת המערכת לענף החקלאות, אך לא רק. "הצורך עלה מהשטח, אנשים שהגיעו להתנדב ועברו הכשרה זריזה חשבו שהבייטים יכולים לחסוך את זמני ההכשרה הפרונטלית וגם לוודא שהמתנדבים מוכשרים באופן מלא. כמו כן, אם הם שכחו משהו, הם תמיד יכולים לחזור לצפות ולהיזכר, וחלילה לא לטעות וליצור נזק".
"במבט קדימה, ענפים כמו חקלאות ובנייה עתידים לקלוט מחדש כמויות עובדים גדולות אחרי המלחמה, ובייטס תעמיד לרשותם את הפלטפורמה במטרה לייעל את התהליכים הללו - לוודא אפקטיביות, בטיחות וביטחון. כמו כן, כל עובד יוכל לבחור את השפה בה הוא מעוניין לצפות בתוכן, כך שאין שום מגבלה", אומרת נגלר ובכך אולי רומזת שהפלטפורמה עשויה לסייע לענף בחקלאות לקלוט עובדים זרים בחזרה.
"בכל תקופה היכולת לצמוח תלויה בשאלה האם הפתרון עונה על צורך אמיתי ואקוטי", עונה נגלר לשאלה כיצד הם מתכוונים להפוך את הפעילות ההתנדבותית לכזאת שגם תניב רווח כלכלי. "80% מהחברות צפויות להחליף או לשדרג את המערכות שמשמשות ליצירת תקשורת והדרכה עם עובדי הקצה שלהם, מכיוון שהקונספט של המערכות הקיימות לא מספק מענה מספיק טוב והנזק לחברה הוא גדול. במקום הזה בייטס נכנסת - ככלי שעומד בפני עצמו, או כמשלים לסביבה אחרת".