פייסבוק גורמת לעולם להיות מפולג וקיצוני, טיקטוק פוגעת בדימוי העצמי של בני הנוער וצפייה ממושכת בתמונות מעוצבות באינסטגרם מייצרת תחושת פספוס גדולה ודכדוך. בשורה התחתונה, זה ממש לא סוד שהרשתות החברות גורמות לנו להתמכר. אבל עד כמה הן משפיעות על החיים שלנו? מסתבר שהרבה יותר ממה שהיינו רוצים.
בראיון לדרור גלוברמן בתוכנית "הקרב על המוח" (קשת 12), התייחס שר התקשורת יועז הנדל לטענות כי לרשתות החברתיות חלק לא מבוטל בהתמכרות, פילוג חברתי, הסתה ופגיעה בדמוקרטיה. "אני חד משמעית מרגיש זאת, גם כאיש משפחה ופוליטיקאי", תמך הנדל בטענות, "יש שם שיח שמעורר שנאת חינם. אם פעם הקולות האלה לא היו מגיעים לשולחן הציבורי, היום שומעים אותם בעוצמה. זה מגיע מהשוליים שנכנסים לתוך המרכז, עם קולות קשים מכל הכיוונים".
עם זאת, שר התקשורת לא התעלם מהעובדה שלרשתות החברתיות תפקיד מרכזי בהצגה של מגוון דעות."ככה לכל אחד יש קול והוא יכול להציף אותו כשלא חייבים לעבור דרך פובליציסט. אבל עדיין, יש פה תופעה שאנחנו לא יודעים לשלוט בה", הסתייג הנדל. ולא רק הוא. הסרט "מסכי עשן: המלכודת הדיגיטלית", שעלה בשבועות האחרונים בנטפליקס, חשף את ההשפעות הקשות של שימוש מופרז ברשתות החברתיות, וביקש להפוך אותנו לצרכנים נבונים יותר.
יש שיטענו שבזכות הרשתות החברתיות הפוליטיקאים נהנים מהגישה הישירה שיש להם לציבור, מהאפשרות להפיץ חדשות כוזבות ומניפולציות. כשמהצד השני חברות כמו פייסבוק וגוגל נהנות מאותם אנשי פוליטיקה שלא מגבילים אותן. ובסוף, הציבור הוא זה שמפסיד. "אני לא נהנה מזה. אני קורא את השיח ברשתות החברתיות וזה מדאיג אותי, שנאת החינם שחשבתי שמגיעה מקבוצות מסוימות, מגיעה היום מכל מקום וכל מה שאני יכול לעשות כדי לעצור אני אעשה במסגרת הדמוקרטיה", אמר הנדל, "אני לא רוצה לקבוע את התוכן, אבל כשזה קשור לשיח שנאה, הסתה ופייק ניוז אני מקווה להתערב".
לא מעט מדינות ברחבי העולם מתעסקות בסוגייה בשנים האחרונות, כשחלקן אף הטילו מיסים על גופים כמו פייסבוק וגוגל, בניסיון להגביל אותן באיסוף מידע על המשתמשים. גם בישראל הנושא נמצא על סדר היום, הסביר הנדל על הצעדים להגנה על הגולשים: "פגשתי את המנכ''לים של פייסבוק וגוגל ואנחנו בשיח יחד עם כלל הרשתות כדי למצוא דרך לעשות את זה".
ומה הממשלה עושה בפועל?
"יש חברות שהבסיס שלהן הוא בחו''ל, כמו פייסבוק, והן יכולות להחליט שאם אתה לא רוצה אז הן לא ישתפו איתך פעולה, אז יש מדינות טוטליטריות שבהן אין פייסבוק והן הקימו רשת פנימית. אני לא חושב שזה המודל הנכון. הידברות היא המודל הנכון וכשאין אז בנקודות שוליים צריך לייצר ומרכיב נוסף וחשוב הוא האחריות שלנו, של כל מי שכותב דברים".